fbpx

Van élet okostelefon nélkül 2021-ben?

Egy kijelző, végtelen lehetőség. Neked hány évesen volt először okostelefonod? El tudnád képzelni most nélküle az életedet? Sok ember számára nélkülözhetetlen ez az eszköz, míg egyesek szerint egyáltalán nem létfontosságú.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az okostelefonok kapcsán nagyon magas növekedés észlelhető hazánkban. 2020-ban már az ország 75%-a volt okostelefon tulajdonos, míg ez a szám, 2010-ben még csak 5% volt. Könnyű azt mondani, hogy ez az eszköz luxusnak számít, ezért nincs rá szükségünk, hiszen évszázadokon keresztül képesek voltunk nélküle élni. Viszont az elmúlt évek technikai fejlődése és jelenlegi életvitelünk majdhogynem szó szerint megköveteli az okostelefon használatát. A legtöbben közösségi médiát fogyasztunk rajta, játékokat, vagy más applikációkat töltünk le rá, de természetesen telefonálásra és SMS küldésre is még nagy számban használjuk, sőt, akár dolgozhatunk is rajta. Ezen kívül olyan hasznos tevékenységeket is elvégezhetünk vele, mint a számla kifizetése, bankszámlánk egyenlegének ellenőrzése, átutalás, online vásárlás. Nézzük milyen területeken elengedhetetlen még!

Okostelefonok a munkahelyen

A munkahelyek digitális fejlődése az első példa arra, hogy miért kell az okostelefonok fontosságát mérlegelni. Már egyre több vállalat alkalmazza a felhő-alapú technológiát az információk tárolására, illetve az online platformokat a munkavállalók kapcsolattartására. Mindez fokozott biztonsági védelmet igényel. Az olyan innovációk, mint a kétfaktoros hitelesítés vagy más többtényezős hitelesítés mindezt lehetővé teszik. De távmunka esetén szintén elengedhetetlen ez az eszköz. Egyrészt a munkáltató vagy kollégák kapcsolattartása miatt, másrészt az online videóhívások keretein belül folytatott megbeszélések miatt.

Okostelefonok utazáshoz

Kezdve azzal, hogy a papíralapú térképet felváltották a GPS alkalmazások, számos más ok miatt is praktikus utazás alatt egy okostelefon. Egyrészt segít, hogy felleljük a látnivalókat a környéken, másrészt, hogy megtaláljuk a számunkra kecsegtető éttermeket. Sőt, még értékeléseket is olvashatunk róluk, amik a döntésünkben mérvadók lehetnek. De akár még szállást is foglalhatunk általa. Ezen kívül, ha repülővel megyünk, letölthetjük az online beszállókártyánkat, továbbá már van olyan vasút és busztársaság is, ahol szintén online jegyekkel utazhatunk.

Okostelefonok az egészségügyben

Az egészségügy egy másik olyan terület, ahol az okostelefonok egyre fontosabbak. Gondoljunk csak a védettségi igazolványra. Egy applikációnak köszönhetően bárhol bemutathatjuk, nincs szükségünk hozzá a kártyára. De ide tartozik még többek között, hogy egyes alapítványok, akik mentális egészségért vállalnak karitatív online beszélgetéseket is videóhívások keretein tartották az üléseket a vírus alatt.

Az okostelefonok költségei

A telefon megvásárlásának költségén túl viszont még kalkulálnunk kell bizonyos összegekkel. Ezek a tartozékok, például a bluetooth fülhallgató vagy az autós töltők. De ide tartozik még a biztosítás, és az előfizetés díja.

De vannak lehetőségek arra, hogy pénzt takarítsunk meg a mobilvásárláskor. Ilyen például, ha használt telefont veszünk. Mivel évente jönnek ki az újabb modellek, sokan egyből lecserélik az eszközüket, és az alig használt telefonjukat leadják kereskedőknek. Nagyon jó áron be lehet szerezni ilyen módon szinte új telefonokat. A lényeg, hogy válasszunk megbízható céget. Ehhez érdemes az értékeléseket figyelembe venni. Ezen kívül sok szolgáltató új telefonok vásárlása esetén biztosít a részletfizetési lehetőséget, 0%-os kamattal. Ezeket az opciókat érdemes megvizsgálni árérzékenység esetén.

Ha rendszeresen használunk okostelefont, talán nem is gondolkodunk el azon, hogy mennyire központi szerepet tölt be az életünk során. Függetlenül attól, hogy elengedhetetlennek vagy kevésbé szükségesnek találjuk ezt az eszközt, függőségünk láthatatlanul folyamatosan nő. Ezért ki kell alakítanunk olyan időszakot is, amikor képesek vagyunk az okostelefonunk nélkül kikapcsolódni.

Olvasd el a témával foglalkozó Social Dilemma című filmről szóló cikkünket is!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32