fbpx

Ezeket nézd, hallgasd és olvasd, ha érdekel a csillagászat!

A tegnapi nap duplán jelesnek számított idén, hiszen anyák napja mellett a csillagászat világnapja is volt. Nem szerettük volna azonban a reflektorfényt elvonni az anyukáinkról, ezért ma hoztunk nektek néhány érdekességet az univerzumról.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Csillagászat élőben

A tündöklő éjszakai égboltot magunk is megfigyelhetjük, és ha értünk hozzá egy kicsit, akkor könnyedén felfedezhetünk néhány csillagképet, amennyiben nem takarják őket éppen hatalmas zivatarfelhők. Mostanában azonban ilyen tiszta időre ritkán van példa, ezért érdemes helyette bekapcsolódni a Svábhegyi Csillagvizsgáló előadásaiba. A kis planetárium nem volt rest alkalmazkodni a karantén helyzethez, ugyanis nagyon hamar átálltak ugyanis a streamelésre. Minden szerdán online űrsétára hívnak minket „Élő csillagászat” címmel indított sorozatukban. Kiss László csillagász várja az érdeklődőket, akik 40 perces bemutatójában betekintést nyerhetnek a világegyetem titkaiba, szórakoztató, mindenki számára érthető magyarázatokkal kísérve. Reményeink szerint pedig hamarosan személyesen is ellátogathatunk majd a Svábhegyi Csillagvizsgálóba!

StarTalk Radio

Azok számára, akik annak idején nézték a Cosmos című zseniális sorozatot, biztosan ismerősen cseng Neil deGrasse Tyson neve, hiszen ő vezetett be minket a világ keletkezésének részleteibe. 2016-ban Neil lett a StarTalk Radio podcast házigazdája is, ahol a csillagászat mellett számos más érdekes tudományos tényről és felfedezésről beszélget a szakma nagyjaival. Ugyan a műsor angol nyelvű, de nem kell hozzá akadémikusnak lenni, hogy megértsük. Ráadásul tökéletesen bizonyítja, hogy attól még, mert valaki a tudományoknak szenteli az életét, lehet humoros, szórakoztató és izgalmas egyszerre. Neil deGrass pont egy ilyen figura, aki egyszerűen nem tudja nem belopni magát a szívünkbe, mikor egy elmúlásához közeledő csillag lelkivilágáról folytat diskurzust két kolleganőjével. Én személy szerint rég mosolyogtam podcaston annyit, mint a StarTalk Radio-n! Csak ajánlani tudom mindenkinek, akit egy kicsit is foglalkoztat a csillagászat és a körülöttünk lévő világ.

Könyvek a csillagászat témakörében

Az a helyzet, hogy nehéz elszakadni Neil deGrass-tól, ha a csillagászat a téma, de ez így van jól. Annyira jól tudja előadni, amit szeretne, hogy kiemelkedik társai közül. Nem csoda, hogy ő napjainkban Amerika leghíresebb asztrofizikusa. Ha felfal egy fekete lyuk – És egyéb kozmikus komplikációk című könyvében könnyedén, egyszerűen magyarázza el, hogy mi történik velünk, ha ne adj’ Isten beleesnénk egy feketelyukba. Ilyen és ehhez hasonló izgalmakat fejteget kötetében az asztrofizikus-író.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk egy másik hatalmas koponyáról sem, Stephen Hawkingról, akinek életéről 2014-ben film is készült, A mindenség elmélete címmel. Hawking élete utolsó könyvében, a Rövid válaszok a nagy kérdésekre című kötetben személyes véleményét tárja a nagyvilág elé azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a bolygónkkal a jövőben, és fennmarad-e egyáltalán az emberiség. Emellett pedig az alapokhoz is visszanyúlik, egészen az univerzum kialakulásának kezdetéig. Azok számára, akik rajonganak a tudományokért, ez bizony kötelező olvasmány!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32