fbpx

A rendrakás könnyebb, mint valaha! – film és sorozat ajánló

Azt mondják, ha a környezetünk rendben van, akkor nagyobb eséllyel lelünk békére a lelkünkben is. Kezdhetjük éppen ezért az újévet egy hatalmas takarítással, rendrakással, az újrakezdés jegyében, ezeknek a filmeknek és sorozatoknak a segítségével.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mióta megjelent a Netflix, igazán könnyű a film- és sorozat nézés, szinte bármilyen témában keresgélhetünk a dokumentumfilmektől kezdve a horroron át a mesékig mindent megtalálunk. Pont a rendrakásról ne lenne fent valami? Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem motivál, ha takarítás közben, vagy előtt ilyesmiket nézek, remélem, hogy nektek is segíteni fognak a következő alkotások, és idén mindenki lakásában rend és tisztaság lesz!

Tidying up with Marie Kondo / Rendrakás Marie Kondoval

Marie Kondo a rendrakás nemzetközi, koronázatlan királynője. Módszeréről számtalan könyv jelent már meg, amiket hazánkban is meg tudtok vásárolni, például itt. Nem rég pedig elindult a sorozata is Netflixen, amiben személyesen látogat el az emberekhez, hogy megtanítsa, hogyan teremtsük meg az élhető otthont. Minden epizódban mutat valami újat: kezdi a holmijaink leválogatásával, a szortírozással, majd megtanítja, hogyan hajtogassuk össze a különböző ruhadarabokat, és milyen eszközöket használjunk a rendszerezéshez. Az eredmény pedig egy átlátható, kissé minimalista és  praktikus otthon.

Get organized with the Home Edit

Clea és Joanna híres lakberendezők, vagy talán inkább a rendszerezés mesterei. Ebben a sorozatban minden részben két külön háztartásba látogatnak el, hogy rendet tegyenek, ebből az egyik pedig egy híresség otthona. A cél itt is az, hogy a káoszból egy jól szervezett környezetet hozzanak létre, ahol az ember lelke megnyugodhat. Joannaék az évad alatt megfordulnak Reese Witherspoon-nál, Eva Longoria-nál és Neil Patrick Harris édes kis családjánál is. Emellett pedig sok civilnek is segítenek, többek között egy idős édesanyának, aki elvesztette férjét, de nem tudja, mit csináljon a holmijaival. Clea és Joanna csapatával mindenhol rendet teremt, és előszeretettel alkalmazzák ehhez kedvenc trükküket, a színkódos rendszerezést. Érdemes ellesni a praktikáikat!

Minimalism és The Minimalists – Less is now

Ezt a két filmet azért vontam össze, mert nagyon hasonlóak. Mindkettő a minimalizmust tárgyalja, csak egy picit más formában. A Minimalism egy 2015-ös dokumentumfilm, ami két férfiról szól, arról, hogy Joshua és Ryan hogyan építette be a minimalizmust a mindennapjaiba, mi volt a motivációjuk, és egyáltalán miért fontos ez az egész a bolygónk szempontjából. Végigvezetnek minket saját életútjukon. Illetve mások is megszólalnak a témában.

A Minimalists idén január elsején debütált a Netflixen. Ebben a relatíve rövid dokufilmben újra találkozhatunk Joshua-val és Ryan-nel, ugyanis visszatértek, hogy nyomatékosítsák, a minimalizmus az egyetlen út, különben a túlfogyasztás megfojtja a Földet. Több szakértő is megszólal filmben azzal kapcsolatban, hogy mennyi felesleges dolgot vásárolunk, és ez mihez vezethet. Az üzenet itt is ugyanaz, mint a 2015-ös változatban: ösztönözni szeretné az embereket, hogy változtassanak. És mi köze van ennek a rendrakáshoz? Az, hogy ha téged is meggyőz ez a két film, és egyre kevesebbet vásárolsz, akkor kevesebb dolog lesz felhalmozva a lakásodban, ennél fogva pedig a rendetlenség esélye is csökken. Ebben inspirál mindkét alkotás.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32