fbpx

A Magyar Állami Operaház szeptemberi premierjei

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Magyar Állami Operaház hét premiert tart szeptemberben, köztük Richard Strauss Salome című operája szeptember 15-én az Erkel Színházban látható, másnap az Eiffel Műhelyházban Jake Heggie Ments meg, Uram! című művének magyarországi bemutatója lesz.

Richard Strauss egyik leghíresebb operáját, a Salomét mutatja be a Magyar Állami Operaház szeptember 15-én az Erkel Színházban. A Sera Gösch, Jürgen Sacher, Lukács Gyöngyi és Szemerédy Károly főszereplésével, Rátóti Zoltán rendezésében és Kocsár Balázs vezényletével a járványhelyzetre való tekintettel mindössze egyszer látható produkció egyben világpremier is, de rendhagyó módon nem zeneileg, hanem a díszletét tekintve.  

A régészek hosszú évtizedek óta foglalkoznak már Heródes Antipas palotája, a Machaerus elnevezésű bibliai építmény romjainak kutatásával. A Szentírás szerint ebben a Holt-tenger keleti partján fekvő jordániai palotában raboskodott Keresztelő Szent János, akinek Heródes fejét vetette a szépséges Salome hétfátyoltáncként híressé vált erotikus ajándékáért cserébe.

A magyar ókorkutató, Vörös Győző vezette ásatásoknak köszönhetően lehetővé vált az eredeti Heródes-palota tereinek rekonstruálása. A feltárások nyomán Dobrosi Tamás okleveles építész az előadás díszletei közt a világon elsőként színpadon is a közönség elé tárja a legendás palota egy részletét. A robbantott metszetben a dór oszlopok és azok koronázó tagozatai 1:1 arányban idézik meg a királyi palota tróntermének egy darabját. A látványvilágot Tordai Hajnal jelmezei teszik teljessé – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel. 

A produkció meghívást kapott a csehországi Janácek Brno 2020 nemzetközi zenei és operafesztiválra, ahol a tervek szerint idén október 10-én lesz látható a Brnói Nemzeti Színházban.

A 21. századi amerikai opera legkiemelkedőbb alkotásaként számon tartott Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operát szeptember 16-án mutatja be a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban. 

Jake Heggie alkotása szeptemberben egyszeri alkalommal látható, a tervek szerint 2021. február-márciusában négy alkalommal tér vissza az évadban az Opera műsorára. 

A premieren Helen Prejean nővért Meláth Andrea, a halálra ítélt Joseph De Rocher-t az amerikai David Adam Moore alakítja, akit többek közt New York, Chicago, London és Milánó operaszínpadain is sikert aratott. A további főbb szerepeket Fodor Gabriella, Balczó Péter, Szegedi Csaba, Fodor Beatrix, Károlyi Katalin, Brassói-Jőrös Andrea, Mukk József és Cseh Antal formálják meg.

 A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető Hajzer Nikolett) Vajda Gergely vezényli.  

Az előadás a szeptember 16-i premiert követően a tervek szerint 2021. február-márciusában négy alkalommal tér vissza az évadban az Opera műsorára.

Forrás: MTI.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32