fbpx

Miért fontos, hogy ismerd a szeretetnyelveket?

Minden személyiség más és más, ezért is nagy kaland egy párkapcsolatban az összhangot megteremteni. Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolatban éljünk, az egyik legfontosabb dolog a saját és párunk szeretetnyelvének megismerése.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Körülbelül 20 évvel ezelőtt Gary Chapman kiadott egy könyvet „Az öt szeretetnyelv” címmel, melyben az amerikai író, és párkapcsolati szakértő a következő szeretetnyelveket részletezte:

Testi érintés

Az érintés az első szeretetnyelv, mellyel már csecsemőként kommunikálunk, és nagy szerepet játszik a fejlődésünkben. A fizikai érintés döntő fontosságú a romantikus kapcsolatok kialakításában és megerősítésében is. Egymás kezének megfogása, csókolózás, ölelkezés mind-mind segítenek abban, hogy partnerünk szeretettnek érezze magát, különösen akkor, ha ez az ő szeretetnyelve.

Elismerő szavak

Chapman szerint ez a szerelmi nyelvek közül a leggyakoribb. Mindenki számára fontos egy párkapcsolatban, hogy kimondják neki, szeretve van. Ha a te vagy a párod szeretetnyelve ez, mondd el neki, hogy mennyire szereted, értékeled a kapcsolatotokba fektetett munkáját és dicsérd a megjelenését. Emellett viszont a negatív vagy sértő megjegyzések nagyon mélyre hatnak és nem lesznek könnyen megbocsájtva, ezért ezeket próbáljuk kerülni.

Minőségi idő

A szeretet ezen megnyilvánulásának kulcsa a mennyiség helyett a minőség. Chapman szerint a minőségi idő annyit tesz, hogy kizárólagos figyelmet nyújtasz a másiknak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy közösen nézitek a tévét. Sokkal inkább olyan együtt töltött időről szól, amikor a tv ki van kapcsolva, kizárólag egymásra figyeltek és beszélgettek. Ezek az együttlétek és ennek során a teljes fókusz döntő fontosságú lehet a kapcsolatotok sikere szempontjából. Sajnos viszont a legkönnyebb is ezt elhanyagolni, ezért ha párodnak ez a szeretetnyelve, ne felejts el rendszeresen időt tölteni vele.

Ajándékozás

Ennek a szeretetnyelvnek a kifejezőeszköze a tárgyi ajándék, mely lényegében a szeretet kézzelfogható szimbóluma. Legyen szó születésnapi ajándékról vagy olyan apróságról, mint a kedvenc édesség hazavitele, bármelyik képes megmutatni a szereteted, ha a párod ezen a „nyelven” beszél. Éppen ezért fontos észben tartani születésnapokat, évfordulókat!

Szívességek

Az ismert mondás, miszerint a cselekedet hangosabb a szavaknál, nem hiába olyan népszerű. A szeretet kimutatása egy olyan tetten keresztül, mint akár a takarítás, vagy tennivalók elvégzése, mikor párod fáradt vagy beteg, azt mutatja, hogy szereted őt. Az elismerő szavakat fontosnak tartó személy is élvezheti ezeket az előnyöket, de aki a tetteket részesíti előnyben, ő sokkal jobban fogja értékelni a cselekedeteket.

Lényegében a szeretetnyelv ismerete segít megérteni azt, hogy mi számodra a legfontosabb az érzelmi igények kielégítéséhez. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy megtudd, partnered érzelmi szükségleteit hogyan tudod a leghatékonyabban kielégíteni! Ahhoz, hogy kiderítsd, neked és párodnak mi a szeretetnyelve számos teszt elérhető online. De akár úgy is megfejtheted, ha figyelitek magatokat és reakcióitokat. Végeredményben pedig előfordulhat, hogy teljesen különböző szeretetnyelvet preferáltok. Éppen ezért fontos nemcsak a saját, hanem a párod szeretetnyelvét is ismerned. Hiszen ha te állandó fizikai érintésekre vágysz, míg a párod folyamatosan programokat szervez, nem csoda, hogy nem érzitek komfortosan magatokat együtt. Ilyen esetekben kommunikáljátok igényeiteket, legyetek megértőbbek egymással, és ami fontos, hogy az adok-kapok mindig egyensúlyban maradjon!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32