fbpx
A csapból is a szex és a szexualitás folyik, mégis erről a nagy mérföldkőről alig beszélünk. Ha szűz vagy még, akkor azért nem szívesen beszélsz róla, ha pedig már nem vagy szűz, akkor meg azért. De vajon miért ekkora tabu a szüzesség elvesztése?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Van olyan, hogy jó időzítés?

Nem kell a Gyakorikérdések.hu-ra felbarangolni ahhoz, hogy sokszor szembe találd magad az általában bizonytalan kamaszok kérdésével: mennyi idősen ildomos elveszíteni a szüzességet? El kell keserítenem mindenkit, erre nincs egzakt válasz. Függ ez az alany lelki érettségi szintjétől, és a párjától, akivel tervezik meglépni ezt a dolgot. Milyen az ő kapcsolatuk, és miért akarják megtenni? Azért, mert úgy érzik illik, vagy mert valóban akarják? Ideális esetben ennek egy közös döntésnek kell lennie, nem pedig forszírozott dolognak, amibe valaki azért megy bele, hogy a másik kedvében járjon.

Szóval nincs olyan, hogy 16 évesen át kell esni ezen a dolgon, nem érdemes korhoz kötni. Bár az én személyes véleményem, hogy azért 12-13 éves gyerekek esetében ez semmiképp sem egy meglépendő dolog, akármennyire is kezd kitolódni a szüzesség elvesztésének ideje.

Sokan hihetik azt, hogy ez nem is egy nagy dolog, csak essünk már túl rajta. Pedig talán bele sem gondolnak, hogy ezzel megalapozzák az egész, későbbi életükre jellemző hozzáállásukat a szexhez és a párkapcsolatokhoz. Ez nem csak egy fizikai esemény, ami kicsit kínos, meg lehet, hogy fájdalmas, mert innentől sok minden meg fog változni. Leginkább közted és aközött, akivel megtörtént ez az esemény. Legalábbis én úgy éreztem, hogy egy új szintre léptünk, hogy innentől valami olyan dolog köt össze minket, ami senki mással. Már örökre ő lesz az az ember, akivel elveszítettem a szüzességem, ezért egyáltalán nem mindegy ez kivel, hogyan és miért történt.

Miért lett tabu?

Az első szex a legtöbb esetben kínos, hiszen az alapfelállás szerint két, nem éppen tapasztalt ember kerül egy ágyba. Persze sokszor történik meg az is, hogy az egyik fél már nem szűz, de akkor is ott a felelősség, hogy ez a másiknak az első alkalom lesz. Na meg valljuk be, az első szex valakivel, legyen az már a mi életünkben az akárhányadik, azért kicsit mindig kérdéses. Hiszen nem ismerjük még a másik testét, vágyait, stb.

Tehát adott két fiatal, akiknek a tudása ezen a téren maximum a neten és haveroktól felszedett pár dologból áll, ami nyilván mind a két fél számára frusztráló lehet. Szóval azzal nincs semmi baj, ha az első nem lesz kellemes, vagy úgy érzed nem sült el annyira hu de jól. Nem szabad túl nagy elvárásokkal érkezni szerintem ezen a téren, és jobb előre megbeszélni ki, mit szeretne.

Ne a filmek általál ránk erőltetett klisék szerint ítéljük meg, nekünk milyen volt az első. Vagyis nem az számít volt-e száz gyertya, meg rózsaszirmok az ágyon, hanem, hogy ti ketten, hogyan éreztétek magatokat, mit kaptatok ettől az együttléttől.

Tehát ami a tabusítást illeti, a szüzesség kérdése, vagyis inkább értéke nagyon elértő. Függ kultúrától, vallásosságtól és az egyéntől. Van, aki tartogatja, amíg meg nem házasodik, és akad, aki csak minél hamarabb túl akar rajta lenni. Befolyásolja a társadalmi elvárás, miszerint van egy bizonyos kor, ami után már „ciki”, ha még szűz vagy, és még megannyi belső félelem nyomhatja rá a bélyegét erre a kérdésre. Tabu, mert nehéz róla beszélni. Akkor is ha te vagy az alanya, és akkor is ha mondjuk te vagy a szülő, akinek fel kéne hoznia ezt a témát. Pedig mennyire fontos lenne, hogy tudjunk beszélni a gyerekünkkel erről, még akkor is, ha akár a saját szüzesség elvesztésünkkel kapcsolatban vannak ellenérzéseink. A nyílt és őszinte kommunikáció segít, hogy később a kamaszok is jó döntéseket hozzanak, és ne sérüljenek egy esetleges rossz élmény miatt. Ezért pedig már megéri az a pár perc talán kínosnak tűnő feszengés.

Nem csak szülő-gyerek között, hanem a párok közti őszinte beszélgetésekkel, a bizalom kiépítésével lehet ledönteni a tabukat, ami elengedhetetlen egy ennyire fontos téma, mint a szüzesség esetében.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32