fbpx

Iható forrásvizek nyomában

A kirándulások szerelmeseit minden bizonnyal a tikkasztó hőség sem riasztja el a túrázástól. Viszont biztosan jól esne nekik is, ha a választott útvonalon friss, hideg forrásvízzel olthatnák szomjukat. Kerestünk ennek megfelelő helyszíneket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Vértes, Szép Ilonka forrás

A Vértes legmagasabb hegyén, a Nagy-Csákányon található több forrás is, ezek közül a Szép Ilonkát keressük, ha friss vízzel töltenénk meg kulacsunkat. Utunkat Csákányospusztán kezdjük, és a kék keresztet követve jutunk el a vágyott forráshoz. Találunk itt esőházat és színvonalas pihenőhelyet, ahol leülhetünk a hosszú túránkat kipihenni. A forrás egyébként egy Mátyás király korabeli legendából kapta a nevét. Az uralkodó ugyanis előszeretettel járt ide vadászni, és az egyik alkalommal megismerkedett egy lánnyal a környéken, aki azonnal beleszeretett. Amikor azonban rájött, hogy a királlyal van dolga, úgy érezte reménytelen szerelembe esett, és megszakadt a szíve bánatában. Így mikor Mátyás visszatért hozzá, már csak a sírját találta. Erről a történetről szól Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című verse, és innen kapta nevét a forrás is.

Hideg-kút a Gerecsében

A Gerecse Tájvédelmi körzetben barangolva a piros jelzés első megállója a hideg-kúti forrás, melyet a Tatai Atlétikai Klub természetjárói építették ki a jelenlegi állapotára, az egyesület megalukálásának évfordulója alkalmából. Érdemes ide egy teljes napra látogatni, mert a közelben helyezkedik el az Agostyáni Arborétum és az úgynevezett Kovács-falu, ahol felfedezhetjük a 13. századi körtemplom maradványait. Illetve bizonyos pontoknál, mint a forrás és a templom, 1-1 kérdést is találunk, amire ki kell derítenünk a választ, majd a harmadik állomáson egy geoládát találunk, ami a válaszokból összeálló jelszó utolsó részletét tartalmazza. Ezt a megfejtést a Geo coaching oldalán tudjuk majd hasznosítani.

Árnyas forrás Pécsen

Pécs a szívünk egyik csücske, már korábban is írtunk róla, ezért csak ajánlani tudjuk bármilyen jellegű túra kapcsán. A Patacs névre hallgató városrésze felett, a Süle-völgy végében indul egy útvonal, amiről letérve a PO jelzést kell követni, hogy elérjük a kedves kis Árnyas forrást, és kortyoljunk frissítő vizéből. Az alumínium csőből érkező vízhozam körül vörös homokköveket találunk, közöttük pedig páfrányok nőnek. A hely egyébként annak idején a Káposztás-forrás nevet kapta, mert a völgyben elsősorban azt termesztettek. Aztán 2006-ban Bikki Endre felújította, és ő látta el az Árnyas forrás névvel, amihez vésett táblát is készített.

Ciprián-forrás, Tihany kincse

A félsziget keleti részén, a Lepke-sorról induló ösvényen jutunk el a Ciprián-forráshoz, ami a környék egyetlen iható vizű forrása. Annak idején a vulkáni kőzetekbe vájt lakások – Tihany egyik fő látványossága a Barátlakások – bizánci készítői nagy valószínűséggel innen nyertek ivóvizet a mindennapjaik során. Ezért évszázadokon keresztül Orosz kútnak hívták. Később nevezték át Cipriánra, Halbik Ciprián Gáspár után, aki tihanyi apát volt, és állítólag ő a forrás valódi felfedezője. Mindenesetre akárki is találta meg, a forrás nem csak friss ivóvízzel szolgál, hanem egy szép kútból is érkezik, és a Barátlakások sem utolsó a helyi látványosságok között, ezért érdemes ellátogatni mindkettőhöz!

Anna-forrás, a kivétel

Szegeden található a híres Anna forrás, ami két okból is kivételt képez a listánkban. Egyrészt mert a belvárosban van, nem túraútvonalon, másrészt pedig mert meleg a vize. Ez ugyanis egy gyógyító termálvíz, ami a közelben lévő fürdőt is táplálja. Rengeteg ásványianyag található benne, ezért fogyasztása segíthet a reumás panaszokon és az emésztési problémákon. 1925-ben kezdtek a térségben termálvízkutatásba, és a sikeres felfedezés után a kút a vizet palackozó vállalkozó lányának nevéről kapta. Aki Szegeden jár, mindenképpen látogassa meg és vigyen pár üveget az Anna forrás vizéből, majd otthon lehűtve, vagy akár melegen is fogyaszthatja!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32