fbpx

Hogyan spórolj az ünnepek előtt

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A karácsonynak és az ünnepeknek nem kell feltétlenül a mértéktelen pénzköltésről és a pazarlásról szólnia. Ilyenkor persze mindenki ki akarja hozni magából a legjobbat, hiszen jönnek a rokonok, de talán nem árt átgondolni az egészet, hogy valóban mi is a  fontos nekünk. Mi most összeszedtünk pár spórolási tippet, ami segíthet kordában tartani a költségeket.

Ajándékok

Talán a legsarkalatosabb pont. Minden évben jönnek a riasztó számok, hogy hányan képesek akár hitelt is felvenni azért, hogy a lehető legjobb ajándékot vehessék. Itt is az az alapszabály érvényesül, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Tudom, ha van gyerek a családban, akkor nehéz megállni, hogy ne vegyünk neki még 30 barbit vagy kisautót, és őt is nehéz meggyőzni, hogy mire is van valóban szüksége, de hidd el megéri. Meg lehet akár családilag egyezni, hogy nem ajándékozunk vagy húzhatunk is, és akkor nem kell mindenkinek venni valamit, csak egy embernek. Az is megoldás lehet, ha egy bizonyos keretet határoztok meg ajándékokra és akkor nem lesz kínos, ha valaki több tízezret költ rád, te meg adsz neki egy gyertyát. Továbbá a kézzel készült ajándékok is játszhatnak, azok legalább biztosan személyesek lesznek.

Vásárlás helyett árulj

Egy kis plusz bevételi forrás lehet, ha a karácsonyi nagytakarítás alatt kiváltogatott felesleges, de még jó állapotú dolgainkat eladjuk. Erre számos felület áll rendelkezésünkre, ahol könnyen, az interneten keresztül is üzletelhetünk. Így nem hogy spórolunk, de még pénzt is kereshetünk.

Tervezés

Ez mindennek, így a spórolásnak is az alapja. Ne hagyj semmit az utolsó pillanatra és készíts egy költségkeretet. Mekkora összeget szánsz az egész karácsonyozásra, mi fér bele és nagyjából milyen kiadásokra lehet számtani. Ehhez pedig tartsd is magad.

Gondold át a vásárlást

Legyen az étel, használati tárgy vagy épp díszek, ne siesd el annak a megvételét. Nézz körül a piacon, hol tudod esetleg olcsóbban megvenni, vannak-e akciók, vagy bármilyen kedvezmény máshol. Sokszor így jó pár ezer forintot is megtudunk spórolni, ami bizony még bármikor jól jöhet.

Étkezés

Az ajándékok mellett, szinte biztos, hogy az ételekre költjük a legtöbbet. És bizony ezen is lehet még spórolni. Gondoljuk át, az elmúlt években hányszor kellett a végén kidobni ételt, vagy már kényszerülten magunkba tömni. Ilyenkor a legtöbben vendégségbe is megyünk, ahol biztos, hogy enni is fogunk, sőt a legtöbbször csomagolnak is nekünk. Éhen halni tehát biztos nem fogunk. Tervezzük meg ebben az esetben is a menüt és a mennyiségeket is. Ragaszkodjunk a bevásárlólistához és a meghatározott költségkerethez. Próbáljunk olyan menüt összerakni, ahol sok az azonos alapanyag vagy az ételek átdolgozhatóak és így nem lesz annyi felesleg és még spórolhatunk is. A maradékot pedig le lehet fagyasztani, így nem kell semmit kidobni, de a lényeg, hogy legyünk mértékletesek.

Díszek

Tudom, hogy mennyire könnyű elcsábulni a boltokban az újabb télapók, szarvasok és gyertyák bűvöletében. De ezek olyan felesleges kiadások, amelyeken bőven tudunk spórolni. Nézzük át a régi díszeket, világítást, hogy jók-e még, lehet-e őket újra felhasználni. Érdemes ezekből jó minőséget venni, hogy azok akár éveken át használhatóak legyenek. Illetve, ne feledjük el, hogy ma már számos díszt kézzel is elkészíthetünk, ami nem csak olcsóbb, de mókás megoldás is, főleg, ha a gyerekek is vannak a családban.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek