fbpx

Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi iratot és kiadványt digitalizáltak az SZTNH-ban

Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött iratot és kiadványt digitalizáltak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az SZTNH vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint folyamatos a hivatal dokumentumainak digitalizálása és közzététele a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával sok olyan egyedi dokumentum található meg online, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem szerepel – írták.

Tudatták: év elején tízezer oldalnyi szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadvány vált elérhetővé, a mostani 450 ezer oldalnyi irat, kiadvány digitalizálása pedig újabb több mint háromezer kutatható dokumentumot jelent.

A mostani digitalizációnak köszönhetően eredeti védjegyek, termékcímkék, a Központi Védjegyértesítők számai érhetők el, a szöveges keresés segítségével pedig akár cégnevekre is rá lehet keresni. Kereshető a hivatal létrejöttét követő húsz évben megadott szabadalmak leírásai is: a Siemens cégnek például több mint ezer, többi között a villamosközlekedéssel kapcsolatos műszaki megoldásai érhetők el. A digitalizált könyvek között megtalálható továbbá Jedlik Ányos Természettan elemei. Súlyos testek természettana című, 1850-ben kiadott műve, amely az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyv volt – ismertették.

A napjainkra digitalizált, mintegy 450 ezer oldal a Hungaricana könyv és dokumentumtárban jelenleg elérhető 16,2 millió oldal 3 százaléka, amivel a hivatal dobogós helyen szerepel – olvasható a közleményben.

A digitalizált és Hungaricana projektek a www.library.hungaricana.hu/hu/collection/SZTNH/ oldalon érhetők el.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32