fbpx

Tudományos felfedezés: a legősibb szivacsok öregebbek, mint gondolták

A kutatók eddigi tudása szerint az első Földön élő állatok körülbelül 530 millió évvel ezelőtt jelentek meg bolygónkon. Azonban ez a tény megdőlni látszódik a legújabb felfedezések alapján.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A legelső állati faj, ami Földünkön megjelent több millió évvel ezelőtt, az egészen egyszerű felépítésű ősi szivacs. Bolygónk vizeit már akkor szűrte ez a kis lény, mikor még növények sem léteztek. Az eddigi kutatások alapján mindez körülbelül 500 millió évvel ezelőttre tehető. Ez az állítás viszont úgy tűnik, egészen eddig volt helytálló, ugyanis a korábban Észak-Nyugat- Kanada területén talált fosszíliákról a napokban tanulmányt közölt a Nature magazin, miszerint a vizsgálatokat végző kutatócsoport a maradványokat 890 millió évesnek titulálja.

Az ilyen nagyszabású felfedezések azonban mindig tudományos vitákhoz vezetnek. Hiszen ez alapján az első állati eredetű élet 300 millió évvel korábban jelent meg a Földön, mint azt eddig a tudósok gondolták a korábbi kutatások eredményeiből. Ráadásul a szivacsok esetében nincs is könnyű dolguk, mert szerkezetük jóval egyszerűbb, mint mondjuk egy dinoszaurusz csontváz. Nincsenek benne olyan részletek, mint például a koponyavarratok, vagy a csontok különböző foglalatai, amikből könnyebb levonni a következtetéseket.

A tanulmányt Robert Riding, a Tennesse Egyetem kutatója vizsgálta felül, aki szerint a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy a felfedezést deklarálják. Ám további szakemberek véleménye is szükséges ahhoz, hogy ez valóban megtörténhessen.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32