fbpx

Fel kell készíteni a gyerekeket a biztonságos internetezésre

Fel kell készíteni a gyerekeket a tudatos internethasználatra, hogy online is biztonságban legyenek - hangsúlyozták szakemberek a biztonságos internet nap alkalmából tartott keddi online sajtótájékoztatón.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Minden évben február második keddjén tartják a biztonságos internet napját, amelynek célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervében csaknem 170 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. Idén 18. alkalommal rendezik meg a programot.

Bencsik Balázs ezredes, az Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, az elmúlt csaknem egy évben a koronavírus-járvány miatt számos országban – köztük Magyarországon is – különböző korlátozásokat vezettek be, ennek következtében felértékelődött az online tér, a közösségi média használata, mert lehetőséget jelentett a kapcsolattartásra. Hozzátette: minden közösségi média-platformon nő a felhasználók száma, és bár a legtöbb oldalon a korhatár 13 év, ezt nem lehet ellenőrizni, ezért szükség van a felhasználók önkorlátozására is. Kiemelte, hogy a gyerekek esetében a közösségi média használata komoly pszichológiai következményekkel járhat, például az anonimitás nyújtotta hamis biztonságérzet miatt felerősödhetnek a deviáns viselkedések, a „kimaradástól való félelem” felerősítheti a függőséget, a gyermek lehet áldozata és elkövetője is az online zaklatásnak a „hagyományos” kockázatok – az adat- és személyiséglopás – mellett. Az ezredes hangsúlyozta: a gyerekekkel még az előtt meg kell ismertetni az internethasználat veszélyeit, hogy okoseszközt adnának a kezükbe, utána pedig folyamatosan figyelni kell, mi érdekli őket, milyen oldalakra regisztrálnak, milyen viselkedést tanúsítanak az online térben. Javasolta a képernyő előtt töltött idő szabályozását is. A szakértő szerint mindenkinek van felelőssége és feladata abban, hogy az internet biztonságosabb legyen a gyermekek számára.

Kurkó-György Zsuzsánna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Safer Internet Program projektkoordinátora szerint fontos, hogy a gyerekek ne csak az online tér előnyeit lássák, hanem legyenek tisztában a veszélyekkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatti bezártság nyomán nőtt az online térben töltött idő, jobban ki vannak téve a felhasználók a kockázatoknak. Közölte, tudatosítani kell a gyerekekben, hogy minél több információt osztanak meg magukról, annál nagyobb teret adnak a visszaélésekre. Elmondta: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat interaktív foglalkozásokon ismerteti meg a gyerekeket az adatbiztonsággal, a közösségi média-platformok előnyeivel és veszélyeivel, az álhírek veszélyeivel és az online bántalmazás jeleivel. Megjegyezte: a gyermekek oktatása mellett fontos a szülők, pedagógusok felkészítése is, mert az ő felelősségük is, hogy a gyerekek biztonságosba környezetben tudjanak netezni.

Szabó Henrik alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrség honlapján megújult az internetbiztonsági csatorna, ahol részletesen foglalkoznak a témával. Hozzátette, azt tapasztalják, hogy nő a kibertérben elkövetett csalások száma, és minden platformon lehet csalókkal találkozni, ezért fokozott óvatosságot kért az internetezőktől, a Facebookon pedig az Internet tudatosan oldalon hívják fel a figyelmet az internet veszélyeire. Elmondta, hogy gyakoriak a „romantikus csalások”, amikor párkeresés ürügyén férkőznek az áldozat bizalmába, majd ajándékot, pénzt csalnak ki tőle. Körültekintést kért a párkereső oldalakra regisztrálóktól, és azt javasolta, senki ne osszon meg magáról kompromittáló képet, bankkártyaadatokat vagy online fiókokhoz tartozó adatokat. Beszámolt arról, hogy tavaly meredeken nőtt a befektetési csalások száma, ezek pedig gyakran összekapcsolódnak a „romantikus csalással”. A befektetési csaláshoz a csalók áloldalakat is létrehoznak, ahol nyomon lehet követni a befektetés állítólagos hozamának alakulását. „Legyen gyanús a biztonságos befektetés és a nagy profit!” – kérte, hozzátéve, hogy csak biztonságos, ellenőrizhető befektetési formát válasszanak az emberek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kriptovaluták piaca nagyon érzékeny, nagy áringadozások lehetnek benne, amivel a befektetők nincsenek tisztában. Kiemelte a nyereményjátékos csalást is, amikor a csalók álnyereményjátékokat hirdetve próbálnak anyagi előnyhöz vagy személyes adatokhoz, bankkártyaadatokhoz jutni. Ebben az esetben is az óvatosságot és a biztonságos oldalakon keresztül történő ügyintézés fontosságát emelte ki.

Forrás: MTI

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32