fbpx

Tippek álláskeresőknek – egy HR szakértő tanácsai

Elkészíteni a megfelelő önéletrajzot, felkészülni az állásinterjúra mindenki számára stresszfaktor. Hiszen szeretnénk jól szerepelni, és nem utolsó sorban, megkapni az állást is. Hogy mire érdemes figyelni az álláskeresés során, Dorinával, már több éve HR-esként dolgozó szakértővel beszélgettünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Önéletrajz

Ez mindennek az Alfája és az Omegája. Ha nincs megfelelően elkészítve, sok olyan pozícióról is lemaradhatunk, amire lehet, hogy egyébként tökéletesen megfelelnénk. Dorina szerint a jó önéletrajz felsorolja az előző (meghirdetett álláshoz releváns) és a jelenlegi munkahelyeket, és bemutatja, hogy most milyen munkát végzünk (ha végzünk). Kizárólag lényegi elemeket tartalmaz. Ahogy ő is mondja, manapság, amikor egy Facebook posztot is ritkán olvasunk végig, nem várhatjuk el a toborzóktól, hogy oldalakat nézzenek át, főleg olyanoktól, akik elé egy nap alatt többszáz CV kerül. Emellett az önéletrajz tekintetében is fontos lehet, ha követjük az úgymond trendeket, és nem küldünk egy elavult önéletrajzot. De ennél is fontosabbak a helytálló adatok. Na meg a fotó: semleges háttér, megfelelő ruházat, frizura. Nem 20 évvel ezelőtti ballagási fotó, és nem is az esküvői fotósorozatunk, de még csak azzal sem leszel meggyőzőbb, ha a kiskutyádat is rászuszakolod a képre.

Ami a jelentkezéseket illeti, arra a kérdésre, hogy csak akkor jelentkezzünk egy pozícióra, ha minden pontnak megfelelünk, azt a választ kaptuk, hogy nem feltétlenül. Akkor pályázzunk meg egy állást, ha minden lényegi kritériumnak megfelelünk, ami pedig nem teljesen illik ránk, az az egyéb tapasztaltunkkal, talpraesettségünkkel kompenzálható. Dorina szerint nem az a tökéletes jelölt, aki minden elvárásnak, pontnak megfelel.

Felkészülés az interjúra

Szakértőnk szerint felkészülni egy interjúra leginkább több helyzet megismerése után lehet. Tehát minél több interjún vagyunk túl, annál gyakorlottabbak leszünk. Emellett persze gyakorolhatunk a tükör előtt vagy barátokkal. Dorina szerint ilyenkor gondoljunk arra, hogy mi mire lennénk kíváncsiak, ha valaki be akarná tölteni ezt a pozíciót. Gondolkozzunk a munkáltató fejével. A legfontosabb alapkérdések pedig, amire készülni kell az, hogy röviden be tudd mutatni magad, a tapasztalataidat, munkáidat, céljaidat.

Az interjú

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha hazudunk, hiszen az előbb vagy utóbb, de úgyis ki fog derülni. Egy jó HR-es félig pszichológus is, és úgyis kérdezni fog, méghozzá sokat. Emellett fontos a megjelenés is, hiszen már ezzel is megtiszteled a céget. Dorina szerint, ha már bejutottál az interjúra, az azért van, mert papíron megfelelsz. Tehát innen az számít, hogy mennyire illessz bele a csapatba. A többit már pozíciója válogatja, azaz hogy mi a prioritás, vagy milyen tulajdonságok számítanak alkalmasnak. Pályakezdők esetében például nagyobb hangsúlyt kap a megjelenés, határozottság.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32