fbpx

Így gazdálkodj a fizetéseddel

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Miután megkaptad a fizetésedet eltelik egy hét és azon kapod magad, hogy már a felét elköltötted, és azt sem tudod mire mehetett el? Találtam egy felosztási formát, ami segíthet!

Sajnos velem is sokszor (túl sokszor) előfordul, hogy egyszerűen kifolyik a pénz a kezemből. Ilyenkor értetlenül állok előtte, mire költhettem el ennyit, és haragszom saját magamra, amiért ennyire nem tudok bánni vele. Ismerős a helyzet? Persze vannak mélypontok, mikor éppen nincsen állása az embernek, és kifogy a tartalékokból, de még ez is megelőzhető, ha megfelelően kezeljük pénzügyeinket, mikor van munkánk, és állandó fizetésünk.

Egyszer sikerült már ezzel a módszerrel helyreállítanom a dolgot, és tudom, hogyha kitartó vagyok, akkor most is fog. Ha neked is hasonló gondjaid vannak, remélem, segíthetek ezzel. De azt tudnod kell, hogy bármi féle megoldás csakis akkor működik, ha sziklaszilárdan tartod a szabályokat, és nem csábulsz el!

A fizetés felosztása

Vegyünk egy egyszerűbb összeget, mondjuk 200 000 Forintot. Tegyük fel, hogy ennyit keresel nettóban, havonta. Ez nyilván csak egy példa, mindenki el tudja majd végezni a számítást a saját fizetésével. Szóval hónap eleje van, megkapod a 200 000 Forintot. Mi a teendő most?

Első lépésként osztd ketté az összeget, így lesz ugye a példa szerint 100-100 000, az az 50-50%. Az egyik 100-ast tedd félre, azzal később lesz dolgod! A másik 100-as pedig az az összeg, amiből ki kell jönnie a létszükségleteidnek. Ez takarja a lakbért, rezsit, számlákat (telefon, Internet, hitel…), az ennivalódat (nem a kávézót és az éttermet, hanem ami ténylegesen otthon van főzésre, életben maradásra), ha van kisállatod, akkor az ő ellátását, a higiéniai szükségleteket, és a bérletet, vagy a benzint.

fizetés

Az az ideális eset, ha mindez kijön a fizetésed feléből, még jobb esetben akár ennél kevesebből is. Na de a példánál maradva tehát a teljes fizetésed felét használhatod fel a létszükségletekre. Ne ess kétségbe, ha ez nem jön ki jelenleg, akkor tegyél többet hozzá, és próbálj közben olyan lehetőségek után nézni, amikkel növelheted a bevételedet! Hiszen valahol el kell kezdeni, és szépen lassan majd neked is összejön annyi, hogy kényelmesebben kijöjjön a matek.

Második elosztás

Most következik a másik 100-as, ezt megint ketté kell venni, de úgy, hogy 60% és 40% legyen a két oldal. Tehát a példánkban az egyik pakkban lesz 60 000, a másikban pedig 40 000. A nagyobb összeg képezi a költőpénzedet, ebből fizetheted a Spotify-t, a Netflixet, a kávét a barátnőkkel, és az éttermi vacsikat, de a ruházkodást és az utazást is. Tudom, keményen hangzik, hogy mindezt ennyiből kell megoldani, nem is könnyű, de hosszútávon megéri. Persze ha a létszükségleteid kijönnek kevesebből is, mint a fizud fele, akkor ide többet tudsz tenni, de még az esetben is inkább azt javaslom, hogy az a többlet inkább kerüljön a megtakarításodhoz.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó csoporthoz, a 40%-hoz, ami ez esetben 40 ezer Forint, ami a második elosztáson kijött, az lesz a félretett pénzed. Ezt elrakhatod valamilyen megtakarítási formában, befektetheted, ezekhez találsz segítséget egy korábbi cikkünkben. Fontos, hogy ezt a részt nem költheted el, ez a spórolt pénzed, amit később valamilyen nagy célra felhasználhatsz, vagy ha megszorulsz – például munka nélkül maradsz – akkor ehhez tudsz majd nyúlni.

Összességében tehát a lényeg, hogy a teljes fizetésedet három különböző részre osztod fel, melyek mindegyike valamilyen célt szolgál. A terv legfőbb része, hogy kitarts a felosztásod mellett, akár ugyanezekkel a százalékokkal csinálod, ahogyan bemutattam, akár másmilyenekkel, próbáld tartani magadat a szabályhoz, és az adott összeget csak arra használd fel, amire rendeltetted! Ugyanis hosszútávon csak így lesz értelme az egésznek.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32