fbpx

A menstruációs ciklusod nem csak a vérzésről szól

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szeretünk mi emberek sokszor egy-két lépéssel előbbre tartani úgy, hogy közben lépcsőfokokat kihagyunk a folyamatokból. Vagy végtelenül egyetérteni dolgokkal úgy, hogy sokszor a felszínt kapargatva, az adott témával kapcsolatos információknak csak egy nagyon kevés részét ismerjük. Beszélhetünk tehát környezetbarát menstruációs eszközöknek a széles választékáról, de sokunknál kimaradt az a lépés, hogy megismerjük hozzá a testünket, immunrendszerünket, magát a ciklusunkat. Éppen ezért eshetünk kétségbe amiatt, ha nem jön meg a menstruációink pontban a 28. napon, vagy nem múlik el az 5. vagy 6. napon.

Tehát legyen szó környezetbarát menstruációs bugyiról vagy tamponról, szerintem mindennél fontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, éppen hogyan és miért pont úgy viselkedik a testünk. Márpedig a menstruációs ciklusunk rendkívül sokat elárul a jelenlegi állapotunkról, hiszen mi nők azon keresztül gyártjuk a létfontosságú hormonjainkat.

Ezen kívül sajnos sokan tabuként kezelik a menstruációt, és az arról való társalgásokat, esetleges segítségkérést. Azzal viszont, hogy nem beszélünk róla,  csak okot adunk magunknak, hogy szégyelljük azt a folyamatot, aminek köszönhetően nővé és termékennyé váltunk.

A cikkünket hormonmentes Janka Youtube csatornája ihlette, és a szövegben található szakmai tartalom forrása azok a videók, amiket belinkeltem. Janka videói egyébként szexről, menstruációról, terhességről, és olyan sajnos még tabuknak kezelendő témákról szólnak, amik nagyon fontosak ahhoz, hogy megismerjük, elfogadjuk és megszeressük önmagunkat.

Mi történik a menstruációs ciklus alatt?

Ahogy már említettem, a menstruációs cikluson keresztül alakulnak ki a legfontosabb hormonjaink. Viszont a menstruációs ciklus nem maga a vérzés. A menstruáció az a ciklus első része, ami során 2-7 – vagy akár több – napon keresztül a méhnyálkahártya vér és folyadék kíséretében távozik a méhünkből.

A következő fázis, azaz a ciklusunk második szakasza a peteérés. Ilyenkor a szervezet felkészül arra, hogy megnöveszti a petesejteket a petefészekben.

A harmadik szakasz során az érett petesejt kiszabadul a tüszőből, és megtörténik az ovuláció.

A negyedik szakasz pedig az ovulációtól a következő menstruációig terjed. Ezt nevezzük luteális szakasznak. Ez a ciklus fix időszaka, ami körül a menstruációs ciklus forog. Hogyha bármi stressz vagy betegség ér minket abban az időszakban, mikor a petesejtek növekednek, akkor a szervezetünk képes arra, hogy érzékelje, hogy ez az idő nem alkalmas a megtermékenyülésre. Így odébb tolhatja az ovulációt, tehát így késhet a menstruációd. Ezt biztosan sokan tapasztaltuk már nagyon stresszes időszakokban, erről egyszer már részletesebben írtunk ugyanebben a rovatunkban.

Tehát a mensturációs ciklus középpontjában nem a vérzés, a menstruálás áll, hanem maga az ovuláció.

Janka „Ezért menstruálsz” című videója nagyon részletes beszél ezekről a szakaszokról, illetve az ilyenkor keletkező hormonokról. A videót érdemes megnézni, kevesebb, mint 10 perc.

Milyen tévhitek keringenek a menstruációs ciklus körül?

A normális ciklus 28 napos, ha nem így van, a te ciklusod rendszertelen

Tisztázzuk, a „normális” ciklus hossza 24-32 nap is lehet. Tehát, ha ebbe az időintervallumba beletartozik a tiéd, nincs okod az aggodalomra. Inkább sejtet problémát az, ha havonta többször vagy akár egyszer se jelentkezik vérzés, esetleg olyan fájdalommal járó görcsöket produkálsz, amitől képtelen vagy felkelni az ágyból. Ilyen esetekben javasolt az orvosodhoz fordulni.

A menstruálás ciki

Egyáltalán nem ciki. Minden lány, minden nő átéli az elsőt, és utána a változókorig élete rutinjához tartozik majd. Ezért ne titkolózzunk, ha kérdésünk van, tegyük fel, ha fontos információnk van, osszuk meg! Figyeljünk egymásra, főleg a vérzéses időszakban. Higgyétek el, hogyha eddig nem is mertetek beszélni róla, utána igazán felszabadító és közösségkovácsoló hatása lesz, akár még fiúk társaságában is!

menstruáció

A ciklus maga a menstruációs vérzés

Sokáig én is ebben a tévhitben éltem. Bár 10-12 éves fejjel a védőnéni elmesélte, hogy milyen folyamatok fognak jelentkezni az első vérzésünk után, mégis sokáig kizárólag a vérzéssel párosítottam ezt a fogalmat. Pedig ahogy már az első bekezdéseknél is említettem, hogy a menstruációs ciklusnak az egyik szakasza a vérzés. Azért nevezzük az egészet menstruációs ciklusnak, mert egy egészen komplex folyamat zajlik a hátterében.

A hüvely által termelt egyéb nedvességek betegségekre utalnak

Jankától idézve „A méhnyaknyák az a nedvesség, amit a bugyinkon tapasztalunk, az állaga pedig a ragacsostól a tejszerűn át, egészen a tojásfehérjésig változhat.” Ezt nem kell sem megszüntetni, sem megváltoztatni, mivel a méhnyaknyák a termékenységünk kulcsa.
A termékenység beköszöntésével nem csak a menstruációs vérzés jelenik meg, hanem egyéb nedvességek is, amit hüvelyi folyásnak nevezünk. Ez teljesen normális dolog, és nem is kell aggódnod miatta, ez azt jelzi, hogy a hüvelyed öntisztuló és minden rendben a testeddel.

Mi szól a fogamzásgátló tabletta ellen?

Ennek a bekezdésnek úgy gondolom, azért van itt a helye, mert még mindig a legelterjedtebb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta használata. Pedig a mellékhatások listája ennek a megoldásnak a leghosszabb, amiket sajnos saját bőrön tapasztalva is megerősíthetek. Nem csak én, bárkivel szóba elegyedünk ezzel a témával kapcsolatban, sajnos mindig negatív konklúzióra jutunk.

menstruáció

Az én személyes történetem szerencsére nem fajult el, vagy nem lett szükség például egyszer sem kórházi ellátására. De hamar egy nagyon kellemes migrénsorozat társult azokhoz a menstruációs vérzéseimhez, amik a fogamzásgátló tabletta szedése alatt jelentkeztek. Ezek a napjaim konkrétan úgy teltek, hogy egy sötét szobában vártam, hogy hasson a fájdalomcsillapító és a görcsoldó kombinációja, és minél többet aludtam, hogy addig se érezzem ezt a fájdalmat. Akkor ezt még a menstruációmhoz kötöttem, nem pedig a fogamzásgátló tablettához. Nem meglepő, hogy így hamar elment a kedvem a „havi bajtól”. Mert akkoriban körülöttem mindenki így hívta, köztük én is. Pedig mennyivel jobb ez az állapot egy kellemesebb megközelítésből! Utólag kiderült, hogy annak, aki migrénre hajlamos, nem ajánlatos a gyógyszer szedése, mert felerősítheti a tüneteket. Janka is pont erről mesél nagyon személyes videójában, amivel szerintem sokunk tud azonosulni.

Szóval bár a tabletta a legelterjedtebb védekezési megoldás, a hatására a szervezetünk nem termeli a saját hormonjait. Ez a tabletta gyógyszer, mégse gyógyít meg semmit, helyette testünk egy funkcióját, az ovulációt leállítja. Lényegében így ez a gyógyszer határozza meg a menstruációs ciklusunkat, ezáltal pedig a mindennapjainkat.

Már számos más és akár természetesebb alternatíva van a védekezésre, ezért azt javaslom, vegyük fontolóra, hogy mit vállalunk azért cserébe, hogy védekezzünk a nem kívánt terhesség ellen.

Végezetül pedig Janka szavaival szeretnék mindenkinek üzenni, amivel a célom, hogy közelítsük meg a ciklusunkat és saját magunkat is egy másik, sokkal barátságosabb, nyitottabb és elfogadóbb hozzáállással:

 „Ha megismered a tested, elkezded megszeretni azt, elkezded tisztelni azt, magabiztosságot ad az élet minden területén: párkapcsolatokban, szexuális életetekben, és nem fogod azt érezni, hogy valami nem stimmel.”

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32