fbpx
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ha csinálod azért, ha még nem, akkor azért, bárhogyan is van, rengeteg félelem lehet benned a szexszel kapcsolatban. Szeretnénk ezzel a cikkel picit segíteni, és tudatosítani benned, hogy nincs veled baj!

Mikor az ember közeledik ahhoz a pillanathoz, hogy elveszti a szüzességét, megannyi kérdés vetődik fel benne, amik később talán butaságnak tűnnek, ám abban az időszakban nagyon is égető problémák. Lányként talán a legnagyobb félelmünk a fájdalom, fiúként pedig a teljesítési kényszer. Mindkét esetben tudd, hogy ezek a gondolatok sok más társad fejében is megfordulnak, és valószínűleg szinte minden egyes ember fél egy picit az első alkalom előtt. Ezt egyetlen módon tudod kényelmesebbé tenni, ha olyan emberrel történik, akiben teljes mértékben megbízol, akinek bármit elmersz mondani neki.

Elképesztő szomorúsággal tölt el, mikor lányoktól olyan történeteket hallok, hogy nem mernek szólni, ha valami nem jó, vagy kényelmetlenül érinti őket, esetleg nincsenek készen rá. Tudom, hogy nehéz ezekről beszélni, én is jártam ebben a cipőben, de állíthatom, hogy sokkal rosszabbat teszel magadnak, ha más vágyait előrébb helyezed a sajátodnál, mert azok még mélyebb problémákhoz vezetnek majd.

Illetve csoportnyomás miatt ne tegyél semmit! Mindannyian különbözőek vagyunk, és máskor állunk készen dolgokra. Azok, akik ilyesmivel piszkálnak, vagy maguk sem csinálták még és ezzel próbálják elterelni a figyelmet, vagy lehet, hogy igazából kudarcot vallottak valamiben, és ezt palástolják a piszkálódással. Azt gondolom, akik rendben vannak önmagukkal, és a szexualitásukkal, azok nem nyomasztanak másokat, de persze tévedhetek, a lényeg mindegyik esetben ugyanaz: ne mások miatt szexelj, hanem magadért. Akkor, amikor neked jól esik, amikor TE készen állsz rá!

Az első és legfontosabb tehát, amit szüleink is mindig hangsúlyoznak, hogy csak olyan emberrel kerülj szexuális viszonyba, akinek mersz beszélni a jó érzésekről, de a rosszakról is. Ez lányként és fiúként is rettentően fontos, mert mindkettőtökben lehetnek olyan tévképzetek, vagy megfelelési kényszer, amiken görcsöltök, és ha nem mertek beszélni róluk, akkor félremehetnek a dolgok.

szex

Olyan emberrel kerülj épp ezért csak szexuális kapcsolatba, akinek el mered mondani legbensőbb gondolataidat, és aki tiszteletben tartja ezeket! Talán meglepődsz majd, mikor őszintén beszélsz neki ezekről, hogy benne is mennyi hasonló dolog kavarog! Beszélgessetek sokat, a kommunikáció az alapja mindennek!

Ha pedig közben valami olyasmi történik, ami számodra kényelmetlen, merj szólni, és megállítani azt, mert ha nem teszed, magadnak sokkal nagyobb sérüléseket okozol vele!

Abban az esetben pedig, ha már túl vagy az elsőn, sőt akár már több évnyi, akár évtizednyi szexuális tapasztalat áll mögötted, mégsem érzed magadat kényelmesen benne, mert már túl sok rossz élmény égett beléd, akkor is tudd: nincs baj veled, nem te vagy az egyetlen, aki így érez. És hidd el, van kiút! 30, 40, de akár 50 évesen is van kiút. De akarnod kell. Fejben, testben, partnerben a megoldást. Mert létezik. Ami közös a két problémában, az a partner.

Akárhány éves is vagy, akárhány kapcsolaton vagy túl, a szexualitás csak azzal lesz igazán teljes, akinek fontos vagy, aki szeretettel fordul feléd, és akit érdekel, te mit szeretnél az ágyban, neked mi okoz jó, vagy rossz érzést. Ez a probléma talán kicsit inkább a nőket érinti, vagy velük kapcsolatban többször kerül elő, pedig férfiak is szoronghatnak ezek miatt, és rájuk ugyanez érvényes.

Például náluk hatalmas a teljesítési kényszer, és akár a sikertelenséget betudhatják saját maguk kudarcának, mikor lehet, hogy ők egyáltalán nem hibásak, hanem párjuk múltjában történt annyi rossz élmény, hogy képtelenek élvezni az együttlétet. Itt megint fontos hangsúlyozni, hogy beszélgessetek sokat, sokat, sokat! Így érthetitek meg egymást, hogy ki honnan jött, és mit hozott magával a lelkében, ezzel pedig sokkal közelebb kerültök egymáshoz, és nem utolsó sorban a megoldáshoz is!

szex

Felnőttként rengeteg jó és rossz élmény gyűlik össze, amik alapján működünk. A rosszak olykor olyan szinten égnek bele a tudatalattinkba, hogy nem is tudjuk, valójában ők irányítanak, csak azt érezzük, valami nincsen rendben velünk. Mikor erre rájössz, akkor állj meg egy pillanatra, és pörgesd végig, milyen tapasztalatok értek életed során, amik ide vezethettek.

Tudd, hogy ezektől nem vagy kevesebb, nem vagy rosszabb azoknál, akik elképesztő szexuális élményeket élnek át! Viszont ahhoz, hogy te is eljuss oda, ahhoz meg kell találnod azokat a pontokat, amiknél kisiklottál ezen a téren, és tudatosítanod kell magadban, hogy képes vagy a változásra, és képes vagy te is élvezni a szexet.

Ehhez néhány további dolog szükséges: egyedül lenni, vagy egy olyan partnerrel, aki segít neked végigmenni ezen az úton, aki melletted van és támogat, akinek elmondhatod a rossz élményeket, amik ide vezettek, és aki segít ezek feloldásában. Első sorban pedig dolgoznod kell rajta, hogy sikerüljön. El kell hinned, hogy képes vagy rá, és ha egyedül, vagy a partnereddel nem megy, akkor sincsen baj, csupán szükséged lesz egy szakemberre, akivel együtt végigveszitek életed eseményeit, és segít neked feloldani a fájdalmas epizódokat. Fontos, hogy tudd, nem szégyen ilyen jellegű segítséget kérni! Nem szégyen pszichológushoz menni, sőt valójában ez a legbátrabb dolog! Hiszen azt jelzi, érett vagy, és elfogadod, hogy problémába ütköztél, amit már nem tudsz egyedül megoldani, de nem félsz segítséget kérni ahhoz, hogy túljuss rajta, és ezáltal egy erősebb, boldogabb emberré válhass.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32