fbpx

Autóvásárlás kisokos

Mivel egy gépkocsi ára, legyen szó újról vagy használtról, többszázezer forintnál kezdődik és egészen a csillagos égig tart, érdemes időben elkezdeni félretenni rá. Cikkünkben körbejártuk, hogy mi az, amiket fontos számításba venned autóvásárlás esetén.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Az összeg meghatározása

Ha bármilyen nagyobb kiadásra spórolunk, érdemes azt egy konkrét célként kitűzni. Amennyiben egyszerre és teljes összeget fizetünk az autóért, a cél az eladási ár kell, hogy legyen, beleértve az adókat, illetékeket. De ha hitelben gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges előleget kell megtakarítani, és fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a törlesztőösszeg is bekerül a kiadásainkba. Természetesen a végösszeg nagyban függ attól, hogy új vagy használt autót vásárolunk, ezért lényeges ezt alaposan átgondolni. Mielőtt pedig kiválasztanánk álmaink gépkocsiját, maradjunk a realitás talaján, ugyanis ez egy hosszú távú pénzügyi elköteleződés.

Új vagy használt autó?

Ha új autót tervezünk vásárolni, de nem önerőből, akkor legalább a hitelelőleget szükséges összespórolni. Korábban 20%-os előleg volt az általános, de mára sok kereskedő vagy hitelező elfogad kevesebbet is. Sőt, vannak olyan gyártók, akiknél ez a százalék 0.

Ugyanez vonatkozik a használt autókra is. Az egyetlen különbség az, ha magánszemélytől vásárolunk, akkor szinte biztosan készpénzben kell fizetnünk. Amennyiben ez az összeg nem áll rendelkezésre, személyi kölcsönt vehetünk fel a bankoktól vagy más hitelezőktől.

Autóvásárlás vagy lízing?

A lízing lényegében bérbeadás. Lízingelni lehet új vagy használt autót is, bár az újaknál gyakoribb. A lízingfizetések sok esetben alacsonyabbak, mint a kölcsönök összegei, mivel ezáltal tulajdonképpen nem leszünk autótulajdonosok, hanem azért fizetünk, hogy hosszabb ideig használhassuk a járművet.

A lízinghez gyakori, hogy előleg is szükséges. Számos szakértő azt tanácsolja, ne tegyünk le többet annál, mint amennyit kérnek tőlünk, mert az összes pénzt elveszíthetjük, ha a lízingelt autót ellopják vagy balesetet szenvedünk vele.

A lízing bérleti szerződések általában 3 évre szólnak, melynek végén visszaadhatjuk az autót a kereskedőnek vagy megvásárolhatjuk egyeztetett áron. Amennyiben utóbbi mellett döntünk, akkor fontos, hogy a vételárat spóroljuk össze.

Ha már van autód, amit eladnál

Amennyiben van egy gépjárműd, amit be tudsz számoltatni az új árába, az természetesen csökkenti a végösszeget. De jó tudni, hogy ilyen esetekben egy cég sokkal kevesebbet fizet, és jobban jársz, ha te magad adod el. Bár ez sok időt és erőforrást igényelhet, tehát érdemes mérlegelni, hogy melyik éri meg jobban.

Egyéb költségek, amikre számíts

Ha első autótulajdonosok leszünk, a vételi díj mellett további költségekkel kell számolnunk. Ezek a költségek a nyilvántartásba vétel vagy az átírás, a biztosítás, és a mindennapi működési költségek, melyek magába foglalják az üzemanyagot, karbantartást, ellenőrzéseket.

Spórolási tippek

Számos lehetőséged van spórolni az autóvásárlásra, de az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a kiadásaiddal és bevételeiddel. Ezzel kapcsolatban ebben a cikkben olvashatsz tippeket. Ezen kívül érdemes egy alszámlát elkülöníteni a spórolni kívánt összegnek. Így kevesebb az esély arra, hogy kísértésbe esünk és másra költjük el az összegyűjtött pénzt. Ez ügyben egyeztessünk bankunkkal a részletekről!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek