fbpx

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. A rendezvényen szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen vehetnek részt a látogatók, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az irodalmi beszélgetések mellett koncertek, izgalmas összművészeti projektek, gyerekeknek szóló workshopok és képregény tematikájú programok is helyet kaptak. Az idei fesztivál vendégei között felbukkan Guzel Jahina, Andri Snaer Magnason, Jacek Dukaj és Elisabetta Gnone is.

Harmadszor rendezik meg szeptember 17-26. között a PesText fesztivált, amely ismét a világirodalmat helyezi fókuszba. A PesText célja, hogy összehozza a különböző nyelven író és olvasó embereket és küldetésének tartja, hogy figyelmet szenteljen a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, a Visegrádi Négyek irodalmára. A rendezvény idén is változatos programkínálattal jelentkezik, 14 ország 16 nyelvén, izgalmas külföldi és magyar fellépőket lát vendégül.

A PesText indulása óta törekszik arra, hogy más városokba is elvigye a fesztiválra látogató írókat. Minden évben eggyel több helyszínnel bővül, így a hároméves fesztivál 2021-ben három városban, Balatonfüreden, Szegeden és Vácott is megfordul majd.

„Az idei fesztiválunk hívószava a buborék. Nem az a könnyű, légies, sokkal inkább az, amely megnehezíti a különböző csoportok közti kommunikációt. Most, hogy végleg összeállt a program, akkor döbbentünk rá mi is, milyen gazdag, rétegzett, sokszínű is lett. Mégsem reménytelen vállalkozás tehát összehozni egy helyen, egy időben ilyen sokféle és sok nyelvű alkotót. A külföldi írók bemutatkozása mellett persze a közönség arra is kíváncsi, hogyan viszonyulnak a magyar művészek a világirodalomra. Erre jó példa a fesztivál záróeseménye, ahol Prieger Zsolt és barátai értelmezik újra Bob Dylant” – fogalmazott Kollár Árpád fesztiváligazgató.

PESTEXT PIKNIK A VALYÓVAL

Az Ottlik-kertben a PesText és a „VALYO – Város és folyó” egyesület közös szervezésében gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi és összművészeti programokkal kapcsolódhatnak ki a kertbe látogatók szeptember 17-én és 18-án. Különleges installációval és felolvasással nyit a rendezvény péntek este V4-es szerzőkkel. Zárásként pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet. Szombaton főként a gyerekeké lesz a terep: papírszínház, buborék-show, Agócs Írisz kézműves foglalkozása és a Veronaki zenekar koncertje várja a kicsiket.

A38: IRODALOM, ZENE, SZÍNHÁZ A HAJÓN – IGAZI ÖSSZMŰVÉSZET

Különleges irodalmi programok, koncertek és előadások kerülnek terítékre a Petőfi-híd budai hídfőjénél található kultikus rendezvényhelyszínen. Szeptember 22-től 25-ig a külföldi íróké a főszerep: feltűnik többek között Guzel Jahina, Andri Snaer Magnason, Stefan Hertmans, David Schalko, Jacek Dukaj, Afonso Cruz, Elisabetta Gnone, Rumena Bužarovska, Patrick Ness, Ingrid Carlberg. A sűrű napok végét zenei programok, a Napfonat, az Isna Trio, a Muzsik és Volkova zenekar, valamint a WH zenekar zárja Senával és Németh Jucival, akik – nem csak – Shakespeare-szonetteket szólaltatnak meg. Igazi különlegességnek ígérkezik a Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadása, amelyben Udvaros Dorottya és Scherer Péter is szerepet kap, miközben főként Nobel-díjas női szerzők műveit szólaltatják meg.

A 2021-es PesText programját egy különleges összművészeti produkció zárja a hajón, melyben a Nobel-díjas Bob Dylan lírája csendül föl az Anima Sound System-főnök Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével, valamint számos neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig, egy térben, de több színpadon.

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM  MŰFORDÍTÁS, KÉPREGÉNYEK, MEG AMI MÉG BELEFÉR!

A PIM-ben szeptember 23-án a fordítás és a műfordítás kérdéskörei kerülnek előtérbe, amelyet a V4-országok legjobb kortárs illusztrátorainak tárlatvezetéssel egybekötött kiállításmegnyitója zár. A következő nap a képregényrajongóknak kedvez, hazai szakértők járják körül a képregénykiadás helyzetét, kitekintéssel a női képregény-alkotókra. Szeptember 24-én interaktív papírszínházas családi program és gyerekirodalmi fordítók beszélgetése zárja a helyszíni programokat.

WORKSHOPOK, GYEREKPROGRAMOK, B32

A B32 Galéria és Kultúrtérben kiállítások, koncertek, kötetbemutatók és illusztrációs workshopok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Két nemzetközileg is elismert illusztrátorral, a nagy sikerű Méhek és Fák című könyveket rajzoló Piotr Sochával és a portugál Catarina Sobrallal is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál további fellépői és a programjai ezen a weboldalon olvashatók:

Az ARTUS Stúdió előadása és a Bob Dylan-koncert kivételével az összes program ingyenes.

További hírek a PesText weboldalán, Facebook és Instagram-oldalán.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32