fbpx

Az EP szerint az EU-nak további erőfeszítéseket kell tennie, hogy alkalmazkodjon az éghajlatváltozáshoz

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön megszavazott állásfoglalásukban annak fontosságát hangsúlyozták, hogy az európai uniós tagországokban tegyenek további lépéseket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az uniós képviselőtestület tagjai a brüsszeli plenáris ülésen arról alkottak véleményt, hogy mit tartalmazzon a témáról az Európai Bizottság által jövőre bemutatandó stratégia.

Az EP szerint az új stratégiának kötelező és számszerűsíthető célokat kell tartalmaznia mind uniós, mind tagállami szinten annak biztosítása érdekében, hogy a tagországok közelebb kerüljenek a párizsi megállapodásban szereplő alkalmazkodási célok teljesítéséhez.

Mivel az éghajlatváltozás káros hatásai aránytalanul érintenek egyes régiókat, valamint a szegény és hátrányos helyzetű csoportokat, az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az EU-nak tömeges vándorlásokra kell felkészülnie, továbbá a klímaváltozás következményei által veszélyeztetett lakosság emberi jogait védeni kell.

Az állásfoglalás sürgeti a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki megelőző jellegű, illetve gyors reagálást lehetővé tevő terveket az éghajlati katasztrófák – kánikulák, áradások és aszályok – vonatkozásában, és ezek segítsék elő a határokon átnyúló fellépést és a katasztrófa sújtotta országok támogatását.

A képviselők emellett a globális, uniós, nemzeti és regionális szintű finanszírozás növelését szorgalmazzák, valamint sürgetik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos állami és magánberuházásokat, de felhívják a figyelmet arra is, hogy csak az ellenálló infrastruktúrák kapjanak uniós támogatást.

Mivel az éghajlatváltozás felelős a biológiai sokszínűség csökkenéséért, az állásfoglalás szerint az ezt megállítani kívánó intézkedéseket szorosan össze kell hangolni.

Forrás: MTI

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek