fbpx

Képzőművészeti galéria nyílik Zalaegerszeg belvárosában

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Zalaegerszeg belvárosában szombaton megnyílik a zalai megyeszékhelyen alkotó tizenegy képzőművész összefogásával létrehozott MimikArt Galéria. Az első tárlaton csaknem félszáz alkotást mutatnak be.

 A zalaegerszegi kortárs képző- és iparművészek régi igénye és törekvése volt a galéria létrehozása, amely a műtárgyak bemutatása mellett a szakmai és a műhelymunkákra is lehetőséget ad – mondta el Müller Imre, a program ötletgazdája az újonnan kialakított galériában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
 

A festőművész felidézte, hogy idén jelent meg a zalaegerszegi képzőművészet 120 éves történetét bemutató reprezentatív kötet. Seres Péter és Kostyál László Képzőművészet Zalaegerszegen című könyve a városhoz kötődő alkotók jelentősebb munkáit mutatja be, a MimikArt Galéria pedig a kortárs alkotók szellemi műhelyévé válhat – fogalmazott.     A galériát a zalaegerszegi képzőművészek társadalmi munkában működtetik: a kiállítóhely hétfő kivételével minden munkanapon és szombaton is nyitva lesz majd. A vendégeket a programhoz csatlakozó képzőművészek fogadják, tárlatvezetést tartanak, lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre és a látogatókat a műhelymunkába bevonják.     Havi rendszerességgel nyílnak majd új kiállítások, a tervek szerint csoportfoglalkozásokat, művészeti előadásokat tartanak, emellett helyet adnak a lokálpatrióta klub és a Pannon Tükör című kulturális folyóirat rendezvényeinek – ismertette Müller Imre.     A MimikArt Galériát (az elnevezés is erre utal) az egykori megyei és művelődési központ több mint egy évtizede üresen álló épületében hozták létre: a 120 négyzetméteres kiállítótér mellett egy kisebb (10 négyzetméter alapterületű) irodát alakítottak ki.
    

Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője elmondta, hogy a képzőművészek elképzelését az önkormányzat is támogatta. A hivatal műszaki osztályának és a városi művelődési központ műszaki részlegének szakemberei korszerűsítették az épületrész elektromos berendezését, és segítséget nyújtottak az indával benőtt, elhagyottan álló épület külső környezetének rendbetételéhez.
    

Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója a kulturális intézmények kiemelt feladatának nevezte a kortárs művészet támogatását. Kiemelte, hogy a MimikArt Galéria a zalaegerszegi belváros egyik különlegessége lehet, amely a műalkotások bemutatása mellett műhelymunkára is lehetőséget ad.
   

 Tóth László intézményegység-vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a galéria működése mellett a hangverseny- és kiállítóterem továbbra is teret ad a város képzőművészeti életeben jelentős szerepet játszó, tradicionális, a nagyszabású tárlatok megrendezésére.

Forrás: MTI

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32