fbpx

A zaklatás új formái: a társkereső, a futár, és az mlm céges

A XXI. század az internet kora, ami számos előnnyel, de körülbelül ugyanennyi hátránnyal is jár. Felbukkant ugyanis néhány újfajta zaklató típus, aki ugyan nem feltétlenül a bugyinkban turkál neten keresztül, de a komfortzónánk határait mégis feszegeti.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A randi applikációknak köszönhetően a társkeresés ma már teljesen új szintre emelkedett – vagy csökkent, ezt mindenki döntse el maga – és nem is volt nagyon más választása, hiszen szinte napra pontosan egy éve vagyunk „bezárva”. Ebből kifolyólag mondhatnánk, hogy mindenkinek elege van, és ott próbálkozik, ahol tud. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez meddig etikus, és hol van az a pont, ahol már határsértésről beszélhetünk.

A társkereső

Alanyunk regisztrál az egyik híres portál randi oldalára, és elkezdi pörgetni a profilokat, mígnem egy csillogó szempár teljesen leveszi a lábáról. Bejelöli a hölgyet, de nem kerülnek párba, ami két dolgot jelenthet: a lány nem jelölte őt, vagy még nem találkozott az ő profiljával. Alanyunk némi tépelődés után úgy dönt, fittyet hány a szabályokra, és egy közös ismerős, vagy egy instagram hashtag segítségével (nem viccelek, megtörtént) felkeresi a lányt, és ír neki egy üzenetet. Persze sűrű bocsánatkérésekkel kezdi mondandóját, majd rátér a lényegre, hogy ismerkedni szeretne. Prédája pedig miután olvassa üzenetét, kissé felháborodik – jogosan – és megpróbálja elmagyarázni az illetőnek, hogy miért nem volt helyes, amit tett. Már említett alanyunk ilyenkor általában, mint sértett harcos távozik a csatamezőről. A képlet természetesen több féle módon is alakulhat, és a nemek is cserélődhetnek benne.

Mi a gond azzal, hogy egy társkeresőn talált személyt lenyomoz valaki és üzenetet küld neki? Sokan biztos azt gondolják, ez semmiség, miért csinálunk nagy ügyet belőle. Viszont azt fontos leszögezni, hogy ezeknek az alkalmazásoknak is van szabályzata, amit illik betartani. Megkerülni a társkeresőt és áthágni szabályait pedig nem tartozik a megengedhető dolgok közé, hiszen sérti a másik fél jogait. Kérdés persze, hogy hol van a határ, hiszen adott esetben például instagramon is szembe jöhet valaki, aki megtetszik és bepróbálkozunk nála. Mi akkor a különbség? Nem állítom, hogy könnyű megtalálni ezt a morális határt, de az az egy biztos, hogy mikor valaki beregisztrál egy társkeresőre, ott elfogadja a felület játékszabályait, és mikor ezen a platformon látott profilt próbál máshol lenyomozni, az zaklatásnak minősül. Hiszen gondoljunk bele, ha valaki napi öt ilyen üzenetet kap, talán nem meglepő, ha a tizediknél elveszti a fejét és kiakad, mert ez az egész nem szabályos, és sérti a személyiségét, amit addig az alkalmazás védett.

Mit tehetünk ellene? Az első pár üzenetnél próbáljunk kedvesen, edukálva kommunikálni, hogy a másik megértse, miért nem helyes, amit csinál, hátha többet nem teszi. Viszont teljes joggal háborodhatunk fel, így egy idő után a tiltás-törlés opció is rendben van, hiszen a másik fél nem tartotta tiszteletben a szabályokat. Ha pedig valamelyik társkeresőn ez sokszor megtörténik velünk, akkor jelezzük azt az adott applikáció fejlesztői felé, és esetleg keressünk másik appet, vagy vizsgáljuk felül profilunkat, hol tudunk csökkenteni az infókon, amik alapján majdhogynem bárki megtalálhat minket.

A futár

Ez egy kirívó példa, egyetlen egy eset történt meg velem, és a környezetemből se sokat hallottam. Ezt azért szeretném hangsúlyozni, mert abszolút nem célom ráhúzni az összes futárra a negatív szerepet, tisztelem a munkájukat, és ez kizárólag arról az 1-1 emberről szól, akik visszaéltek ezzel. A történetünk főszereplője ételfutár, aki este a vacsorámat szállította ki. Mivel egyetlen levest rendeltem, és én nyitottam ajtót, így akár feltételezhette is, hogy egyedül lakom, még akkor is, ha ez esetleg nem így van. Ám ez sem ad okot arra, amit tett.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, miután kulturált felnőtt módjára átvettem az ételt és szép estét kívántam, leültem enni, közben pedig három új értesítést jelzett az instagramom. Az értesítések kép kedveléseket takartak egy ismeretlen, nálam jóval idősebb férfitól, aki visszamenőleg három olyan képet like-olt, amin csak én vagyok rajta. Persze lehet mondani, hogy minek teszek ki magamról képet, vagy hogy miért nem privát az oldalam stb., de ezt hívják áldozathibáztatásnak. Mindegyik feltételezésnek meg van az oka, de nem tartozom magyarázattal, hiszen az illető az, aki átlépett egy fontos határt, amit pedig úgy neveznek, hogy adatokkal való visszaélés, ami egyfajta zaklatás. Ugyanis egyetlen futárnak sincsen joga a rendelés alapján felkeresni valakit és interakcióba lépni vele. Aki ezt nem hiszi, bátran nézzen utána a mindenki által ismert futár cégek bármelyikének jogszabályi követelményeinek.

Mi a gond a futár cselekedeteivel? Az, hogy innentől kezdve emberünk tudja a nevemet, a címemet, és ha egy módon már visszaélt ezzel, akkor akár bármikor itt ólálkodhat, és ne adj’ isten várhat rám a kapuban is. „Persze, paranoiás vagy, meg egyébként is, ha egy helyes fiatal srác lett volna, akkor nem lett volna baj” – mondhatjátok. Ugyanakkor mind hallottunk már ehhez hasonló történeteket, és ha még ilyesmi nem is történik, akkor is egy alapszabályt áthágott alanyunk, amit a cég határozott meg, ahol dolgozik. Ez pedig ugyanennyire probléma kortól és kinézettől függetlenül, mindenki esetében.

Mit tehetünk, ha ilyesmi történik velünk? Ezeknek a felületeknek mindig van értékelési része, ahol jelezhetjük, mit gondolunk mind az ételről, mind a futárról. Ráadásul ezt sokszor név nélkül is megtehetjük, úgyhogy mindenképpen jelezzük a cégnek a kihágást. Feljöhet ilyenkor egy lelkiismereti kérdés, hogy miattunk veszti el esetleg az állását, azonban ilyenkor ne kezdjük magunkat hibáztatni, hiszen a szabálysértés elkövetésével az illető vállalta a következményeket tetteiért, akkor is, ha apróságnak tűnhet, amit csinált. Ezen kívül, ha nagyon félünk, megtehetjük, hogy más néven rendelünk, vagy másik étteremtől, hátha így többet nem találkozunk vele. Vagy rendeléskor a megjegyzés rovatban feltüntethetjük, hogy ne az xy számú (a futár száma általában rajta van a blokkon) futárt küldjék hozzánk rossz tapasztalat miatt.

Az mlm céges

Utoljára hagytam ezt a kategóriát, mert ez kicsit más jellegű, mint az előzőek, ugyanis itt nem a flört vagy a társkeresés a fő motiváció, hanem az üzlet. Az adott alanyok általában szintén instagramon keresik meg ’áldozataikat’ és üzenetben a profiljukkal kapcsolatban írnak pár kedves sort. Nagyjából a harmadik-negyedik üzenetváltásnál derül ki, hogy a kedveskedés mögött valójában kőkemény bizniszről van szó, amibe téged is szeretnének berántani. Ami igazán bicskanyitogató számomra ezen a téren, hogy ha nem válaszolsz, akkor egyesek kommentben is jelzik valamelyik fotód alatt, hogy írtak egy üzenetet, amit remélnek, hogy megkaptál. Ez az egész pedig nem egyszer történik meg, hanem sokszor egy adott időn belül többen is megkörnyékeznek. De attól, hogy nem ugyanaz a személy írogat ismeretlenül folyamatosan, hanem több különböző, attól még ez ugyanúgy minősíthető zaklatásnak, és egy nagyon erős manipulációs technikának, aminek úgy érzem, a 21. században már kevésbé van helye a piacon.

Mi a gond ezzel? Egyrészt mikor az első ilyen levéllel találkozik az ember, ártatlanul feltételezheti, hogy az adott személy tényleg kedveskedik és barátkozni szeretne, ami valahol akár egy pozitív dolog is lehetne. Hiszen az internet egyik nagy előnye, hogy új barátokat szerezhetünk. Viszont mikor alanyunk bedobja az ületi hátteret az sokaknak hatalmas csalódást okozhat, és azt érezhetik, átverik őket. Ez pedig cseppet sem egy etikus cégpolitika. Alapból felvetődik az a kérdés is, hogy milyen vállalat lehet az, amelyiknek ilyen eszközökhöz kell fordulnia? Nincs valami gond azzal a céggel, amelyik nem meri vállalni önmagát, hanem előbb el kell húznia egy mézesmadzagot, átvernie a lehetséges jövőbeli munkatársait ahhoz, hogy megszerezze őket? Elgondolkodtató.

Mit tehetünk ez ellen? Állítsuk privátra a profilunkat, így ezek a személyek nem látják a képeinket és nem találnak beszélgetés indító témát. Viszont sokaknak saját munkájukból kifolyólag fontos a publikus instagram, ők megtehetik, hogy törlik ezeket az üzeneteket válasz nélkül, vagy blokkolják a profilokat. Ez ugyan fáradtságos, de hátha egy idő után nem keresnek többen. Akik pedig türelmesebbek, ők megpróbálhatják elmagyarázni miért nem szimpatikus ez a kerítő módszer, vagy esetleg már az elején rákérdezhetnek, hogy mlm cégtoborzásról van-e szó. Én egy időben már a profilomba a bio részbe is kiírtam, hogy mlm cégek ne keressenek. Szerencsére azóta nem találkoztam velük, de számtalan ismerősömtől hallom, hogy nem egy ilyen üzenetet kapnak. Talán idővel átgondolják a cégpolitikát. Viszont itt is szeretném hangsúlyozni, hogy nem az mlm cégek mindegyikével van gond, sokan teljesen korrekten működnek, de akadnak kevésbé pozitív vállalatok köztük.

Összességében azt gondolom, attól, hogy nem egy mutogatós bácsi szexista üzeneteiről beszélünk, ezek a megkeresések szintén nagyon rombolóak tudnak lenni. Kis mértékben csak egy óránkat vagy napunkat teszik tönkre, nagymértékben viszont komoly komfortvesztéshez is vezethetnek, ezért nem szabad szemet hunynunk felettük. Ha veled is történik hasonló, tedd meg a megfelelő lépéseket, és merj kiállni a jogaidért!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32