fbpx

A Nespresso megmenti Zimbabwe kéváfarmjait

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szárazság és a gazdasági válság hatására tönkretette a helyi farmokat. Ezek újjáélesztésében segít a kávémárka, edukáción keresztül.

Ahhoz, hogy igazán minőségi arabica kerüljön a csészénkbe, rengeteg tudásra van szüksége a farmereknek. A kávébabok termesztése, gyarapítása, megfelelő szüretelése különleges gondoskodást és eszközöket igényel. Zimbabweban azonban az elmúlt évtizedekben olykor a szárazság, máskor pedig a gazdasági válság olyan károkat okozott, amik miatt ellehetetlenedett a farmok fenntartása. Pedig az éghajlat tökéletes lenne a kávé termesztéséhez.

A Nespresso ezzel tökéletesen tisztában volt, ezért 2018-ban a Nespresso AAA Sustainable Quality Program keretében összeállt egy helyi agronómussal, Tafadzwa NYakuchena-val, hogy segítsenek a farmereknek újra elsajátítani azokat a készségeket, amikre szükségük van az ültetvények felvirágoztatásához, a kávéipar újjáélesztéséhez.

Tafadzwa először a Mutasa körzetben oktatott, technikai segítséget nyújtott az ott élőknek, és megtanította őket, hogyan tudják kitermelni az egyik legminőségibb kávébabot. Amit aztán magasabb áron is el tudnak adni, fejlesztve ezzel a közösségüket, és a gazdaságot. Olyan részletekbe is belement az agronómus, mint az ültetési előkészületek, a növények megfelelő árnyékolása, és a különböző betegségek megelőzése és kezelése. Arra is kitért, hogyan tudják természetes módon fenntartani növényeiket, mesterséges kemikáliák nélkül.

A Nespresso akadémiájának köszönhetően mára egyre többen vesznek részt az oktatásokon, és készülnek fel a kávétermesztésre minden szezonban. Különösen a fiatalok kezdenek érdeklődni iránta, mert látják a jövőt a kávéiparban. Egy csoportjuk már kávé óvodát is létrehozott, ahol tanulmányozzák a palántákat.

Az ipar fellendülése, a magasabb bevételek hatása már most érzékelhető a társadalom széles körében: több gyereknek lett lehetősége iskolába járni, a helyiek könnyedebben jutnak egészségügyi ellátáshoz, és egyesített beruházásokra kerül sor mezőgazdasági eszközökből.

A program segítségével tovább növekedhetnek a kávé farmok, ezzel egyidejűleg pedig a munkalehetőségek száma is emelkedik, így a jövő már sokkal fényesebbnek látszik Zimbabwe számára.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés