fbpx

Közösségi kertekkel az önfenntartó mindennapok és városrészek felé

Talán te is felfedezted már a városban rejtőző közösségi kerteket, amiknek segítségével városlakóként elsajátíthatjuk a kertészkedés csínját-bínját. De azt tudtad, hogy ezek a kertek nemcsak környezeti, hanem társadalmi és gazdasági előnyöket is nyújtanak?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
A városok díszei

Sok közösségi kertet városi foghíjtelkeken vagy olyan területen kezdenek el megmunkálni, amit eddig elhanyagoltak. Amikor viszont átveszi az irányítást egy ilyen közösség, sokkal rendezettebb képet kapunk. Élénk zöldfelületté alakul a városrész, javítja a környéken élő emberek életének minőségét, de nem csak a kertet gondozó emberek számára! Sőt, akár még a környék ingatlanértékeit is megnövelheti.

Friss, szezonális termések

Friss, tápláló, legtöbb esetben vegyszermentes termésekkel gazdagodhatunk a kertekkel. Így akár olyan családoknak is minőségi ételek juthatnak az asztalára, akik ezt nem feltétlenül engedhetik meg maguknak. Ezáltal javul az étrendjük és általános egészségügyi állapotuk. De nem csak társadalom fejlődik, hanem a környezetvédelmi szokásaink is! A kert termései biztosan nem terhelik olyan mértékben a környezetet, mint a szupermarketben vásárolható alternatíváik.

Tisztább környezet

A kertek növényei oxigént juttatnak a levegőbe, segítve ezzel a levegőszennyezés csökkentését. Felszívják az esővizet is, ezáltal az nem tudja szennyezni utcákon átfolyva a tavakat, folyókat. Ezen kívül a legtöbb közösségi kert komposztál, nemcsak a konyhai hulladékot, hanem a leveleket, fadarabokat is újra feldolgozzák, így járulnak hozzá a hulladékcsökkentéshez. Sok esetben a környék lakóinak komposztját is befogadják, ezért ha komposztálnál, de akadálynak érzed, hogy nem tudod mit kezdj a komposzttal, keress fel egy hozzád közel eső kertet!

Közösségkovácsolás

A közösségi kertek kulcsszava a közösség. Olyan lehetőséget biztosítanak számunkra, ahol mindenki bátran hozzájárulhat saját tudásával a végeredményhez, ezzel együttesen szolgálja az itt felsorolt más erősségeket is. Továbbá ezek a kertek jó alkalmat nyújtanak arra is, hogy megismerkedjünk a szomszédainkkal, illetve azokkal a személyekkel, akikkel közös az érdeklődési körünk. Egy közösség kialakulása pedig nem csak személyenként, hanem globálisan is növeli a jóllétet.

Oktatási, fejlődési lehetőségek

A közösségi kertek segítségével hamar és hatékonyan képesek leszünk elsajátítani a kertészkedéssel kapcsolatos tudnivalókat, tennivalókat. Nem utolsó sorban ez a gyakorlati módszer sokkal biztosabb tudást ad, mintha elméletben olvasnánk a témáról. Idővel pedig a sok tapasztalatcsere, együtt töltött idő más témában is fejleszteni fog minket. Általuk sokkal szélesebb körű ismeretekre tehetünk szert.

Csatlakozz!

Annak érdekében, hogy az itt leírtak megvalósuljanak, fontos, hogy egyre többen megismerjék a közösségi kerteket. A gyakorlatban viszont nem olyan egyszerű a fennmaradásuk. Sajnos sok esetben a terület tulajdonosa eladja vagy beépítteti a telket, ezért a kert megszűnik, vagy új helyre kell költöznie. De szerencsére vannak olyan meglévő lehetőségek, amikhez bátran csatlakozhatunk! A hazai közösségi kertek elterjedésében nagy szerepet játszik a mai napig a Kortárs Építészeti Központ. Jelenleg 5 közösségi kertet működtetnek, továbbá létrehoztak egy weboldalt, ahol nyomon követhetjük országszerte az opciókat. A fővárosban több mint 30 kertet kereshetünk fel, és már vidéken is egyre bővül a lista! Ha szívesen vennél részt te is egy kert gondozásában, a részletekért kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32