fbpx
Akik régóta használnak különböző telefontokokat, jól tudják, hogy mennyi –főleg műanyag- szemetet termelnek vele, hiszen a folyamatos használattól gyorsan kopnak ezek a termékek, ezért viszonylag gyakran cseréljük őket. Íme néhány alternatíva rájuk!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ma már olyan gyorsasággal dobják piacra az újabb és újabb telefonokat, ösztönözve minket a vásárlásra, hogy közben fel se merül, mennyi hulladékot termelünk. Nem csak a lecserélt készülékekből kifolyólag, hanem a tokok miatt is, amiket általában az új modellre már nem tudunk feltenni, mert szinte biztos, hogy más méretű vagy formájú. Így aztán a nagy általánosságban műanyagból, szilikonból készült telefontokok ott hevernek a fiókok mélyén, majd a szeméttelepeken. Szerencsére ez a gondolat már a gyártok fejében is szöget ütött és sokan közülük piacra dobták környezetbarát borítóikat.

Pela

Ez a márka talán a legismertebb jelenleg az egész világon, bizonyára már sokan találkoztatok  is a reklámjával, például Instagramon. A Pela alapítójának célja, hogy egy olyan jövőt alapozhasson meg, ahol sokkal kevesebb a hulladék, mint jelenleg a világban. Missziója 2010-ben indult, mikor egy hawaii-i utazás során tapasztalta milyen szinten szennyezettek az óceánok a sok –elsősorban- műanyag szemét miatt. Innen, ha nem is teljesen egyenes, de biztos út vezetett a Peláig. A márka olyan borítókat készít, amiknek anyaga többek között a len termesztéséből fennmaradó természetes hulladékot tartalmazzák. Ezzel a Pela termékek a világ első, 100%-ban komposztálható telefontokjaiként jelentek meg pár éve a piacon. A cég pedig a gyártás során 35%-kal kevesebb vizet fogyaszt, mint bármelyik másik műanyag tokokat gyártó konkurense. Mindezeken túl ráadásul a cég a teljes bevételének 1%-át olyan szervezeteknek adományozza, amik a Föld és az óceánok megmentéséért harcolnak. Árban a termékek ugyan egy kicsit húzósabbak a megszokottnál, de az biztos, hogy ez esetben egy tartós telefontokot kapunk, ami hozzájárul egy zöldebb jövőhöz.

 Itt tudjátok megvásárolni.

iTrend

Az iTrend webshopjában is található egy eco tok kategória, amin belül rengeteg opcióból választhatunk. Egyedileg készített design, négy különböző szín, és a Pelához hasonlóan 100% lebomló anyag. A márka a gyártás során búzát és egyéb természetes anyagokat használ fel, a grafikát pedig eco UV festékkel készítik. Hab a tortán, hogy minden eladott termék után ültetnek egy fát az Amazonas esőerdőben a One Tree Planted egyesület segítségével. Ezeknek a tokoknak az ára sem éppen a kommersz plasztik kategória szintje, de nem is annyira elszállt, hogy ne érné meg a bolygónk védelme érdekében. A termékeket itt találjátok.

PhoneBazis

A PhoneBazis webshopban is megjelent az első komposztálható telefontok, ami ugyan egyszerű, egyszínű változatokban kapható, ám ezáltal az ára is alacsonyabb a fentieknél. Anyagában csak olyan természetes összetevők találhatóak, amik komposztban 1-2 éven belül lebomlanak. Ráadásul a csomagolás miatt sem kell aggódnunk, 100%-ban újrahasznosított karton tokban és újrahasznosítható papír borítékban érkezik a kis csomag. Itt tudjátok megvásárolni.

Flying tiger

Átmenetileg jó megoldás lehet a Flying tiger újrahasznosított műanyagból készült tokja is. Ez ugyan nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, de a sima plasztik tokoknál mindenképpen jobb választás, és azok számára is elérhető áron van, akik nem tudnak igazán sokat belefektetni egy telefontokba, de szeretnének tenni valamit. A cég egyre többet igyekszik változtatni a gyártási és csomagolási szokásain, a tokok is újrahasznosított papírra vannak már csatolva, nem műanyag dobozban árulják őket. Így összességében új reformjaik bevezetésének hála évi 8 tonna műanyaggal kevesebbet használnak fel. Kötöttek egy egyezséget is a dán The Plastic Change környezetvédelmi szervezettel, ami segíti őket a tudatosabb gyártásra való váltásban. Róluk több információt itt találtok, a termékek pedig üzleteikben megvásárolhatóak.

További környezetbarát tippeket itt találtok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek