fbpx

E-book olvasó vs. hagyományos könyvek

Ez egy elég megosztó téma tud lenni, bár talán nem vált ki vérre menő vitákat. Én igazi papíralapú, vagyis a hagyományos könyvek kedvelője vagyok, de egyre többször jut eszembe, hogy érdemes lenne befektetni egy e-book olvasóba. Nézzük, melyik miért jó.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
E-book olvasó
Piszkos anyagiak

Bár egyszerre nagyobb befektetés lehet egy e-book olvasó vásárlása, mint egy könyvé, mégis, ha kiszámoljuk, hamar megtérül az ára. Ráadásul az e-bookok olcsóbbak, és az olvasó memóriájának köszönhetően sokkal több olvasnivalót tárolhatunk rajta. Így hosszútávon jobb befektetés, mintha könyveket vásárolunk.

Helytakarékosság

Mennyivel egyszerűbb csak bevágni a táskába ezt a kis kütyüt, miközben akár száz könyvet is magunkkal vihetünk ezáltal. A hagyományos könyveket sokkal nehezebb cipelni, főleg ha valami igazán vaskos darabot olvasunk éppen.

Praktikusság

Egy e-könyvben szabadon kereshetünk, tallózhatunk. Ennek köszönhetően például szótárak esetében nem kell percekig keresgélnünk a szavakat, csak gyorsan rákeresünk, és már meg is van.

Környezetszennyezés

Ez már egy nehezebb kérdés, hiszen minden elektronikai eszköz előállítása energiaigényes. Ráadásul, ha hulladékká válik, az is gondot okozhat, nem úgy, mint egy sima papíralapú könyvnél. Azonban, ha valaki nagy mennyiségben vásárol könyveket, akkor hosszú távon az e-book olvasó javára billen a környezetbarát mérleg. Érdemes egyébként használt olvasót választani, hogy minél kisebb ökológiai lábnyoma legyen az eszköznek.

Kicsik támogatása

A kezdő vagy esetleg eddig névtelen írók számára jó lehetőség az e-book olvasó. Hiszen míg papírformában nehezebben tudnak betörni a piacra, addig e-könyvként könnyebben és olcsóbban árulhatják műveiket. Számos könyv csak digitális formában jelenik meg a költséghatékonyság céljából, és arat hatalmas sikert.

Hagyományos könyvek
Szentimentalizmus

Ez nem nevezhető észérvnek, mégis számos embert befolyásol. Egyszerűen a papír érintése, a könyv illata ad egy olyan hangulatot, amitől önmagában zen állapotba kerül az ember. Bekucorodni a kedvenc fotelünkbe egy jó könyvvel, megadja a kikapcsolódáshoz szükséges  alaphangulatot.

Papíralapú olvasás

Vitatkozhatunk azon, hogy az e-book olvasó vagy a hagyományos könyv gyilkosabb a szemet tekintve, de sokan érzezhetik úgy, hogy 8 óra számítógép előtt ülés után, egyszerűen másfajta ingerre van igényük. Teljesen más érzés egy papíralapú, hagyományos könyvet kézbe venni, mint egy újabb elektronikus tárgyat az amúgy is folyton használatban lévő mobil és laptop mellett.

Nem romlik el

Persze, minden könyv elszakadhat és leönthetjük narancslével vagy kávéval, de számomra ettől még jobban személyesebbek lesznek. Viszont egy papírformájú könyv soha nem merül le és nem ishibásodik meg, mint egy e-book olvasó.

Kölcsönkenyér…

Bármikor kölcsönkérhetünk vagy -adhatunk könyveket, és ugye ott vannak a könyvtárak, antikváriumok is.  Szóval nem feltétlenül kell minden darabot újonnan és drágán megvenni, ezzel is tehermentesíthetve a környezetet.  Ráadásul ma már környezetbarát nyomtatásiformák is léteznek! Arról nem is beszélve, hogy a papírt – amennyiben nem tartalmaz műanyagot – sokkal könnyebb újrahasznosítani

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32