fbpx

2020 tudományos felfedezései, sikerei

Az év nagy részében a koronavírussal volt elfoglalva mindenki, ami sajnos továbbra is fennáll. Ennek ellenére a tudósok idén rengeteg felfedezésre jutottak, és pozitív hírekkel is szolgáltak nekünk. Ezekből nézzünk meg néhányat!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fény derült a legrégebbi anyagra a Földön

Egy szép őszi napon még 1969-ben, meteorit világította be Ausztrália felett az égboltot, majd a Földbe csapódott. A tudósok pedig a mai napig tanulmányozták a különböző kőzeteket, amiket tartalmazott. Idén hozták nyilvánosságra felfedezésük legújabb eredményeit, miszerint a meteoritban olyan csillagport találtak, ami régebbi még a Naprendszerünknél is. Ez azt jelenti, hogy több milliárd évvel ezelőtt, mikor a nap még nem is létezett, egy haldokló csillagból került a por a világűrbe, ami aztán a meteoritba zárva landolt a Földön. Ezzel pedig bolygónk legősibb anyagává avanzsálódott.

A Tyrannosaurus bébik kisebbek voltak, mint gondoltad!

Több ásatáson is sikerült már Tyrannosaurus maradványokat találniuk a régészeknek, ám azt eddig pontosan egyik felfedezés során sem tudták kideríteni, mekkorák voltak ezek a dinoszauruszok, mikor a világra jöttek. Idén azonban a kutatások végre meghozták a várt válaszokat, csak éppen nem olyan formában, amire a tudósok gondoltak. Kiderült ugyanis, hogy az óriási Tyrannosaurusok amíg felnőtt példánnyá nem fejlődtek, addig egészen apró zsarnokai voltak a világnak, hiszen körülbelül egy csivava nagyságának megfelelő mérettel rendelkeztek, amihez hosszú farok párosult. Az egyértelmű volt, hogy egy gyerek dinó kisebb a felnőtt példánynál, ám arra senki nem számított, hogy ennyivel. Ezzel a felfedezéssel egészen új irányt váltottak a kutatások.

Dudorászik a Mars

Igen, jól látod a címet, de persze nem arra kell gondolni, hogy a Jingle bells dallamait hallani a felszínén. A 2018-ban felküldött InSight lander néven jegyzett, úgynevezett robot geológus idén elküldte méréseinek eredményeit, és igencsak meglepte a tudósokat. A felfedezései között ugyanis szerepel az is, hogy a Marson hallható egy folyamatosan zümmögő hang. Ezt úgy kell elképzelni, mint a Föld természetes hangjait, mint például az óceánok morajlása, vagy a szél. Ezeket a hangokat mind mérni lehet. Amit a Marson érzékelt a gép, az magasabb hangon verődik vissza, mint a Föld bármelyik természetes zaja, ezért a tudósok egyelőre tanácstalanok, mi lehet az eredete. Felmerült sokakban, hogy a landernek van köze a furcsa hangok kibocsájtásához, de a valós forrást még kutatják.

Véget ért a második legnagyobb ebola járvány

Amíg a világ a koronavírussal volt elfoglalva, addig egy másik, szintén emberéleteket nem kímélő járvány is tombolt bolygónk déli féltekéjén. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tört ki az ebola, még 2018 augusztusában, és azóta 2300 halálos áldozata volt. A WHO kampányának köszönhetően azonban idén júniusra sikerült teljesen megszüntetni a terjedést, és megfelelő ellátást nyújtani mindenhol, ahol szükségesnek bizonyult. Ezzel lezáródott a világ második legnagyobb ebola járványa, ami talán ad egy kis reményt, hogy hamarosan a koronavírust is sikerül legyőzni.

Forrás: National Geographic

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32