fbpx

Világszínvonalú műtárgyak kalapács alatt: jön a harmadik Zsolnay-aukció

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Október 18-án tartja története harmadik dedikált Zsolnay-aukcióját a Virág Judit Galéria. A földkerekség minden pontjáról várnak licitálókat a világviszonylatban is különleges eseményre, ahol 68 magyar kerámia kerül kalapács alá. A múzeumi rangú kollekciót október 5-től bárki ingyenesen megtekintheti a belvárosi galériában. 

A Zsolnay története páratlan világsiker. A Zsolnay-gyár termékei nemzetközi szinten is a földkerekség legértékesebb, legkeresettebb kerámia műtárgyainak számítanak. Az elmúlt több mint 130 évben ezek az alkotások nemhogy veszítettek volna az értékükből, hanem folyamatosan emelkedik a megbecsültségük.    

A Virág Judit Galéria harmadik alkalommal hirdet meg dedikált Zsolnay-aukciót. A kalapács alá kerülő 68 darab, múzeumi szintű műtárgyat az árverés előtt bárki megcsodálhatja a galéria ingyenes kiállításán, amely október 5-től várja az érdeklődőket a Falk Miksa utca 30-ban. Az eladásra kínált tárgyak többsége a gyár – gyűjtők számára talán legizgalmasabb – szecessziós korszakából származik, azonban aukcióra kerülnek historizáló tételek is. 

Az aukcióra kínált tárgyak között szerepel egy óriás perzsa váza, amelynek alaptípusa az 1878-as párizsi világkiállításra készült. Ez volt az a kiállítás, ahol a Zsolnay egy aranyéremmel megalapozta a nemzetközi sikerét. Ez a váza kivételes ritkaság, egyetlen magyar köz- és magángyűjteményben sincs ismert párdarabja. A váza 3 millió forintos kikiáltási árról indul. 

Az aukció egy másik kiemelt darabja, egy kígyós asztaldísz, amelynek létezéséről tudtak a gyűjtők, azonban olyan ritka, hogy eddig csak kevesen láthatták. A világkiállításra tervezett reprezentatív darabok 3-5 példányban készültek, tömeggyártásba azonban soha nem kerültek. Ezek a gyűjtők legkeresettebb célpontjai. Az asztaldísz feltehetően Sikorski Tádé munkája, a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt. Sikorski a gyár egyik legaktívabb tervezője volt. A tétel kikiáltási ára 5 millió forint. 

A díszmadaras óriás kaspó az árverés egyik igazi szenzációja – szerencsés lehet az a gyűjtő, akinek sikerül ezt a különleges darabot megszereznie. Olykor évtizedek is eltelnek úgy, hogy a piacon nem bukkan fel hasonló alkotás. 

„A világ minden tájáról számítunk gyűjtök jelentkezésére, licitjére. Az előző két Zsolnay aukciót is mi rendeztük és hatalmas eredménynek tartjuk, hogy most újra egy hihetetlenül erős kollekcióval léphetünk a közönség elé” – mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, aki három évtizede maga is szenvedélyes gyűjtő. „Amikor hungarikumokról beszélünk, elsőként a Zsolnay márkanév kell, hogy az eszünkbe jusson, hiszen a műkereskedelem legkeresettebb és legdrágább remekműveit köszönhetjük ennek a kiváló magyar manufaktúrának” – tette hozzá Törő István.   

A Zsolnay aukciós kiállítás október 5-én nyitja meg kapuit a Virág Judit Galériában, a belépés ingyenes.  Október 7-én és 14-én, 11 órakor ingyenes tárlatvezetést tart Törő István.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32