fbpx

Mik befolyásolhatják a repülőjegyek árait?

Te is a legolcsóbb repülőjegyet keresed? Tudtad, hogy a jegyek nem az indulási dátum közeledtével lesznek egyre olcsóbbak, hanem akkor, ha legfeljebb négy hónappal és legalább három héttel az utazás időpontja előtt vásárolod meg őket?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A ChepAir.com utazási iroda minden évben elemzi a járatokat. A 2019-es tanulmányukban 917 millió járat díjait vizsgáltak. A végeredmény szerint a repülőjegyek a dátum közeledtével inkább nőnek, mint csökkennek. Persze mindezt befolyásolhatják az ünnepek és az évszakok is. De az, hogy bizonyos napokon érdemes vásárolni, csak egy tévesen elterjedt városi legenda. 

A 6 foglalási zóna

A ChepAir.com 6 foglalási zónát határozott meg az indulás előtti napok számától függően az árakat tekintve.

Aki kapja, marja
315-203 nappal az utazás előtt (10 – 6,5 hónap)

Ebben az időszakban hozzávetőlegesen 50 dollárral (mai árfolyammal számolva körülbelül 15.000 forint) többet kell fizetnünk, a legkiválóbb foglalási időszakhoz viszonyítva. De van azért pozitívum is! Ekkor valószínűleg rengeteg választásunk lesz az üléseket tekintve. Ha kevésbé érdekelnek az árak, fontos, hogy jó helyed legyen a gépen, és már jó előre tudod, hogy mikor és hova utazol, akkor ez az időszak neked szól.

Lelki béke
116-202 nappal korábban (6,5 – 4 hónap)

A jegyek ebben a zónában körülbelül 20 dollárral kerülnek többe (mai árfolyammal számolva hozzávetőlegesen 6000 forint), mint a legkiválóbb foglalási időszakban. Ha ilyenkor vásárolsz, biztosan nem kell azon aggódnod, hogy elfogynak a jegyek. Sőt, nagy valószínűséggel még jó helyek közül is választhatsz.

Legkiválóbb foglalási időszak
21 – 115 nappal előtte (3 hónap – 4 hét)

Ez az az időszak, amikor varázslat történik! És míg a többi zóna eltolódhat az évek folyamán, ez nem fog. Az adatok szerint a legalacsonyabb árak általában ekkorjelennek meg: maximum 5%-os eltérést tapasztalhatunk. Ez a legideálisabb időszak arra, hogy megtaláld a legjobb árat, és lefoglald a repülőjegyed.

Ha a szerencsére bíznád
14-20 nappal előtte (3 – 2 hét)

A jegyek árai általában ilyenkor hirtelen megemelkednek. Ekkora elfogynak a legkényelmesebb repülési lehetőségek és a legjobb ülőhelyek is, illetve az olcsó jegyek lehetősége is egyre kevesebb. De ha elég szemfüles vagy, lehet, hogy találsz még kedvező járatokat!

Játék a tűzzel
7-13 nappal előtte
(2 – 1 hét)

Sokan szeretnek a tűzzel játszani, és ebben az időszakban jegyet vásárolni. Ebben a zónában többet fizetünk, mint a legkiválóbb foglalási időszakban, de kevesebbet, átlagosan 135 dollárral (40 000 forint), mintha a legutolsó pillanatig várnánk.

Üdvözlégy Mária
0-6 nappal korábban (kevesebb mint egy hét)

Üdvözlégy Mária a 6. szakasz neve, amikor érdemes elkerülni a jegyek vásárlását. Ilyenkor átlagosan 220 dollárral, (vagyis 65 000 forinttal) fizethetünk többet, mint a legkiválóbb foglalási időszakban.

De más tényezőket is figyelembe kell venni, amik befolyásolják az árakat. És most nem a poggyászra gondolok. Nézzük például a hét napjait.

A hét napjai hatással vannak az jegyárakra?

Az, hogy te kedden vagy vasárnap vásárolod meg a jegyedet, nagyon minimálisan, 1 dollár értékben befolyásolhatja az árakat. Viszont az tény, hogy vannak bizonyos napok, amikor olcsóbb a repülés. A vasárnap a legmagasabb jegyáru nap, amit a péntek követ. De ha kedden vagy szerdán repülsz, akkor közel 85 dollárt (25 000 forintot) is spórolhatsz.

Ne becsüld alá az évszakokat sem!

Az őszi járatokkal általában többet várhatunk az ideális ajánlatig. Ebben az évszakban az átlagos legjobb vásárlási idő 69 nappal az utazás előtt van. 

Télen, a karácsonyi és újévi utazások miatt gyakran magasak az árak. Pedig az ünnepeket leszámítva a tél megfizethető időszak az utazásra. Ha nem az ünnepek környékén repülünk, törekedjünk arra, hogy 94 nappal az utazás előtt vásároljuk a jegyeket.

Tavasszal szintén sokan utaznak, ezért ilyenkor a megoldás lehet az előretervezés. Ha tudjuk, 84 nappal az utazás előtt vásároljuk meg a jegyeinket.

A nyár a legnépszerűbb időszak, ez esetben a CheapAir.com azt javasolja 99 nappal korábban vásároljunk repülőjegyeket.

Összességében a repülőjegyek árai folyamatosan ingadoznak. Ezért semmiképp ne feszüljünk rá az apró árváltozásokra. Ha számodra elfogadható összeget látsz, vásárold meg a jegyet, ne tétovázz. A változó árak miatt gyakran túl sokáig gondolkodunk, és addigra már csak magas áron tudjuk megszerezni a jegyeket. Ehelyett készüljünk fel a vásárlásra. Például úgy, hogy jegyezd fel a naptáradba a legkiválóbb foglalási időszak dátumát és tedd a könyvjelzők közé a böngészőben a légitársaság honlapját. Érdemes csak ebben az időszakban összpontosítanod a jegyekre, hiszen összességében nagyon magas és alacsony árak között ilyenkor a lehet a legjobbakra bukkanni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32