fbpx

Miért fontos, hogy ismerd a szeretetnyelveket?

Minden személyiség más és más, ezért is nagy kaland egy párkapcsolatban az összhangot megteremteni. Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolatban éljünk, az egyik legfontosabb dolog a saját és párunk szeretetnyelvének megismerése.
herczeg design
HIRDETÉS
herczeg design
HIRDETÉS

Körülbelül 20 évvel ezelőtt Gary Chapman kiadott egy könyvet „Az öt szeretetnyelv” címmel, melyben az amerikai író, és párkapcsolati szakértő a következő szeretetnyelveket részletezte:

Testi érintés

Az érintés az első szeretetnyelv, mellyel már csecsemőként kommunikálunk, és nagy szerepet játszik a fejlődésünkben. A fizikai érintés döntő fontosságú a romantikus kapcsolatok kialakításában és megerősítésében is. Egymás kezének megfogása, csókolózás, ölelkezés mind-mind segítenek abban, hogy partnerünk szeretettnek érezze magát, különösen akkor, ha ez az ő szeretetnyelve.

Elismerő szavak

Chapman szerint ez a szerelmi nyelvek közül a leggyakoribb. Mindenki számára fontos egy párkapcsolatban, hogy kimondják neki, szeretve van. Ha a te vagy a párod szeretetnyelve ez, mondd el neki, hogy mennyire szereted, értékeled a kapcsolatotokba fektetett munkáját és dicsérd a megjelenését. Emellett viszont a negatív vagy sértő megjegyzések nagyon mélyre hatnak és nem lesznek könnyen megbocsájtva, ezért ezeket próbáljuk kerülni.

Minőségi idő

A szeretet ezen megnyilvánulásának kulcsa a mennyiség helyett a minőség. Chapman szerint a minőségi idő annyit tesz, hogy kizárólagos figyelmet nyújtasz a másiknak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy közösen nézitek a tévét. Sokkal inkább olyan együtt töltött időről szól, amikor a tv ki van kapcsolva, kizárólag egymásra figyeltek és beszélgettek. Ezek az együttlétek és ennek során a teljes fókusz döntő fontosságú lehet a kapcsolatotok sikere szempontjából. Sajnos viszont a legkönnyebb is ezt elhanyagolni, ezért ha párodnak ez a szeretetnyelve, ne felejts el rendszeresen időt tölteni vele.

Ajándékozás

Ennek a szeretetnyelvnek a kifejezőeszköze a tárgyi ajándék, mely lényegében a szeretet kézzelfogható szimbóluma. Legyen szó születésnapi ajándékról vagy olyan apróságról, mint a kedvenc édesség hazavitele, bármelyik képes megmutatni a szereteted, ha a párod ezen a „nyelven” beszél. Éppen ezért fontos észben tartani születésnapokat, évfordulókat!

Szívességek

Az ismert mondás, miszerint a cselekedet hangosabb a szavaknál, nem hiába olyan népszerű. A szeretet kimutatása egy olyan tetten keresztül, mint akár a takarítás, vagy tennivalók elvégzése, mikor párod fáradt vagy beteg, azt mutatja, hogy szereted őt. Az elismerő szavakat fontosnak tartó személy is élvezheti ezeket az előnyöket, de aki a tetteket részesíti előnyben, ő sokkal jobban fogja értékelni a cselekedeteket.

Lényegében a szeretetnyelv ismerete segít megérteni azt, hogy mi számodra a legfontosabb az érzelmi igények kielégítéséhez. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy megtudd, partnered érzelmi szükségleteit hogyan tudod a leghatékonyabban kielégíteni! Ahhoz, hogy kiderítsd, neked és párodnak mi a szeretetnyelve számos teszt elérhető online. De akár úgy is megfejtheted, ha figyelitek magatokat és reakcióitokat. Végeredményben pedig előfordulhat, hogy teljesen különböző szeretetnyelvet preferáltok. Éppen ezért fontos nemcsak a saját, hanem a párod szeretetnyelvét is ismerned. Hiszen ha te állandó fizikai érintésekre vágysz, míg a párod folyamatosan programokat szervez, nem csoda, hogy nem érzitek komfortosan magatokat együtt. Ilyen esetekben kommunikáljátok igényeiteket, legyetek megértőbbek egymással, és ami fontos, hogy az adok-kapok mindig egyensúlyban maradjon!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Instagram

Kapcsolódó cikkek