fbpx

A LEGO Csoport bemutatja az első újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát

2021. június 23.: A LEGO Csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát, mellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek.

Egy több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a LEGO termék vonatkozásában. Az elmúlt három évben az anyagtudósok és mérnökök több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek. Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak.

„Nagyon izgatottak vagyunk az áttörés miatt. A legnagyobb kihívás a fenntarthatóság felé vezető úton az anyagok újragondolása és új innovációk kifejlesztése volt. Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek. Ezzel a prototípussal jól tudjuk demonstrálni az elért előrelépést” – mondta Tim Brooks, a LEGO Csoport fenntarthatóságért felelős alelnöke.

Utánozhatatlan minőség és biztonság

Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a LEGO dobozokban is megjelenhetnek. A csapat tovább teszteli és fejleszti a PET formulát, majd dönt arról, hogy elindulhat-e a próbagyártás. A tesztelésnek ez a következő fázisa legalább egy évig tartó folyamat.

„Tiszában vagyunk azzal, hogy a gyerekek törődnek a környezetükkel és szeretnék, hogy termékeink még fenntarthatóbbak legyenek. Annak ellenére, hogy egy darabig még nem tudnak az újrahasznosított műanyagból készült kockákkal játszani, szeretnénk, ha tudnák, mindent megteszünk a cél érdekében. A kísérletezés és a kudarc elengedhetetlen részét képezi a tanulás és az innováció folyamatának. Épp úgy, ahogy a gyerekek is építenek, szétszedik és újraépítik a LEGO kockákat, mi is így teszünk a laborunkban” – tette hozzá Brooks.

Az újrahasznosított anyag, amiből a prototípus készült, az Amerikai Egyesült Államokban működő beszállítóktól származik, és újrahasznosítottsági fokát és minőségét az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) igazolta. Átlagosan egy egyliteres PET palack tíz darab 2 x 4-es LEGO kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz.

Egy még fenntarthatóbb jövő felé

A szabadalmaztatás előtt álló anyagösszetétel megnöveli a PET műanyag tartósságát, így még ellenállóbbá téve a LEGO kockákat. Az innovációs folyamat vegyes technológiát alkalmaz – az újrahasznosított PET műanyagot erősítő adalékokkal keverik.

Az újrahasznosított kocka prototípusa a LEGO Csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását. A bio-polietilén tökéletes olyan kisebb, puhább elemek előállítására – melyek egyébként már több LEGO készletben megtalálhatók – mint például a fák, faágak, levelek és a minifigurák kiegészítői. Ezek az elemek azonban még nem elég tartósak és strapabírók ahhoz, hogy az ikonikus LEGO kockák is előállíthatók legyenek belőle.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gyerekek generációi számára fenntartható jövőt építsünk. Szeretnénk, hogy a termékeink pozitív hatást gyakoroljanak bolygónkra – nem csupán a játékra való ösztönzés, hanem az általunk használt alapanyagok terén is. Még hosszú út áll előttünk, az eddigi fejlesztéseinkkel azonban nagyon elégedettek vagyunk” – mondta Brooks.

A LEGO Csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni. A LEGO Csoport több mint 400 millió amerikai dollárt fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását. További részletek a LEGO.com/sustainability weboldalon.

Hogyan lesz a műanyag palackból LEGO kocka?

Amennyiben szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan készíti el a LEGO Csoport az újrahasznosított műanyagból készült LEGO kockákat, látogass el a LEGO.com/AboutUs/Sustainability/RecycledMaterials/ weboldalra!

Mi az újrahasznosított anyag?

A vállalat olyan anyagot tekint fenntarthatónak, amelyet felelősen gyártott, megújuló vagy újrahasznosított anyagokból állítanak elő, és a lehető legkevesebb hulladékot termelő vagy hulladékmentes módon készül, fenntartható vegyi kezelést kap, és az életciklusa végén teljes mértékben újrahasznosítható.

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport küldetése, hogy a játék erejével inspirálja és fejlessze a holnap építőit. A LEGO kockákon alapuló LEGO játékrendszer lehetővé teszi a gyerekek és a rajongók számára, hogy bármit megépíthessenek és újraépíthessenek, amit csak elképzelnek.

A LEGO Csoportot 1932-ben Ole Kirk Kristiansen alapította a dániai Billundban, és a neve a dán Leg GOdt szavakból áll, amelyek jelentése “Játssz jól”.  A LEGO Csoport még ma is egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található. Azonban termékeit világszerte több mint 140 országban értékesítik. További információért látogasson el a www.LEGO.com oldalra.

A LEGO Csoport 2008-ben hozta létre magyarországi gyártó leányvállalatát, a LEGO Manufacturing Kft.-t Nyíregyházán, ahol jelenleg mintegy 3000 dolgozóval állít elő LEGO és DUPLO játékokat. 2014-ben adták át az új, több mint 120 000 m2-es gyárkomplexumot, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, és ahol többek között LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends késztermékek készülnek.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek