fbpx

Túlélte a jégkorszakot, de vajon az emberiséget is képes lesz? – Az északi szélesszájú orrszarvú búcsúja

Mindösszesen kettő példány maradt az északi szélesszájú orrszarvúból az egész világon. Mindez még nem jelentené a faj kipusztulását. Legalábbis abban az esetben, ha nemzőképesek lennének…
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szélesszájú orrszarvúnak, vagy más néven rinocérosznak két faját ismerjük: az északit és a délit. Őseik körülbelül kétmillió évvel ezelőtt jelentek meg a földön, ami azt jelenti, hogy kisebb-nagyobb jégkorszakoktól kezdve, különböző természeti katasztrófákon át, a háborúkig mindent túléltek, egészen mostanáig. Sajnos azonban mióta az ember is a földre lépett, nincsen nyugtuk. A szarvukért folyó vérre menő küzdelem a kihalás szélére sodorta ezt a mára igen ritka fajt.

Funkcionálisan kihalt az északi szélesszájú orrszarvú

Ez a kifejezés azt jelenti, hogy bár még él két példány belőlük, de mivel mindketten nőstények, ezért nem képesek természetes módon a fajt tovább életben tartani. Tehát funkcionálisan kihaltnak tekinthetőek. Ezt az utolsó hím, Sudan halála deklarálta 2018-ban. A 45 évesként már öregnek számító orrszarvút sajnálatos módon végül el kellett altatni, mert egy korábbi fertőzés olyan mértékben elterjedt a szervezetében, hogy nem maradt többé esélye fájdalom nélkül élni. Sudan-t egyébként a faj megmentése céljából szállították utolsó élőhelyére, Kenyába, az Ol Pejeta Conservancy-be egy csehországi állatkertből. A reményekkel ellentétben azonban nem sikerült a pároztatása, Sudan távozásával pedig az utolsó hím pusztult el. Így azóta többé esély sincsen arra, hogy természetes módon fennmaradjon az északi szélesszájú orrszarvú.

A kutatók még reménykednek

Ma már a tudomány olyan szinten áll, hogy akár képes lehet megmenteni a fajt a végleges kipusztulástól. Az esélyek azonban igen csekélyek. A két fennmaradt orrszarvú, Fatu és édesanyja Najin ugyanis nagy valószínűséggel nem képes kihordani egy embriót. Najin már idősnek számít, ráadásul a hasában, a petefészkéhez közel daganata is van, ezért szinte biztos, hogy az esetükben 16 hónapon át tartó terhesség akár végzetes is lehet számára. Gyengék a hátsó lábai is, az is megeshet, hogy a 100 kilós bébit kihordani, táplálni se lenne képes. A daganat állapotától függően még az is kétséges, hogy egyáltalán élni meddig fog. Maradt tehát Fatu, akiről azonban kiderült, hogy nem képes teherbe esni. Azt gondolnánk, hogy ezzel végképp megpecsételődött az északi szélesszájú orrszavúk sorsa, de a kutatók nem adják fel. Fatutól petesejteket vettek, amiket egy korábbi hím spermájával megtermékenyítettek laboratóriumi körülmények között, és az embriókat lefagyasztották. Kérdés azonban, hogy ha nem maradt több állat a fajon belül, akkor hogyan lesz az embriókból kifejlődött példány?

A tudósok szerint van rá esély, hogy egy másik faj, az északihoz legközelebb álló déli szélesszájú típusba ültetik az embriót, akkor életképes lehet. Ezzel csak az a probléma, hogy míg táplálni és nevelgetni ugyan képes lehet, ám az úgynevezett fajspecifikus tudást nem képes átadni anya a borjának. Gondoljunk itt például arra, hogy a különböző szarvval hogy tud boldogulni. Ezek olyan természetesen bekódolt dolgok, amik típusról típusra öröklődnek, a kicsik a nagyobbaktól tanulják. De ha nincsen hozzá hasonló felnőtt, akkor milyen mintát tudna követni a borjú? Sajnos ezek a kérdések egyelőre megválaszolatlanul maradnak. A kutatók számára pedig a folyékony nitrogénben fagyasztás ad egy kis időt, hogy további lehetőségek után kutassanak.

Mindezek fényében, bár egy csekély remény még van, de egyelőre nem sok. Az orrszarvúk kihalásának veszélye megint egy olyan probléma, amit az ember csak magának köszönhet, és most mindenféle mesterséges módon próbálja kijavítani a hibáját. Mindeközben pedig az orvvadászok ott portyáznak a szavannákon újabb áldozatokra fenve fogukat. Miattuk Najin és Fatu 0-24-es fegyveres őrjárat mellett kell, hogy éljen, és ezzel nincsenek egyedül. Viszont amíg az embereket ilyen szinten az érdek és a pénz mozgatja, addig ez nem is lehet másképp. Hála ellenben azoknak a helyi fegyveres erőknek, akik vállalják ezeknek az állatoknak a védelmét, és a rengeteg K-9-es kutyának, akik őket segítik. Talán egyszer majd ők lesznek többségben, akik tisztelik a természetet.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32