fbpx

Kriptovaluta, blockchain, bitcoin? Megmagyarázzuk

Már jó pár éve a piacon vannak a kriptovaluták, amiknek megismerése egyértelmű információk helyett csak még több kérdést indíthat el bennünk. Ebben a cikkben körbejárjuk, hogy mik is valójában a kriptovaluták, és hogy milyen előnyökkel vagy épp hátrányokkal járhat, ha abba fektetsz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kriptovaluta

A kriptovaluta egy digitális, fizikálisan nem létező eszköz, amit lényegében csereeszközként vagy fizetésre lehet használni. Maga a fogalom, mint digitális valuta nem mindenki számára újdonság, ugyanis az 1990-es évek közepén már megjelent a Digicash nevű pénzeszköz, ami hasonló igényeket elégített ki a pénzpiacon. Viszont az akkori társadalom még nem érett meg ehhez a szolgáltatáshoz, így a cég hamar csődbement.

Az első komolyabb sikereket a már említett bitcoin kriptovaluta érte el. 2009-ben egy Satoshi Nakamoto nevű fórum vagy személy indította el Japánból. Azóta többen vallották, hogy ők maguk Satoshi Nakamoto, de egyelőre az igazság még nem került felszínre.

Előzményként több szakember a 2008-as gazdasági világválsággal indokolja a bitcoin megalakulását. Mégpedig azért, mert elképzelhetőnek tartják, hogy alapítói a válságot követően minden hitüket elvesztették, vagy épp elégedetlenek voltak a hagyományos pénzintézetekkel szemben. Ez elindított egy igényt afelé, hogy a pénz ne egy központosított, más szervezek által felügyelt és ellenőrzött intézményen keresztül áramoljon, hanem helyette legyen lehetőség a közvetlen kereskedelemre, pénzátutalásra.

Blockchain

A blockchain az elmúlt évek informatikai fejlesztésének legkiemelkedőbb és leginkább sokoldalúbban felhasználható újdonsága. Ám ahhoz, hogy más területen is használjuk, egyelőre még sok jogi akadálya van. Lényegében ez egy decentralizált csomópontokból álló hálózat, melynek tagjai közvetlenül küldhetnek egymásnak kriptovalutát, bármilyen központi intézmény vagy ellenőrző szerv beavatkozása nélkül. Így nem kell megbízniuk bankokban, pénzügyi szervekben, csak a hálózat résztvevőiben.

Ezt úgy képzelhetjük el, mint egy nyilvános főkönyvet, amiben minden tranzakció adatait a rendszer egy blokkba rakja bele. A blokk tartalmazza, hogy ki, kinek, mikor és mekkora összeget küldött. A tranzakciós adatokat pedig elküldi a hálózat az összes üzemeltető számítógépének. Majd a blokkok egy láncban kapcsolódnak. Mindennek az előnye, hogy a láncba rendeződve pontosan tudjuk, hogy a mi tranzakciónk előtt és után milyen tranzakció van. És mivel mindez minden egyes üzemeltető számítógépen ott van, ezért ha bárki csalni próbálna, nem jár sikerrel. Ez adja a rendszer biztonságát.

Viszont a rendszer anonim, nem személyek nevét látjuk, hanem rendszer által generált felhasználóneveket. Használatához egy elektronikus pénztárcára (wallet) van szükségünk, és bizonyos kulcspárokkal tudjuk elindítani és elfogadni az utalásokat. Sajnos ez az anonimitás viszont gyakran kedvez a feketepiacnak, hiszen nem tudjuk, hogy bizonyos felhasználók mögött pontosan ki áll.  

Árfolyama

A rendszer egyik legnagyobb hátránya, hogy a fizikális valutákkal szemben a kriptovaluta mögött nincs valódi fedezet. Lényegében a kereslet és a kínálat mozgatja az árfolyamokat, így az alakulása attól függ, hogy milyen mértékű a kriptovaluták eladása vagy vásárlása. Éppen ezért a piaca hektikus, nagyok az ingadozások, ezáltal napi szinten 10-15%, de akár 30%-ot is mozoghat az árfolyam. Mindezt befolyásolják egyébként a piaci álhírek is, aminek hatására vagy nagyon megnövekednek az eladások vagy a vásárlások. Érdemes mindig megnézni, hogy az árfolyammozgás valós bejelentésnek köszönhető vagy álhír okozta.

Hogy vehetem ki én is ebből a részem?

Egyfelől vásárolhatsz kriptovalutát, hiszen többek között a bitcoin is átváltható fizikális valutára (forintra, dollárra, euróra, stb.). Ezekhez már különböző applikációk is lehetőséget nyújtanak, de például bitcoin váltásához már megjelentek automaták is. Tekinthetsz erre az összegre befektetésként, de mérlegelj, hiszen a kockázati szempontja nagyon magas.

Másrészt lehetsz bányász. Ehhez viszont bizonyos programokat kell elemezni, amihez nagy teljesítményű gépekre és szerverparkokra van szükség. Ennek a gyakorlatába nem mennék bele, hiszen nem igazán éri meg, olyan szintű technológiai eszközöket igényel, de itt olvashatsz róla részletesen.

Milyen lehetőségek rejlenek még ebben?

Már egyre több bank kísérletezik azzal, hogy a személyek közti pénzküldési lehetőséget hogyan építse a saját szolgáltatásaiba. Hiszen ez egy mindenki számára gyors, hatékony és nyomon követhető folyamat. Így elképzelhető, hogy hamarosan egyre több pénzintézet áll át erre a megoldásra. Ezen túl feltételezhető az is, hogy a jövőben a kriptovaluták a fizikális valuták konkurenciája lesz. Hiszen már számos lehetősége van arra itthon is, hogy fizess vele. Ha pedig egyes országok bevezetik opcionális fizetőeszközént, úgy nem lesz szükség váltásra. De vizualizálhatjuk azt a szituációt is, hogy a gazdasági válság hozta infláció kevesebb mértékben befolyásolhatja a kriptovaluták árfolyamát, így ez lehet akár egy úgynevezett menekülővaluta is. Viszont fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kriptovaluták értékei végesek, így ha egyszer elfogynak, azoknál a személyeknél, akiknél maradt, akár növelheti is az értékét. Viszont ezek mind csak jóslatok.

Hátrányai

A befektetés a már említett árfolyam ingadozások miatt nagyon kockázatos lehet. Éppen ezért semmiképp ne használjuk megtakarítási célból! Több szakember is megerősítette, hogy kizárólag olyan pénzt érdemes beleforgatni, amit nem sajnálunk, ha elbukjuk. Emellett sajnos megjelentek a piacon különböző tanácsadók, akik biztonsággal, rövid időn belül nagy hozamot ígérnek a kriptovaluták piacán. Viszont ilyen nincs! Sajnos a témához tartozó szürkefoltokat sok pénzügyi tanácsadó kihasználja. Éppen ezért ha egy bizonyos cégen keresztül vagy vállalkozó segítségével fektetünk be, tájékozódjunk coinmarket.hu vagy coinrangit.hu oldalakon és bizonyosodjunk meg az illető hitelességéről.

Összességében a kriptavaluta piaca nagyon kezdeti fázisban van, sok lehetőséggel, de éppen ugyanennyi veszéllyel is. Ha elindulnál az irányába, tájékozódj alaposan és szakmailag megbizható személyek segítségével.

Cikket inspirálta Moneyvlog videója.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32