fbpx

Szűznek lenni nem ciki!

Számtalan témát tabu övez, legyen szó menstruációról, szexről vagy akár pornóról, és ezek közé tartozik a szüzesség elvesztése is. Egyesek szerint ez életed legmeghatározóbb élménye, míg mások szerint csak egy a sok közül. Mi van akkor, ha veled még nem történt meg?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megannyiszor tapasztaltam én is, hogy amikor egy társaságban felmerült a szex témája, és valaki úgy nyilatkozott, hogy ő szűz, akkor őszinteségét nagy megdöbbenés fogadta. De olyan személlyel is találkoztam már, aki titkolta, hogy nem volt még szexuális élménye, mert úgy érezte szégyellnie kell ezt a „hiányosságát”. Nem csoda, hogy megannyi online platformon folynak az anonim beszélgetések többek között arról, hogy hogyan vallja be valaki a párjának, hogy még szűz, vagy arról, hogyan veszíthetné el a szüzességét, annak érdekében, hogy a barátai elfogadják. De arról is olvashatunk, hogy egyes személyek azért utasítják vissza szűz párjaikat, mert szerintük nincs elegendő szexuális tapasztalatuk.

Pedig a szüzesség megtartása különböző okok miatt lehet jelen. Egyes személyek alig várják az első szexet, csak épp nem találják hozzá a megfelelő partnert. Mások nem bánják, hogy várniuk kell az első alkalomra, viszont aggódnak, hogy szüzességük azzal egyenlő, hogy valami nincsen rendben velük. De van, aki azért marad szűz, mert egyáltalán nem érdekli a szex, és számára ez nem fontos része egy kapcsolatnak. Míg az aszexuális személyek még hátrányos megbélyegzéssel is szembesülhetnek!

Néhány hétköznapi példa, ami miatt társadalmunkban elterjedt, hogy szűznek lenni ciki

Gimnáziumi éveink alatt többek között minden arról szólt, hogy ki mikor veszíti el a szüzességét, és nem hinném, hogy csak az én környezetemben. Ez a fajta „kötelesség” szinte egy versenyt képez a diákok között, és természetesen, menőnek az számított, ha minél előbb túl voltál rajta.

Globálisan elterjedt a szégyenérzet a szüzesség miatt. Többek között azért is, mert egyes társaságok képesek a szüzeket kiközösíteni.

A szűz szót sértésként használjuk, vagyis a köznyelvben negatív kontextusban van jelen.

A szüzesség, mint bélyeg, gyakran a nemeken alapul. A hagyományos férfias elvek megkövetelik, hogy a fiúk és a férfiak aktívak legyenek szexuálisan. De azok a férfiak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni ennek a normának, szégyenérzetet tapasztalhatnak, ami miatt kevesebb önbecsüléssel bírhatnak. A nők pedig gyakran szembesülnek ellentmondásos elvárásokkal a szex kapcsán. Egyes vallások kifejezetten a szüzességet díjazzák, de ugyanakkor a nők nyomást is érezhetnek, hogy megfejeljenek párjaik számára a szexualitás terén. Továbbá azok a nők, akik érdeklődnek a szex iránt, nekik szégyellniük kell a vágyaikat, mert emiatt akár a kurva, vagy ehhez hasonló jelzővel illetik őket, míg másokat rákényszerítik az aktusra, mielőtt készen állnának.

Pszichológiai okok

Pszichológiailag is számos következménnyel jár az, ha szégyenérzet alakul ki bennünk a szüzességünk kapcsán. A szégyen egy igazán romboló érzelem, ami olyan benyomást kelt bennünk, mintha valami baj lenne velünk, amit el kell rejtenünk vagy titkolnunk. Alacsony önbecsülést okozhat, továbbá hosszú távon emiatt zárkózottabbak lehetünk, ami ahhoz vezethet, hogy nem randizunk, sőt eltávolodunk barátainktól is.

Alapvetően azt, hogy valaki szűz, nem kéne szégyellnie. Mégis sokáig nem tudjuk törölni emlékeinkből a szüzességünkhöz kapcsolódó negatív megbélyegzést. Emellett a szex egyébként az egyik legbensőségesebb dolog, amit tapasztalhatunk életünk során. Ha szégyen kötődik hozzá, megnehezíti a nyitottságunkat, és megakadályozhatja, hogy élvezzük a szexet.

A legtöbb ember felnőttként veszíti el először a szüzességét

Amikor amiatt aggódsz, hogy még mindig szűz vagy, úgy érezheted, hogy a körülötted lévők mást sem csinálnak, csak szexelnek. A social média tartalmai, melyek erotikus képeket vagy akár csak egy hétköznapi fotót ábrázolnak párokról szintén nincs a segítségedre. Kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek nagy része egészen hosszú ideig tartogatja szüzességét.

A szüzesség elvesztésének átlagéletkora nők és férfiak esetében 17 év körül van. Azonban a mai fiatalok sokkal kevesebbet szexelnek, mint az előző két generáció fiataljai. Egy 2017-es tanulmány szerint átlagosan évente kilencszer kevesebben folytatnak szexuális tevékenységeket. Továbbá a mai fiatalok nem halmozzák a szexpartnereket, helyette megbízható párkapcsolatot keresnek.

Megoldások

Érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy nem attól leszünk értékes emberek, hogy túl vagyunk az első szexuális élményünkön. Számos más fontos értéket találhatunk magunkban, ami sokkal jelentősebb annál, hogy mikor veszítettük el a szüzességünket.

Éppen ezért először is, ha nem élsz párkapcsolatban, kezdj el saját magaddal randizni! Összpontosíts azokra a dolgokra, amiket te szeretsz vagy szeretnél csinálni, és add meg magadnak ezeket az élményeket. Ha elkezded megtalálni önmagad, sokkal könnyebben fogsz kapcsolódni a külvilággal.

A barátaid akkor is ott lesznek melletted, ha nem alakul ki párkapcsolatod. Amennyiben emiatt ők mégis megbélyegeznének, nem a barátaid! Emellett a jó barátságok ugyanannyit, sőt akár többet is nyújthatnak, mint a párkapcsolatok. A velük együtt töltött idő és beszélgetés is segíthet megbirkózni a szégyenérzettel, ami kialakulhat benned a szüzesség kapcsán.

Beszélj róla nyíltan! Sose tudhatod, hogy ki van ugyanabban a helyzetben vagy élt át hasonló szituációt. De ugyanilyen fontos, hogy ha párkapcsolatban élsz, akkor párod felé is őszintén kommunikáld a szexszel kapcsolatos félelmeidet, aggályaidat, vágyaidat. Amennyiben ő nem hajlandó elfogadni, akkor nem a neked szánt személlyel vagy együtt.

Ha pedig mindezen már túl vagy, mégis nagyon korlátozva érzed magad amiatt, hogy még nem veszítetted el a szüzességedet, kérj segítséget! Fordulj a családodhoz, iskolapszichológushoz, külsős szakemberhez. De találsz támogatást online is, hiszen már egyre több Podcast, online média tartalom foglalkozik a témával.

Végezetül pedig ne az legyen a célod, hogy minél hamarabb elveszítsd a szüzességed, hanem az, hogy egy olyan valakivel történjen meg az első alkalom, akire bármiben számíthatsz, és aki méltó rá. Továbbá az időzítést sem érdemes elkapkodni! Akkor tedd meg, amikor készen állsz rá, és ne akkor, amikor külsőleg befolyásolnak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32