fbpx

Mobilházak: ez lenne a jövő?

Eddig az én fejemben erősen összekapcsolódott a nyaralókkal a mobilház fogalma. Pedig már egyre többen otthonként élnek bennük. Sokan jó alternatívának tarják, mások nem hisznek annyira benne. Ennek néztünk utána.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi is az a mobilház

A mobilházak külföldön már megszokott épületek, azonban hazánkban is egyre jobban kezdenek elterjedni, mivel gyorsan elkészülnek. És ha ügyesek vagyunk még talán olcsóbban is kijövünk, mint egy klasszikus ház építésével.

Ne keverjük össze a készházakkal, vagy konténerházakkal. A mobilházat ugyanis a gyártó állítja össze, és már készen érkezik a helyszínre. Ezek faszerkezetes, szendvicspanel falakkal rendelkező, és teljes komforttal felszerelt épületek. Magyarán, miután telepítették a házat, és bekötötték a közműveket, máris lakható.

Nem igényel alapozást, és a vizesblokktól kezdve, villannyal, fűtéssel együtt vehetjük át. Alapja egyébként vasváz, a külső fala alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, ezek között találjuk a faszerkezetet. A szigetelés változó, attól függ milyen minőséget engedhetünk meg magunknak: hungarocelltől, PUR habon át, kőzetgyapotig sok lehetőségünk van.

Azt viszont tudni kell, hogy instabil szerkezete miatt nem lehet lekövezni, és a falak festése sem javasolt. Aki azonban szereti a fa otthonos jellegét, könnyen bele tud ezekbe szeretni.

Miért jó a mobilház?

Könnyen mozgatható, illetve nem csak nyaralónak, esetleg élhető otthonnak is megfelelő, de akár üzlethelyiségként is üzemelhet. Gyorsan kész van, így nem kell félni, hogy időközben valamilyen kiegészítőnek, alapanyagnak felmegy az ára. Illetve kérhetjük már eleve helytakarékos bútorokkal is.

Sokan főleg a kedvezőbb ára miatt választják, hiszen ma már egy nyaraló is horribilis összegekért kel el. Azonban ennek azon múlnak a költségei, hogy mik az igényeink. Minél nagyobb az adott elképzelés, és minél drágább, jobb minőségűbb anyagokból állítjuk össze, annál jobban növekszik a végeredmény ára is.

Ha nincsenek nagy szükségleteink, akkor akár 1-3 millió forint között is hozzá tudunk jutni egy mobilházhoz, de persze határ a csillagos ég. Ami a méretét illeti, az alap minimum  minigarzon méretű, azonban később ez bővíthető, akár még egy emelettel is, ha a kialakítása engedi.

Egy ilyen mobilház átlagos élettartama egyébként 50-70 év. Napjainkban pedig olyan gyorsan fejlődik a technika, hogy már a fűtés is megoldható energiatakarékos formában, így a későbbi fenntartási költségek is egész olcsón megúszhatók.

Bár még itthon egy viszonylag új dologról van szó, így bizonyos kérdések – legyen az hitellel, vagy biztostással kapcsolatos – talán még képlékenyek, de megéri utána járni ezeknek. Szuper kis nyaralók vagy otthonok is lehetnek ezekből a mobilházakból, akár azoknak is, akik amúgy nem engedhetnének meg maguknak egy saját ingatlant.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32