fbpx

A nők közösségi oldalakat, a férfiak videójátékokat pörgettek karantén alatt

A notebook.hu legfrissebb kutatásának sajtóközleményéből kiderül, hogy a személyes találkozásokat felváltotta a Facebook Messenger, a videójátékok a férfiak körében voltak népszerűek, a nők inkább a közösségi oldalakat pörgették, és a TOP3 egészségügyi probléma az elhízás, hátfájás és a depresszió.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A megkérdezett nők 30,64%-a szabadidejében a közösségi oldalakon lógott, míg a férfiak 32,94%-a videójátékkal mulatta az időt – derült ki a NOTEBOOK.HU 4559 fős kutatásából. Mint ahogy az is, hogy a Facebook Messenger vette át a személyes találkozó szerepét. A home office legjobb előnyének a nők a munka mellett elvégezhető házimunkát tartották. A karantén okozta TOP3 egészségügyi probléma az elhízás, a hátfájás és a depresszió volt. A válaszadó munkavállalók 84%-a hosszútávon a hibrid (home office/iroda) munkavégzés mellett voksol. Mindezeken felül számos érdekesség olvasható a NOTEBOOK.HU kutatásából.

Az elmúlt egy év senkinek sem volt könnyű, a Covid miatt sorra jöttek a lezárások, a karantén, és a home office a mindennapunk részévé vált. De hogyan hatott az otthon töltött idő a munkára? A NOTEBOOK.HU online kérdőívét 4559 fő töltötte ki, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 69%-a hosszabb-rövidebb ideig dolgozott otthonról a karantén alatt. Érdekes, ám talán nem olyan meglepő adat, hogy a főiskolát/egyetemet végzett emberek 90%-a volt home office-ban, addig az általános iskolát végzetteknél ez csupán 38%-ot tett ki.

Akadozó internet, régi gépek

Beütött a karantén, és a munkavállalók több, mint fele ráébredt, hogy az otthoni eszközparkja nem megfelelő a távmunkához. Az akadozó internet és a gyenge Wifi a megkérdezettek 72,4%-nak okozott bosszúságot. A gyenge internet kapcsolat olyan egyéb problémát is hozott magával, mint az akadozó videokonferencia. A régi, lassú gép, a nyomtató hiánya már csak a válaszadók 22-22%-ának jelentett gondot. Az elérhetetlen céges hálózat csupán 8%-ot érintett. A megkérdezettek 34%-a pedig technikailag tökéletesen tudott otthonról is dolgozni.

Szinte évente veszünk új telefont

A kutatásból kiderült, hogy míg a telefonok átlagéletkora 1-2 év, addig a notebookokat leggyakrabban 3-5 év után cseréljük, de nem ritkák a 6-10 éves modellek sem.

A válaszadók több, mint fele (52% ) laptopon dolgozik, ezt követik az asztali számítógépek 29%-kal. A megkérdezettek közel 14%-a válaszolta, hogy nem dolgozik számítógéppel, és csak a maradék 5% munkaeszköze a tablet.

Nézzük a három kedvenc laptop márkát! A dobogó legfelső fokán a Lenovo végzett (17,24%), ezt követi az Asus (15%) és HP (13,03%). Csak picivel csúszott le a dobogóról a Dell (12,88%-kal), amit 10%-kal az Acer követ. A többi márka csak 1-2% körül tudott hozni, ezek között van pl az Apple, Huawei, Toshiba, Samsung, MSI is.

Másik fontos munkaeszközünk a telefon, amely szinte a kezünk meghosszabbítása, de mely márkákra esküsznek az emberek? A kutatásban résztvevők 27,5%-a Samsungot, 24,7%-a Xiaomit és 23,7%-a Huaweit használ. Az Apple az első három márkához képest jócskán lemaradva 9%-kal szerezte meg a negyedik helyet. A többi márkát, mint pl. a Honort, Nokiát, LG-t vagy éppen a Sonyt csupán a megkérdezettek 0,5-3%-a választotta.

A home office közben házimunka

Az otthoni munkavégzés számtalan előnnyel jár.  A megkérdezettek 25%-ának a kevesebb utazás tetszett a legjobban. Míg 23,8% azt élvezte, hogy magának osztja be az idejét, és bármikor dolgozhat, addig 16,7% örült, hogy nem szalad a háztartás, mert munka közben a házimunka is kényelmesen elvégezhető. Közel ugyanannyian (11-12%) említették a legjobb előnynek a kényelmes, otthoni ruházatot és a később kelést. Közel 5% azt értékelte a leginkább, hogy senki nem zökkentette ki a munkából. Viszont tudjuk, hogy mindig vannak örök elégedetlenek. A válaszadók 5,7%-a semmit nem tudott értékelni a home office-ban.

Az otthoni munka előnyeit vizsgálva igencsak eltérő a két nem preferenciája. Míg a nőknek a home office elsősorban a házimunka miatt előnyös (23%), addig az uraknál ez kevésbé számít (csupán 12%), és többre értékelik a lustálkodást. Azaz, hogy nem kell korán kelniük, nem kell annyit utazniuk (28% kontra 21%) vagy éppen ők oszthatják be a munkaidejüket. Érdemes megemlíteni, hogy bár csak 2%-kal, de a hölgyek jobban élvezték, hogy nem kell minden nap kiöltözniük.

A bezártság a home office legutáltabb hátránya

Mindenkinek nehéz volt ez az egy év, nem is szeretnénk újra átélni, de nézzük, mit szerettek a válaszadók legkevésbé. Első helyen 33,4%-kal a bezártság végzett, sokan nagyon hiányolták a külső ingereket. Míg 17%-ot a kollégák hiánya viselte meg, addig 13%-ot a körülötte sertepertélő család idegesítette. Meglepő számunkra, de a megkérdezettek több, mint 13%-a nem talált semmi negatívumot a home office-ban.

Bár a hátrányok sorrendje nem szerint nem változik, de az arányaiban találunk érdekességeket. Míg a nők rosszabbul viselték a bezártságot, és nekik jobban hiányzott a felszerelt iroda, valamint a kiöltözés lehetősége, addig a férfiak nehezebben viselték a kollégák nélkülözését, valamint a körülöttük lévő családot.

Sokféle egészségügyi problémát okozott a home office

Eddig is tudtuk, hogy Európában a magyar az egyik legelhízottabb nemzet, amelyre most az állandó bezártság rátett egy lapáttal. Egész nap ülünk a gép előtt, a megkérdezettek 41%-a 6-8 órát, 35% pedig 3-5 órát dolgozott home office-ban. Ezután sokan csak odébb mentek a kanapéra, és kikapcsolódásként tovább nyomkodták a kütyüket.

Milyen egészségügyi problémákkal kell még szembe néznünk, amelyeket a karantén okozhatott? A kutatásban résztvevők szerencsésnek mondhatják magukat, persze az is lehet, hogy tudatosan figyeltek az egészségükre, ugyanis 40% semmilyen egészségügyi gondot nem észlelt magán. Viszont a válaszokból kiderült, hogy 26% a plusz kilók miatt aggódhat, 22% a hátfájástól és 12% a depresszió hatásaitól szenved. Sajnos, a megkérdezettek 15%-ának pedig romlott a szeme az otthoni munka alatt.

Ha lebontjuk az eredményeket nemek szerint, általánosságban elmondható, hogy a nőknél az összes egészségügyi probléma gyakoribb. A 2. helyen álló gond a súlynövekedés csupán 2%-ban tér el, míg a hátfájás a hölgyeknél 6%-kal gyakoribb. Azonban a férfiak 8%-kal többen mondták, hogy semmilyen változást nem érzékeltek.

A férfiak videójátékoznak, a nők közösségi médiáznak

Szembetűnő különbség látható a nemek szórakozási módja között. Míg a nők jobban szerették szabadidejüket a közösségi oldal böngészésével (30,6%), filmezéssel (23,6%) és sorozatok nézésével (15,1%) tölteni, addig a férfiak inkább online játszottak (32,9%), filmeket néztek (23%), és kicsivel nagyobb arányban olvasták a híreket. Azonban a közösségi oldalakat sokkal jobban hanyagolták.

A Covid-19 nyertese a TikTok

Fentebb már láthattuk, hogy a megkérdezettek jelentős aránya használta időtöltésnek a közösségi oldalakat, de hogy melyik volt a legkedveltebb? Nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, a válaszadók közül majdnem mindenki fent van a Facebookon (95%), és az emberek közel fele Instagramon is (49%). Mögéjük érkezik a karantén és a 2020-as év üdvöskéje a TikTok 18%-kal. Évek óta a piacon jelenlévő Snapchat és Twitter, amelyek hazánkban kisebb népszerűségnek örvendenek, 7-7%-kal a sereghajtók.

Csevegésre marad a Facebook Messenger

Mivel Facebook fiókja szinte mindenkinek van, így egyértelmű, hogy ki is használják a Messenger funkciót. A megkérdezettek 81,6%-a tartja így a kapcsolatot barátaival, kollégáival. 25,5%-kal második legnépszerűbb alkalmazás a Viber, és még így a pandémia idején is a harmadik legnépszerűbb kapcsolattartási forma 19%-kal a személyes találkozás volt, tehát veszély ide vagy oda, az ember társas lény, szüksége van a személyes kontaktra. Ezenkívül a válaszadók 17-17%-a használja a Skype és Microsoft Teams alkalmazást.

Élet a Covid után

Összegezve, sok mindenre megtanította az embereket a 2020-as év. Ilyen például, hogy a személyes találkozók helyett ugyanolyan hatékony tud lenni az online meeting. Nem kell annyi ruhát vásárolni, ha úgysincs hova felvenni. Az otthoni munka nem csupán kényelmes, de praktikus is, hiszen a legtöbb házimunkát el tudjuk végezni. Munkafronton a munkavállalók és a munkaadók megnyugodhatnak, hogy az emberek többsége hatékonyan tud otthonról is dolgozni. Kérdés, hogy a közösségi oldalak, streaming szolgáltatók térnyerése a Covid után is ilyen erősen folytatódik-e, ezt az idő majd megmutatja nekünk.

A teljes kutatási anyag a http://www.notebook.hu/blog/home-office-kutatas-2021 oldalon található meg.

A kutatást online kérdőíves módszerrel a NOTEBOOK.HU megbízásából a webformance Kft. végezte 4559 résztvevő bevonásával 2020. 04.16-05.07. között.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés