fbpx

Készpénz vagy kártya? Melyik éri meg jobban?

Habár a világ már erősen afelé halad, hogy a fizikai pénz egyre inkább háttérbe szorul, egyes felmérések szerint, a magyaroknak mégis egy egész nagy százaléka használ készpénzt. Nézzük a kérdést bővebben: készpénz vagy kártya?
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi szól a készpénz mellett?

Sokan úgy vannak vele, hogy az a biztos, amit látnak és meg tudnak fogni. Illetve szoktak azzal is érvelni, hogy így kevesebbet költenek, hiszen konkrétan fizikailag adják oda a pénzt, és látják, hogy költéseik során mennyire vékonyodik az a pénztárca. Ennek pszichés oldala egyértelműen hatásos módszer lehet a pénzköltés visszafogására, de persze egy kis tudatossággal és például egy keret megadásával, ez a bankkártyánál is lehetséges módszer.

Sokan azért is részesítik előnyben a készpénzt, mert nem akarnak banki és bankkártya használati költségeket fizetni, legyen szó akár készpénzfelvételi plusz kiadásról. Pedig napjainkban a havi első kettő pénzlevétel ingyenes.

Továbbá az is a készpénz mellett szólhat, hogy még mindig akadnak olyan üzletek, ahol nem lehetséges a bankkártyás fizetés. Valamint sokakat megrémít, hogy a pénzük nagyrészét egyetlen plasztik kártyán tartsák, melyet akár ellophatnak, feltörhetnek vagy általa csalás áldozataivá válhatnak. Szerencsére ezek ritkák, illetve már számos biztonsági intézkedés létezik ezek megakadályozására.

Főleg az idősebb korosztály számára pedig még mindig idegen a bankkártya használata, kevésbé bíznak benne vagy nem szeretnének bajlódni vele.

Mindemellett sajnos azt az okot is meg kell említeni, hogy akik feketén, vagyis nem bejelentve dolgoznak, többnyire kézbe kapják a pénzt. Sokuk csak ezért nem szívesen tartanának fenn egy bankkártyát.

Mi szól a bankkártya mellett?

Ma már a legtöbb esetben olyan dolgokat el tudunk intézni a kártyánk segítségével, mint a parkolás vagy az autópályamatrica megvásárlása. Az egyre inkább digitalizált életünkben tehát a bankkártya nagy segítség lehet. A vírus alatt még nagyobb hangsúlyt kapott az online vásárlás, amely elképzelhetetlen lenne bankkártya nélkül.

Sokan azért is kedvelik, mert kis helyen elfér, gyorsan és egyszerűen használható, nem kell bajlódni a visszajáróval és pontosan tudunk fizetni vele.

Fontos leszögezni, hogy bár a kártya használata biztonságos, hiszen például pillanatok alatt letilthatjuk, ettől függetlenül legyünk óvatosak és ne adjuk ki az adatainkat illetéktelen személyeknek.

Sokan azzal érvelnek még a kártya mellett, hogy sokkal jobban nyomon követhető, hiszen applikáción keresztül láthatjuk, akár hónapokra lebontva a pénzforgalmunkat. Emellett a bankkártya megléte nem jelenti azt, hogy nem tarthatunk készpénzt magunknál, hiszen ma már számos ATM-nél tudunk levenni pénzt, ha szükséges.

Valamint van több olyan, ami már itthon is egyre népszerűbb alkalmazás,ahol virtuális bankszámlát lehet nyitni. Egy külföldi nyaralás vagy ott tartózkodás során nem kell bajlódnunk a pénzváltással, mert kedvezőbb árfolyamon megteszi azt helyettünk ez az alkalmazás.

Tehát minden lehetőség mellett van pro és kontra. Mindenesetre azért az látható, hogy a bankkártya vagy annak változatai egyre népszerűbbek és praktikusabbak is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32