fbpx
A hely, ami nem csak fizikai, hiszen egy konkrét utcáról beszélünk, de sokkal inkább átvitt értelemmel bír. Pénz, siker, csillogás, na meg nem ritkán oltári bukások helyszíne. De hogyan alakult ki és mi is történik ott pontosan?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
A Wall Street története

Nem csak a világ pénzügyi központja, de az amerikai tőzsde otthona is, pedig egy nem túl hosszú utcáról beszélünk New Yorkban. A Broadwaytől indul keleti irányba és egészen az East Riverig fut, így nagyjából 600 méterről van szó.

Pénzügyi negyednek is szokták nevezni, és a Wall Street ma már összeforrt a részvényekkel és a pénzpiaccal. Számos sikersztori és hatalmas bukás és csalás helyszíne is egyben, így eléggé ambivalens érzések kötődnek hozzá. Neve még a 17. századi hollandokhoz köthető, amikor egy védőfalat építettek az utca mentén, ami hollandul a De Waal Straat nevet kapta. Később ebben az utcában állt a városháza, itt tette le például hivatali esküjét George Washington. A Wall Streeten írták alá 1792-ben a kereskedők a Buttonwood Agreementet is, ez jelentette a később megalakult tőzsde alapját.

Ugyan a tőzsde sokszor költözött, de mindig a Wall Street közelében maradt, a mai épületét pedig 1903-ban foglalták el a brókerek. Az 1920-as építési láz elérte ezt a környéket is, és igazi, több emeletes felhőkarcolók épültek ide. Bár itt sokáig csak irodák voltak, mára már számos luxus lakóépület is került a környékre. A nagy építkezési láznak végül az 1930-as években a gazdasági világválság vetett véget. Pontosabban 1929 október 24-én, az úgynevezett fekete csütörtökön indult a lejtmenet, amikor máig tisztázatlan okokból a New York-i tőzsdén eladási láz tört ki, és a részvények árfolyama hirtelen zuhanni kezdett. A mélypontot október 29-én érte el, és hozzávetőlegesen ötven milliárd dollárnyi veszteségről beszélhetünk.

Ha a Wall Streetre gondolunk mindenkinek eszébe juthat a híres bika szobor, a Charging Bull, amelynek azonba oda kerülése is érdekes. Ugyanis Arturo Di Modica olasz-amerikai szobrász helyezte ide engedély nélkül 1989-ben, amelyet ekkor a rendőrség azonnal el is szállított azonban az embereknek annyira megtetszett, hogy vissza kellett hozni a mostani helyére.

A 2001-es terrortámadás után a környék ugyan kissé hanyatlásnak indult, hiszen sokan kerülték Manhattant és ezt a részt, de ez csak pár évig tartott, mára ismét hatalmas népszerűségnek örvend.

Érdekességek a Wall Streetről

Azt például talán kevesen tudják, hogy mintegy 15000 rabszolga van eltemetve az utca alatt, amelyet 1992-ben fedezett fel Michael Blakey archeológus és csapata. Szerintük olyan fekete rabszolgákról lehet szó, akik 1808 előtt érkeztek ide, ugyanis ezután betiltották a rabszolga importot.

A már említett gazdasági válság körül rengeteg történet kering, azonban akad egy valós is.  Roger Babson, vállalkozó és elemző ugyanis a Newton hatás-ellenhatás törvényét használva vizsgálta a részvénypiac működését, és arra jutott, Newton fizikai törvényei egészen jól alkalmazhatók tőzsdei előrejelzésekre. Így jósolta meg előre az összeomlást.

Illetve további érdekesség még, hogy itt található a világ leggazdagabb parókiája is, a Trinity Church nevű templom. Ennek oka, hogy ők New York City egyik legnagyobb földtulajdonosai, 5,6 hektáros ingatlanterülettel rendelkeznek.

Számos pletyka kering még, hogy főleg a válság után hány bróker lett öngyilkos a Wall Streeten, elsősorban úgy, hogy kiugrottak a magas épületből, azonban összeségében kettő ilyenről tudni hivatalosan.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32