fbpx

Beszélgessünk a fogamzásgátlók típusairól!

Kényes téma a fogamzásgátlás, mert ha őszinték vagyunk, igazából sokunk úgy érezheti, nincsen olyan megoldás, ami a teljes biztonság mellett, száz százalékig jó érzést is adna mind az aktus, mind pedig egészségünk szempontjából. Nézzük a lehetőségeinket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Óvszer

Az a típus, amiről szinte beszélni is kár, hiszen ha máshonnan nem is hallottunk róla, azért a Jóbarátokból mindenkinek megvan az a jelenet, amikor Joey kihúz a zsebéből egy kisebb pakkot. Komolyra fordítva a szót, ezen a téren hatalmas változások nincsenek, továbbra is ez talán a legbiztosabb megoldás – feltéve persze, ha nem szakad el. Viszont annyi mégiscsak változott, hogy temérdek fajtáját kapni már. Megjelent a Skyn például, amire sokan esküsznek, hogy tényleg olyan mintha nem is lenne, illetve létezik már vegán, környezetbarát típus is, amihez nem használtak állatkísérleteket, ilyen például a Glyde. Amiért még mindig ez a leghatásosabb védekező eszköz az az, hogy a fogamzásgátláson túl, a betegségek ellen is ez véd leginkább, ami egy igencsak lényeges szempont, különösen, ha nem állandó partnerünk van. Illetve az mindenképpen mellette szól, hogy nem kell egyik félnek sem a szervezetét hormontartalmú készítményekkel traktálnia.

Fogamzásgátló tabletta

Az óvszer mellett ez a leghatékonyabb módja a fogamzásgátlásnak, ám sokan démonizálják, amiért mesterségessé teszi a menstruációt, és hormonokkal bombázza a szervezetet. Tény, hogy lehetnek – mint minden gyógyszernek – kellemetlen mellékhatásai, viszont ma már kaphatóak alacsony hormontartalmúak, amik nem okoznak különösebb problémát. Ezeket minden egyes nap szájon át kell alkalmazni, amíg a menstruációhoz nem érkezünk, ott szüneteltetni, majd ha vége a vérzésnek, akkor tovább szedni. Ahogyan minden készítménnyel kapcsolatban, erről is érdemes kikérni orvosaink tanácsát, és a szervezetünknek legmegfelelőbbet kiválasztani.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű kényelmes megoldást nyújthat azoknak, akik alapvetően fogamzásgátló tablettát szednének, de valamiért nem szeretnének, például mert nem akarnak minden egyes nap ezzel foglalkozni. A gyűrű ugyanazon az elven működik hatékonysága tekintetében, és a nőnek kell havonta egyszer felhelyeznie hüvelyébe, hatását onnantól kezdve folyamatosan kifejti. A tablettához hasonlóan ez is hormontartalmú készítmény, hatásfoka igen magas, viszont ahogyan a többi hasonló készítmény esetében, úgy a betegségek ellen ez sem véd, viszont fogamzásgátlónak jó módszer lehet.

Spermicidek

Ezek a termékek a hüvelybe helyezve fejtik ki hatásukat, ezért aktus előtt közvetlenül kell alkalmazni őket, tehát mellőzhetjük a tabletta szedését, és az óvszer kényelmetlensége sincsen ez esetben. Megjelent pár éve a Pharmatex fogamzásgátló család, ami ezek közül talán a legismertebb. Több féle formátumban is elérhető: kenőcs, tabletta, kúp, emberfüggő, hogy melyik a leginkább megfelelő számunkra. Viszont ezeket a készítményeket javasolt csak peteérésen kívüli időszakban használni, mikor egyébként is kevesebb az esélye a terhességnek, és az óvatosság kedvéért inkább megszakítást alkalmazzunk ilyenkor is, de legalábbis konzultáljunk szakemberrel a hatékonyságról. Mindenesetre ez egy jó módszer, ha nem szeretnénk hormontartalmú fogamzásgátlót alkalmazni.

Természetes fogamzásgátlás

Sok emberben felmerül ennek gondolata, mert egészségtudatosságból nem szívesen vesznek magukhoz hormontartalmú készítményeket, és a ciklus mesterséges befolyásolását sem tartják jó dolognak. Sajnos azonban ezek a módszerek nem feltétlenül a leghatékonyabbak, ezért kevésbé javasoltak azok számára, akik semmiképpen se szeretnének éppen gyereket. Viszont jó megoldást nyújthat viszont azoknak, akik egészségesek, nem élnek nemi életet kapcsolatukon kívül, és akiknek nem jelent problémát egy esetleges terhesség becsúszása. Ilyen természetes módszer például a hőmérőzés, amikor a ciklusunk során megfigyeljük, milyen hőmérsékleten mozog a testünk peteérés előtt, alatt és után. Ehhez minden reggel meg kell néznünk a testhőnket mert ebből tudjuk, hogy mikor eshetünk teherbe leginkább.

Megoldást jelenthet még a számolgatás is, ezekhez segítséget nyújtanak különböző applikációk, amik kiszámolják nekünk hány napos a ciklusunk, mikor történik a peteérésünk, stb. A legtermékenyebb időszak az ovuláció időszaka, ekkor a legesélyesebb teherbe esni, ám az ezelőtti és utáni pár nap még szintén termékeny időszak. A módszer szerint a ciklus 8-19. napja alatt esélyes a fogamzás, és ez pontos mérés esetén 95%-os hatékonysággal be is jön. Fontos azonban észben tartani, hogy minden női szervezet más és más, ezért lényeges, hogy monitorozzuk magunkat, ha nem is próbáljuk ki ezeket a módszereket, mindenképpen hasznos ha közelebb kerülünk saját testünkhöz, és megismerjük annak működését. A természetes fogamzásgátlásról egyébként a Hormonmentes oldalán részletesen is olvashattok, ha ez az irány számotokra a legszimpatikusabb, ott rengeteg információt találtok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32