fbpx

Filmek az egészséges táplálkozás nevében

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Néhány évvel ezelőtt kezdett el foglalkoztatni a tudatos táplálkozás. Ekkor találkoztam ezeknek a filmeknek egy részével, és a mai napig nagyon értékesnek, meglepőnek, és tanulságosnak tartom őket.

Általuk jutott el hozzám a növényi alapú táplálkozás és a vegán életmód is, de nem feltétlenül kell, hogy ezek hatására mindenki rögtön 180 fokos fordulatot vegyen. Ha csak picit átértékeljük étkezési szokásainkat, és nyitunk az újdonság felé, már az is sokat segít! Lássuk is a filmeket!

Food Matters

Ez a film azt taglalja, mennyire sokat számít az ételeink minősége, és, hogy egyáltalán mit fogyasztunk. A dokumentumfilm alatt több egészségügyi és táplálkozási szakember beszél arról is, mennyire szomorú, hogy az orvosi oktatás keretein belül például a hallgatók milyen minimális szinten tanulnak a helyes tápanyagbevitelről. Illetve rávilágítanak arra is, hogy a modern gyógyászatban mindenre van már egy szintetikus bogyó, tabletta, amivel tömhetjük magunkat, mit sem törődve a mellékhatásokkal, és egyáltalán azzal a rengeteg természetellenes összetevővel, amiket tartalmaznak. Mindeközben pedig helyes táplálkozással, igazi, természetes vitaminokkal, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával rengeteg problémánk megelőzhető lenne.

Forks over knives

Colin Campbell több, mint 40 évig végzett kutatásokat a táplálkozástudománnyal kapcsolatban, többek között a rák kialakulásának okait és a megelőzés lehetőségét vizsgálta. Évtizedeken át tartó munkásságát aztán a Kína tanulmány című könyvében foglalta össze. A tanulmányt azóta is a világ egyik legfontosabb táplálkozással kapcsolatos művének tartják. Ez szolgálta az alapot a Forks over knives című filmhez is, ami a Food matters-höz hasonlóan felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszeripar a beteg emberből képes fenntartani magát és milliárdokat kaszálni. Tehát számára az egészséges ember nem teremt bevételt. Így valójában kérdéses, hogy a pirulák mennyiben járulnak hozzá az egészségünkhöz, és ezzel szemben a növényi alapú, teljes értékű táplálékaink mennyit segíthetnek. Erről szól ez a film.

Fat, sick and nearly dead

Joe Cross 140 kiló, és vagy 10 féle gyógyszert szed különböző betegségeire. Úgy dönt eljött az idő, hogy ezen drasztikusan változtasson, mert ha így folytatja, nem sok maradt hátra neki. Életmódjában ezért 180 fokos fordulatra szánja el magát: teljes mértékben kiiktatja a feldolgozott élelmiszereket, sőt úgy határoz, 60 napos léböjt kúrába kezd. Mindeközben pedig bejárja Amerikát, hogy beszélgessen az emberekkel az egészséges étkezés és életmód fontosságáról. Ez alatt találkozik például a közel 200 kilós kamionsofőrrel, aki hasonló betegségekkel küzd, mint maga Joe. Beszélgetésük eredményeképpen a sofőr megfogadja Cross tanácsait, és elindul a gyógyulás útján. Ahogyan a migrénnel küzdő hölgy is, akinek sikerül megszabadulnia végül a kíméletlen fejfájás hullámoktól Joe segítségével. A dokumentumfilm ezért nem csak a táplálkozásról szól, hanem emberi sorsokról, és kapcsolódási pontokról is.

Game changers

A felsoroltak közül ez a film a legfrissebb, 2018-ban jött ki, és olyan hírességek szerepelnek benne, mint Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton, vagy a világ legerősebb embere, Patrick Baboumian. A történet arról szól, hogy a növényi étrend mennyiben járul hozzá a sportolók teljesítményéhez. Különböző orvosokat is megszólítanak a filmben, például olyan intim témákkal kapcsolatban, hogy az étkezés mennyire hat ki az erekcióra. Érdekes az is, hogy Schwarzenegger mióta növényi étrendre váltott, életében most van a legegészségesebb szinten a koleszterinje, 71 évesen. Ilyen, és ehhez hasonló megdöbbentő tényeket tár fel a Game changers.

A filmek mindegyike elérhető Netflixen, vagy Youtube-on.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32