fbpx

Kiállítás nyílik jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának jubileuma alkalmából

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiállítás nyílik jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából, a szervezők az egykori nézők tárgyi emlékeit és személyes történeteit is várják a tárlathoz – tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Izsák Bernadett közölte, a kerek évforduló alkalmából nagyszabású tárlatra készülnek év elején a Reök-palotában, melyen a fesztivál múltjának legemlékezetesebb előadásait elevenítik fel fotók, plakátok és különböző relikviák segítségével. Bár a színház a tünékeny pillanat művészete, a tárgyi emlékeknek köszönhetően megörökíthetővé válnak a legszebb nyári esti előadások.
    

A különleges kiállítás összeállításában a lelkes színházrajongók is részt vehetnek, hiszen sokan őriznek egy-egy korábbi belépőjegyet, szórólapot vagy közös fotót a kedvenc sztárjukkal. Az elmúlt évtizedek emlékeit, dokumentumait, vagy akár személyes történeteit várja a fesztivál. A beküldött emlékek nemcsak a kiállításon, de az online felületeken is láthatók lesznek majd.
    

A szegedi Dóm téren 1931. június 13-án rendeztek először szabadtéri színházi előadást. A fesztivál megálmodói elsősorban vallásos darabokat képzeltek el a Fogadalmi templom előtti térre. Az elsőként a budapesti Nemzeti Színház társulata által bemutatott darab, Voinovich Géza Magyar Passió című műve is ilyen volt. 1939-ig nemzeti drámákra, hangversenyekre és olasz operákra épült a repertoár. A játékok 1959-es újraindulásával klasszikus operák, veretes prózai művek, népi táncjátékok szerepeltek főként a műsoron, majd 1980-tól megjelentek az új zenés műfajok is.

Forrás: MTI

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32