fbpx

Azok a bizonyos ’red flagek’ ismerkedésnél

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Biztosan te is estél már abba a hibába, hogy megismertél valakit, akivel kapcsolatban egyre több intő jelbe ütköztél, de próbáltál nem ezekre fókuszálni. Ismertebb nevükön, angol kifejezéssel, ezeket red flageknek hívjuk, máris megtudod, hogy miért!

Az angol kifejezés azért nagyon találó, mert a piros  egyébként is vészjelző színként használatos. Gondoljunk a viharjelzőre, vagy az autóban a műszerfal jelzéseire. A piros zászlók elnevezés ebben az esetben pedig arra vonatkozik, ha az illető láthatóan nem alkalmas olyan szintű kapcsolatra, amilyenre te vágysz. Ezek apró kis jelek, amik felvillannak, mint kis lámpácskák. Sajnos azonban sokszor igyekszünk nem foglalkozni velük, vagy átsiklani felettük, pedig nagy átlagban nem véletlenül jeleznek.

Mik lehetnek red flagek?

Intő jel nagyon sok féle lehet, ez teljesen szubjektív attól függően, hogy mire vágysz, milyen kapcsolatot szeretnél. Ezért általánosságban nehéz is beszélni róla, de azért van néhány alap dolog, amit meg kell említeni.

Ha te komoly kapcsolatot szeretnél, valakit, akire számíthatsz – és itt most mindkét nemről beszélünk, nincs kivétel – akkor valószínűleg fontos számodra, hogy a másik is beletegyen energiát, időt az egészbe. Nyilván vannak mindig kivételek, vagy, hogy más elfoglaltság miatt nem értek rá, de általánosságban érezhető, hogy valaki akar valamit vagy nem. Ha nem is ér rá, akkor is szól róla, vagy keres veled másik alternatívát.

A legnagyobb alapvetés talán, hogy aki akar téged, az előbb-utóbb megoldja, hogy lásson, hogy programozzatok valamilyen formában. És itt most nem arról beszélek, hogy csak a férfi tervezzen-szervezzen, ez lehet egy teljesen kölcsönös dolog is, a lényeg, hogy mindkettőtökben meg legyen a tenni akarás. Ezen a területen red flag lehet, ha csak néha azt írja valaki, hogy majd találkoztok, vagy, hogy majd jó lenne látni, de egyébként nem mond mást, nem beszél meg veled időpontot, hanem neked kell szinte kierőszakolnod azt.

Fontos itt megemlíteni a tiszteletet is. Felnőtt emberekként mindenkinek megannyi elfoglaltsága van, egyszerűen ilyen az élet. Éppen ezért ha valaki lemond egy találkozót, az még nem bűn, hisz bármi közbejöhet. Viszont az lényeges, hogyan teszi. Hiszen mindenkinek  adott szabadideje van, amivel gazdálkodhat. Ezért ha valaki utolsó pillanatban mond le mindig, nem tisztelve ezzel a te idődet, és még esetleg mondvacsinált indokokat is hoz fel, az az ember nem valószínű, hogy képes komolyan tervezni veled. És itt nyilván nem olyasmiről van szó, hogy közbejött egy megbeszélés, vagy egy családtaggal történt valami vagy ezekhez hasonló valós problémák. De ha valaki mondjuk minden hétvégi programotokat aznap mondja le, mert ő a hétvégéit kizárólag bulizással és másnappal tölti, akkor nagy valószínűséggel nem ugyanazt keresitek.

Ezzel sincsen egyébként baj feltétlenül, de ha te hétvégén inkább kirándulnál, kiállításra mennél, együtt reggeliznél a kiszemelteddel, akkor ez esetben ő jelenleg nem biztos, hogy passzol hozzád, ha vele ilyesmit nem lehet tervezni. Érdemes odafigyelni ezekre, hogy kinek mi a prioritás jelenleg az életében. Illetve hosszabb távon is, milyen értékrendetek van, az egyezik-e, mit kerestek egy kapcsolatban, vágytok-e mindketten például házasságra vagy gyerekre, mert sokszor a túl nagy ellentétek nem közelíthetőek egymáshoz.

red flagek

Hogyan vedd észre a red flageket

Kivédeni előre nem igazán lehet őket, hiszen idővel derülnek ki. Viszont, hogy hogyan reagálsz rájuk, az már teljesen rajtad múlik. Az, hogy jól kezeld őket, nagyjából két fontos dolgon múlik. Az egyik, hogy tudd, mit akarsz, a másik, hogy tisztában legyél a saját értékeiddel. Kezdjük azzal, hogy mit akarsz. Ülj le egy papírral, és legalább nagyvonalakban írd le, milyen kapcsolatra, milyen társra vágysz, miket szeretnél együtt csinálni vele. Nem kell részletekbe menni, hogy kék szeme és barna haja legyen a középső ujján ezüst gyűrűvel, de érdemes átgondolni, hogy milyen belső tulajdonságai, értékrendje legyen csak nagyjából az illetőnek, és főleg azt, hogy te magad milyen kapcsolatot szeretnél. Ha ez meg van, akkor tudod már, hogy mire vágysz, ennél fogva pedig azt is, hogy mi az, ami neked nincs rendben. Fontos, hogy ettől te nem válogatós vagy, hanem számodra ez az ideális, amiben szerinted boldog lehetsz. És innentől kezdve ne félj nemet mondani valamire, ami ezzel ellenkezik. Mert akár hiszed, akár nem, lesz olyan, akivel egy húron pendültök majd.

Amy Young, coach mondott egyszer erre egy nagyon jó éttermes példát. Ha te bemész egy japán étterembe, akkor nagy valószínűséggel kapsz sushit. De ha egy mexikói étterembe mész be, akkor hiába csapod ki a balhét, hogy te sushit akarsz, valószínűleg nem fogsz kapni. Mit akarok ezzel mondani? Hogy nem megváltoztatni kell embereket, ha nem olyanok, amilyenre vágyunk, hanem észre kell venni, hogy bármennyire is meg van esetleg a kémia köztetek, ha egyszerűen semmi másban nem vagytok kompatibilisek, akkor te hiába szeretnél ettől az embertől komoly kapcsolatot, nagy valószínűséggel akkor éppen ez nem fog összejönni. Találkoznia kell az érdekeknek ahhoz, hogy valamit felépítsetek közösen.

Az pedig, hogy a saját értékeiddel tisztában legyél, hogy szeresd magadat az nagyon fontos alapja nem csak az ismerkedésnek, hanem az egész életednek. Hiszen az, ha nem tartod magadat elég jónak semmihez, az egy félelmekkel teli élethez vezet, amiben folyton visszafogod magad. Gondold végig, hogy milyen ember vagy, milyen értékekben hiszel, vagy milyen értékes tulajdonságaid vannak neked. Sokan esünk bele abba a hibába, hogy azt gondoljuk, nekünk annyi jár, ami éppen adódott. Kapaszkodunk kedvesnek tűnő félmondatokba, és nem foglalkozunk vele, hogy nincsenek mögöttük tettek, mert nem hisszük el, hogy többre is érdemesek vagyunk.

Persze, egy esélyt mindenki megérdemel, én hiszek ebben. De addig érdemel esélyt mindenki, amíg azt nem érzed, hogy magadból veszel el miatta. És ha őszintén a szívünkbe nézünk, szinte mind tudjuk, hogy mikor jött el ez a pont, csak átsiklottunk felette, mert azt hisszük majd változik, vagy, hogy nekünk ennyi jár. Ez pedig nem igaz. Hasznos lehet, ha végignézel egy ismerkedési folyamatot, a saját szemszögedből. Gondold végig, hogy mióta ismered az illetőt, azóta mennyi pozitív és mennyi negatív érzést okozott benned. Hányszor voltál csalódott miatta, és mennyi örömöt okozott neked. Legyél itt nagyon őszinte magaddal! Ha a negatív oldal van túlsúlyban, akkor egyértelmű, hogy nem egymáshoz valók vagytok, ebben az esetben ne félj azt mondani, hogy neked ez így nem megy, és főleg ne hagyd magad befolyásolni például olyan mondatokkal, hogy te vagy túl szigorú, vagy nem vagy elég toleráns. Nem, egyszerűen csak tudod, mit szeretnél, és ez így, ilyen formában nem az, ennél értékesebb vagy.

Van még egy dolog, amire gyakran hajlamosak vagyunk: elhinni, hogy megmenthetünk, vagy ahogy már említettem, megváltoztathatunk valakit. Nem állítom, hogy nem volt már erre példa, de ahhoz a másik félnek is nagyon akarnia kell a változást. Viszont ebből nem indulhatunk ki. Pszichológussal beszélgettem egyszer erről a jelenségről, aki azt mondta, hogy úgy hozzáállni valakihez, hogy jó, van egy-két rossz tulajdonsága, vagy szokása, de majd megváltozik, vagy de majd leszoktatom róla, az legtöbbször nem vezet jóra. Azt kell eldöntened magadban ilyenkor, hogy az adott embert úgy, ahogy most van, olyannak, amilyen ő most a jelenben, tudnád-e szeretni, tudnál-e vele így felépíteni valamit. Mert a változásra nincsen garancia. Persze, közösen fejlődni mindig nagyon jó dolog. De ha valakihez úgy állsz hozzá már a legelején, hogy pár dolog nem tetszik benne, na majd azon változtatunk, azzal az emberrel nem valószínű, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthatsz ki.

Mint olyan sok dolog, így természetesen ez sem fekete-fehér, és kivételek is mindig vannak. Segíthet, ha adsz magadnak időt, és nem ítélkezel rögtön, de odafigyelsz a másikra is, magadra pedig még inkább. Ha találkozol valakivel, akivel vannak ellenérzéseid, ugyanakkor sok pozitív érzésed is, ezért szeretnél esélyt adni kettőtöknek, nyilván megteheted. De figyeld azokat, amiket itt írtam, hogy mennyire tudod jól érezni magad vele, okoz-e örömöt a jelenléte, vagy több a csalódás. És ha kezd egyre több lenni a negatív érzés, akkor tűzz ki magadnak egy időpontot, hogy mondjuk egy hónapot adsz annak, hogy megtapasztald milyen vele. Aztán egy hónap múlva legyél őszinte magaddal, és vedd sorra miket éreztél az egy hónap alatt vele kapcsolatban, mennyire jelezte érdeklődését irányodba, hányszor voltál boldog és hány éjszakát sírtál esetleg végig adott esetben, miatta, ami már nagyon nincsen rendben. Ezek fényében ha a mérleg a negatív oldalra dől, akkor igenis legyél erős és lépj ki ebből a dologból, mert hidd el, hogy ha megteszed, nem csak büszke leszel magadra, hanem akár egy sokkal boldogabb kapcsolat elé is nézhetsz, amit igenis megérdemelsz!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32