fbpx

Hó borítja a hegytetőket, irány túrázni!

Nincs is szebb látvány a havas erdőkön táncoló napsugaraknál, és kellemesebb a friss levegő belélegzésénél. A legjobb dolog a télben a fehér táj, ezért hoztunk három helyszínt, ahol találkozhattok már hóval.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az időjárás előrejelzés alapján szombaton szikrázó napsütésre számíthatunk, ezért érdemes elővenni a túrabakancsokat és felmenni akár csak a közeli hegyekbe. Sok helyen ugyanis már december eleje óta hó borítja a fenyveseket, sziklaszirteket, amik csodás kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak a szürke hétköznapok után.

Dobogókő

A Pilisi hegyekben található helység igen kedvelt kirándulóhelye a fővárosban és környékén élőknek. Egyrészt közelsége, másrészt pedig páratlan szépségű kilátása miatt. Legegyszerűbb, ha kocsival közelítjük meg, és Dobogókő centrumából gyalog indulunk tovább. Itt három turistajelzést találhatunk, melyek mind különböző nehézségű útvonalakra vezetnek minket. A Thirring körutat a sárga jelzi, ez a legnehezebb mind közül, ezért csak gyakorlottabb kirándulóknak ajánljuk. Itt akadnak meredek és csúszós részek, viszont meg kell hagyni, hogy ez az útvonal a leglátványosabb is egyben. A Duna-kanyar panorámája ugyanis minden nehézséget felülír, főleg ha hó fedi a környező hegyeket.

A következő nehézségi szint a Zsivány-körút, ami nagyjából egy óra alatt megtehető akár gyerekekkel is. Ehhez a piros jelet kell követnünk, Dobogókő déli oldalán. Fő látványossága ennek az útvonalnak a Zsivány-szikla, amiről csodás kilátás nyílik a környező hegyekre.

Akik pedig esetleg babakocsival érkeznének a helyszínre, mindenképpen a kék jelzésű Rezső körutat válasszák, mert ez könnyedén bejárható, lankás ösvény.

Galyatető

Ha szívesen utazunk egy picit többet a lenyűgöző kilátásért, akkor célozzuk meg Galyatetőt a Mátrában. Itt a téli időszakban szinte mindig garantált a havas táj és a gyönyörű természet. Túránk Mátraszentlászlón kezdődik, a Vörös-kőtől. Innen tehetünk egy hosszabb, 11.5 kilométeres körtúrát, vagy rövidebb, 8 kilométereset is. Mindkét esetben az S jelzést kell követnünk, és amennyiben a hosszabb utat választjuk, akkor át kell térnünk majd a P-re. A két útvonal tele van a természet csodáival. Bükkerdőkön haladunk át, amik olykor megnyílnak előttünk, hogy vethessünk egy pillantást a környező hegyekre. Célpontja mindkét túrának Galyatető, melynek téglatest formájú magas kilátójában elképesztő panoráma fogad bennünket. Egy télen legalább egyszer érdemes ellátogatni ide!

Somoskő

A Salgótarján szomszédságában elhelyezkedő falu legfontosabb látványossága a Somoskő-vára és a környezetében elhelyezkedő bazalttufák. Mindkettőért megéri idelátogatni! Kocsival a 21-es úton Somoskőújfalunál kell jobbra fordulnunk Salgótarján felől érkezve, innen pedig táblák fognak vezetni minket a vár felé. Egy idő után gyalogosan kell folytatnunk az utat, a vár ugyanis egy dombon található. Havazás után különösen szép látványt nyújt ez a térség, a várral olyan mintha egy mesébe csöppennénk. Ha megcsodáltuk innen a kilátást, akkor a vár aljában lévő kis bódé mellett továbbhaladva juthatunk el a bazalttufákig. A geológiai képződmény lenyűgöző látványt nyújt. A sziklából kiömlő bazalttömeg 16 méter hosszú tufákban maradt meg, amik hasonlítanak egy hatalmas orgonához, bizonyítva a természet nagyszerűségét. Ezután, ha még szívesen kirándulunk, akkor ugyanezen az ösvényen tovább haladva a kőtengert is megnézhetjük. Amit érdemes még tudni, hogy a vár már Szlovákiához tartozik, ezért készüljünk euróval, ha nyitva van és be szeretnénk menni. Bár általában Forintot is elfogadnak, jobb, ha biztosra megyünk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32