fbpx

Miért van szükség civil szervezetekre, és miért fontos, hogy támogassuk őket?

A civil szervezetnek több meghatározása is közismert. Ami viszont mindegyikben közös, hogy olyan szervezetek, melyeknek célja nem a pénzszerzés, hanem egy adott társadalmi ügy előmozdítása, kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A civil szervezetek olyan oktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtanak, amelyekre a civileknek szüksége van, de a kormány nem tudja ezeket teljes mértékben biztosítani. Viszont csak akkor képesek teljesíteni küldetésüket, ha elkötelezett emberek szentelik rájuk az idejüket, tehetségüket és önkéntes munkájukat. Nincsenek tulajdonosaik, inkább egy úgynevezett igazgatótanács felel a működésükért a közjó javáért.

Magyarországon 2019-ben 60 890 szervezet volt bejegyezve, 1/3-uk alapítványként, 2/3-uk társas nonprofit szervezetként. A szektor bevételének GDP-hez viszonyított aránya az előző két évben is megközelítette, 2019-ben meg is haladta az 5%-ot, elhanyagolhatatlan szerepet vállalva ezzel a gazdaságban. 2019-ben a nonprofit szektorban munkaviszonnyal rendelkezők összlétszáma 155 ezer főt tett ki, a szektor teljesítményéről továbbra itt olvashatsz. De nem csak a gazdasági oldalról, hanem számos más területen fontos a jelenlétük.

A civil szervezetek hozzájárulnak a társadalmi és kulturális fejlődéshez

A civil szervezetek létfontosságú szerepet játszanak a társadalomban. Munkájuk társadalmi, kulturális és környezeti kérdéseket érintenek, melyek egyébként alulteljesítenek. Azért jönnek létre, hogy pótolják az állami vagy magánvállalkozások által nem nyújtott szolgáltatások hiányosságát. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy az éhező embereknek nem biztosít konkrétan ételt a kormány. Természetesen arra ad lehetőséget, hogy együnk, de ehhez pénzre van szükség. Azok számára viszont, akik pénz hiányában nem jutnak ételhez, a civil szervezetek nyújtanak segítséget különböző módokon.

Magyarországon sokféle nonprofit szervezet létezik, legyen szó művészet, kultúra, sport, vallás, szociális szolgáltatások, lakhatás, környezetvédelem, oktatás, egészségügy képviseletéről. Ezek a szervezetek betekintést nyújtanak a civilek számára, és megoldásokat ajánlanak az említett társadalmi kihívásokra. Különböző populációkat, földrajzi helyeket szolgálnak, többféle megközelítéseket alkalmaznak a krízisek kezelésére. És mivel a szervezetek ezrei nyújtják ezeket a szükséges szolgáltatásokat, jelentősen hozzájárulnak az általuk képviselt közösséghez, valamint a társadalmi és kulturális fejlődéshez.

Szerepük a demokratikus részvétel szempontjából

A civilszervezetek olyan formában játszanak szerepet a demokratikus részvételben, hogy az általuk képviselt közösségek érdekében felszólalnak és köztudomásba emelik problémáikat. Azért dolgoznak, hogy növeljék az ügyek fontosságát, tudatosságát úgy, hogy megalkossák a vele kapcsolatos irányelveket, rendeleteket. Továbbá a pozíciójukból adódóan képesek felelősségre vonni a kormányt vagy a döntéshozókat a közösség érdekében, akiket kiszolgálnak.

A rászorulók beazonosítása

A civil szervezetek sokkal hatékonyabbak abban a tekintetben, mint hogy mi magánszemélyként próbálkozunk segíteni. Hiszen ők elérnek olyan szegregációkhoz is, akik rejtett vagy hozzáférhetetlen csoportokat alkotnak a hétköznapi emberek számára. Ez magába foglalja többek között a kábítószer-használókat, hajléktalanokat, hátrányos helyzetű gyermekeket, családokat vagy megbélyegzett, kirekesztett csoportok tagjait. A legtöbb hajléktalan nem kér pénzt az utcán, a drogfogyasztók nem közvetítik a függőségüket, a családok hasonlóképp, viszont ezeket a populációkat igyekszik segíteni sok szervezet. Természetesen a közvetlen készpénzadomány is működhet, de csak olyan esetekben, ha a rászoruló személyek úgymond nyilvánvalók. Például egy természeti katasztrófa után egy község pénzbeli segítése.

Az oktatás bizonyos esetekben értékesebb, mint a pénz

Sokszor a szegénység kiváltó oka nem a pénzhiány, illetve a pénz önmagában nem oldja meg ezt a társadalmi problémát. Ehhez oktatásra is szükség van. Ha egy rakás pénzt adnánk a szegényeknek, nem javulna az életük, sorsuk, éppen ezért a hasznukra válik egy civil szervezet, ami segít beosztani azt. Vannak olyan szervezetek, akik pénzügyi műveltségre fókuszálnak, költségvetés készítésében, pénzmegtakarítási célokban segítenek. De ezen kívül is sok az edukációs működésű csapat, vagy olyan, melynek programjába beletartozik ez a kategória is.

Hogyan segíthetsz?

Ha megtaláltad azt a számodra fontos ügyet, ami mellett kiállnál, akkor pénzbeli vagy tárgyi adománnyal támogathatod őket. Érdemes minden esetben széleskörűen informálódni ezeknek aktuális módjáról. Sok esetben viszont a civil szervezetek munkaerőhiányban küzdenek, ezért ha teheted, szabadidődet áldozd önkénteskedésre. Amennyiben bizonytalan vagy, először vegyél részt kisebb projektekben, hogy többet megtudhass a szervezetről és annak működéséről. Majd ha szimpatikusnak ítélted az általad választott csapatot, bátran jelezd, hogy többet is vállalnál. Ezen kívül ne felejtsd el, hogy május 20-ig nyilatkozhatunk az adó 1%-ról! Sok esetben ez a felajánlás is nagy segítség a civilszervezetek számára.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32