fbpx

11 000 éves bányát tártak fel a búvárok

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Yucatán félsziget alatt elterülő mexikói barlangrendszer olyan rejtett kincset tartogatott, amilyet azelőtt még nem sok régész láthatott. A bánya sok kérdésre választ adott elődeinkkel kapcsolatban.

Először 2017-ben vették észre a búvárok ezt a területet, és szép lassan egyre több részét fedezték fel a barlangrendszernek, amely a Mexikói-öbölnél található. A napokban pedig közzétették a tanulmányt, melyben kutatásaik eredményéről számolnak be.

Ez a helyszín több, mint 10 000 évvel ezelőtt egy bánya volt, ahol őseink ásványi pigmenteket bányásztak, amiket több területen is hasznosítottak. Bizonyára mindannyian hallottunk már a barlangrajzokról. Azok például ezeknek a pigmenteknek köszönhetőek, amiket elkeverve többek közt iszappal, festékanyagot kaptak az emberek. Használták ezeket még a szúnyogok elriasztására, testük védelmére, és nap elleni krémként, sőt a temetkezésben is fontos szerepük volt.

Miért szenzációs ez a felfedezés?

Azért olyan érdekes ez, mert eddig csak a pigmentek használatáról folytak kutatások, viszont most egy teljesen konkrét színtér tárult a búvárok elé, ami bizonyítja, hogyan, illetve honnan nyerték ki ezeket az anyagokat. A barlangot ezért egy időkapszulának tekintik. Ugyanis a területet annyira szépen konzerválta a tengervíz, hogy a búvárok szinte maguk előtt látták, ahogyan elődeink dolgoztak, akkor még nem a víz, hanem a föld alatt, ugyanis a tengervíz később öntötte el a területet.

Megtaláltak többek között kezdetleges eszközöket, amiket kalapácsként használtak akkoriban, illetve egy tűzrakót, amiben ősi fák elégetett maradványaira leltek. Ebből az is kikövetkeztethető, hogy már akkor tudták melyik az a növény, ami hosszú ideig ég, bevilágítva a sötét barlangot, ahol sokáig dolgoztak a pigmentek kinyerésén. Ezen kívül pedig a kövek helyzetéből az is látszik, merre haladtak az emberek. Illetve a bányászott kövek törmelékeit is megvizsgálták, amikben valóban megtalálták a tudósok ezeket a színes pigmenteket, amik a mai napig erősen fognak.

Ezzel a felfedezéssel a kutatók olyan betekintést nyertek a kontinensen élő első emberek életébe és tevékenységeibe, amire korábban nem nagyon került sor. A kutatás további részleteit, és fotókat a National Geographic nemzetközi oldalán találtok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32