fbpx

Iható forrásvizek nyomában

A kirándulások szerelmeseit minden bizonnyal a tikkasztó hőség sem riasztja el a túrázástól. Viszont biztosan jól esne nekik is, ha a választott útvonalon friss, hideg forrásvízzel olthatnák szomjukat. Kerestünk ennek megfelelő helyszíneket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Vértes, Szép Ilonka forrás

A Vértes legmagasabb hegyén, a Nagy-Csákányon található több forrás is, ezek közül a Szép Ilonkát keressük, ha friss vízzel töltenénk meg kulacsunkat. Utunkat Csákányospusztán kezdjük, és a kék keresztet követve jutunk el a vágyott forráshoz. Találunk itt esőházat és színvonalas pihenőhelyet, ahol leülhetünk a hosszú túránkat kipihenni. A forrás egyébként egy Mátyás király korabeli legendából kapta a nevét. Az uralkodó ugyanis előszeretettel járt ide vadászni, és az egyik alkalommal megismerkedett egy lánnyal a környéken, aki azonnal beleszeretett. Amikor azonban rájött, hogy a királlyal van dolga, úgy érezte reménytelen szerelembe esett, és megszakadt a szíve bánatában. Így mikor Mátyás visszatért hozzá, már csak a sírját találta. Erről a történetről szól Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című verse, és innen kapta nevét a forrás is.

Hideg-kút a Gerecsében

A Gerecse Tájvédelmi körzetben barangolva a piros jelzés első megállója a hideg-kúti forrás, melyet a Tatai Atlétikai Klub természetjárói építették ki a jelenlegi állapotára, az egyesület megalukálásának évfordulója alkalmából. Érdemes ide egy teljes napra látogatni, mert a közelben helyezkedik el az Agostyáni Arborétum és az úgynevezett Kovács-falu, ahol felfedezhetjük a 13. századi körtemplom maradványait. Illetve bizonyos pontoknál, mint a forrás és a templom, 1-1 kérdést is találunk, amire ki kell derítenünk a választ, majd a harmadik állomáson egy geoládát találunk, ami a válaszokból összeálló jelszó utolsó részletét tartalmazza. Ezt a megfejtést a Geo coaching oldalán tudjuk majd hasznosítani.

Árnyas forrás Pécsen

Pécs a szívünk egyik csücske, már korábban is írtunk róla, ezért csak ajánlani tudjuk bármilyen jellegű túra kapcsán. A Patacs névre hallgató városrésze felett, a Süle-völgy végében indul egy útvonal, amiről letérve a PO jelzést kell követni, hogy elérjük a kedves kis Árnyas forrást, és kortyoljunk frissítő vizéből. Az alumínium csőből érkező vízhozam körül vörös homokköveket találunk, közöttük pedig páfrányok nőnek. A hely egyébként annak idején a Káposztás-forrás nevet kapta, mert a völgyben elsősorban azt termesztettek. Aztán 2006-ban Bikki Endre felújította, és ő látta el az Árnyas forrás névvel, amihez vésett táblát is készített.

Ciprián-forrás, Tihany kincse

A félsziget keleti részén, a Lepke-sorról induló ösvényen jutunk el a Ciprián-forráshoz, ami a környék egyetlen iható vizű forrása. Annak idején a vulkáni kőzetekbe vájt lakások – Tihany egyik fő látványossága a Barátlakások – bizánci készítői nagy valószínűséggel innen nyertek ivóvizet a mindennapjaik során. Ezért évszázadokon keresztül Orosz kútnak hívták. Később nevezték át Cipriánra, Halbik Ciprián Gáspár után, aki tihanyi apát volt, és állítólag ő a forrás valódi felfedezője. Mindenesetre akárki is találta meg, a forrás nem csak friss ivóvízzel szolgál, hanem egy szép kútból is érkezik, és a Barátlakások sem utolsó a helyi látványosságok között, ezért érdemes ellátogatni mindkettőhöz!

Anna-forrás, a kivétel

Szegeden található a híres Anna forrás, ami két okból is kivételt képez a listánkban. Egyrészt mert a belvárosban van, nem túraútvonalon, másrészt pedig mert meleg a vize. Ez ugyanis egy gyógyító termálvíz, ami a közelben lévő fürdőt is táplálja. Rengeteg ásványianyag található benne, ezért fogyasztása segíthet a reumás panaszokon és az emésztési problémákon. 1925-ben kezdtek a térségben termálvízkutatásba, és a sikeres felfedezés után a kút a vizet palackozó vállalkozó lányának nevéről kapta. Aki Szegeden jár, mindenképpen látogassa meg és vigyen pár üveget az Anna forrás vizéből, majd otthon lehűtve, vagy akár melegen is fogyaszthatja!

Kapcsolódó cikkek