fbpx

Legalább 100.000 gyermek életét dúlta fel a marokkói földrengés – UNICEF 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

NEW YORK/AMMAN, 2023. szeptember 13. – Az első jelentések szerint körülbelül 100.000 gyermeket érintett a Marokkót pénteken késő este sújtó 6,8-as erősségű földrengés – 1960 óta nem volt ilyen erős szeizmikus esemény az országban.  Mint minden nagyobb földrengés után, most is további utórengésekkel kell számolni az elkövetkező napokban és hetekben, amelyek további veszélyt jelentenek a térségben élő gyermekekre és családokra. 

Az ENSZ becslése szerint több mint 300.000 embert érint a természeti csapás Marrákesben és a Magas-Atlasz-hegységben. A hatóságok által megerősített adatok szerint több mint 2600 lakos – köztük sok gyermek – veszítette életét.  

Több ezer sérült van, közülük sokak állapota válságos, az áldozatok és a sebesültek valós száma azonban ennél jóval magasabb is lehet. Bár az UNICEF-nek nincsenek még pontos adatai arról, hogy hány gyermek van az áldozatok és a sérültek között, de a legfrissebb, 2022-es becslések szerint elmondható, hogy Marokkó lakosságának közel egyharmadát gyermekek teszik ki. 

Mivel a földrengés által sújtott települések nagy része nehezen megközelíthető, hegyvidéki területeken található, így folyamatosan zajlik a mentés. A katasztrófa mértékére még csak becslések állnak rendelkezésre. Otthonok omlottak össze, családok ezrei maradtak fedél nélkül egyik pillanatról a másikra, és nagyon sok gyermek szorul vészhelyzeti ellátásra. Iskolák, kórházak és egyéb egészségügyi és oktatási intézmények rongálódtak meg vagy váltak a földdel egyenlővé. A katasztrófa által legsúlyosabban érintett körzetekben megközelítőleg 1,8 millió ember továbbra is folyamatos életveszélyben van az utórengések miatt. 

Az UNICEF 1957 óta támogatja a marokkói gyerekeket. A jelenlegi helyzetben már mozgósította a helyszínen dolgozó munkatársakat és az ENSZ partnereivel szoros együttműködésben készen áll a humanitárius segítségnyújtásra.  

A marokkói földrengéshez hasonló váratlan természeti katasztrófák esetén az UNICEF azonnal képes cselekedni. Mindezt egy vészhelyzeti alapból tudja megvalósítani, amelynek támogatásával bárki hozzájárulhat az azonnali segítségnyújtáshoz. A támogatóknak köszönhetően a szervezet 72 órán belül eljuttathatja az életmentő eszközöket, orvosi felszereléseket, ivóvizet, élelmiszert, gyógyszereket a természeti katasztrófák sújtotta térségekbe szerte a világon. 

Támogassa Ön is az UNICEF vészhelyzeti munkáját!  https://unicef.hu/veszhelyzeti-alap

Forrás: UNICEF

https://unicef.hu/veszhelyzeti-alap

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés