fbpx

Misztikus rádiójelre bukkantak a Tejútrendszerben

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Április 28-án érzékelték a teleszkópok a furcsa eseményt. A tudósok számára nem volt teljesen ismeretlen a jelenség, azonban eddig még csak a galaxisunkon kívül érzékeltek hasonlót. Azóta három tanulmányt készítettek, amiben a rádiójelek forrását kutatták.

A csillagászati jelenségre Észak-Amerikában lettek figyelmesek, pontosabban az ottani rádiós teleszkópok jelezték a mindössze néhány század másodpercig tartó eseményt. Az egész olyan volt, mintha rádióhullámok egyvelege söpört volna végig a Földön, amit egy fajta rádiós kitörésnek is nevezhetünk. Ez azért jelentős, mert korábban soha nem tapasztaltak ilyet a csillagrendszerünkben, csupán azon kívül. Illetve borzasztó nehéz tanulmányozni őket, mert nagyon gyorsan zajlanak le, elképesztő távolságra innen. A tudósok ezért sokáig csak találgattak, mi okozhat ilyen erejű hullámokat. Spekulációjukban olyasmik merültek fel, mint egy csillag felrobbanása, de eszükbe jutott az is, hogy idegen technológiák hatása.

Az áprilisi, csillagrendszerünkön belüli jelenség azonban végre adott némi támpontot a kutatóknak, hogy összerakják a puzzle-t. Kiderült ugyanis általa, hogy a rádiójel egyik forrása egy ’egzotikus csillagtárgy’, aminek a magnetar nevet adták, nem véletlenül. Ez egy fiatal neutroncsillag, ami egy nagyobb csillag felrobbanásának maradványa, és azért képes ilyen jelenségekre, mert meglepően nagy mágneses tere van.

Így tulajdonképpen a tudósok nem is tévedtek túl nagyot, mikor csillagrobbanásra gyanakodtak. Az új felfedezés pedig hozzásegíti őket, hogy korábbi, akár ősi csillagászati eseményeket is újragondoljanak, és további felfedezésekre jussanak általuk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32