fbpx

Útvonalak a Balaton körül, az idődre szabva – 1. rész: északi part

Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen helyeket érdemes meglátogatni a Balcsi körül, és ilyenkor az első dolog, ami az eszembe jut, az a következő kérdés: „Mennyi időd van?”
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ismerjétek meg Barát, aki igazi „Balatonfüggő”, lételeme az írás, és mostantól írásait nálunk is olvashatjátok.

Ahhoz, hogy bejárjátok a legszebb helyeket a tó körül, valljuk be, sok időre van szükség. De semmi pánik! Ebben a cikkben pont olyan érdekes helyeket és útvonalakat ajánlok a Balaton északi partján, amelyeket kifejezetten a rendelkezésre álló időtökhöz szabva alakíthattok. Legyen az egy vagy több nap, akár egy hét, mindenre van opció!

balaton
Tihany és Balatonfüred környéke

Talán az egyik legnépszerűbb célpont a tó körül, ami a klasszikus füredi Tagore-sétány-tihanyi Apátság tengelyen túl is számos érdekességet rejt.

Ha csak egy napra ugrottatok le, vagy csak átutazóban vagytok,

és minél többet szeretnétek látni Balatonfüredből, üljetek fel a Liliput-Kisvonatra, ami a Tagore-sétány végéről, a Vitorlás tértől indul. A közel 30 perces út alatt a város szinte összes nevezetessége mellett elroboghattok, és a legfontosabb tudnivalókat audio guide segítségével, kihangosítva meg is hallgathatjátok.

Ha inkább a sétálás hívei vagytok, akkor a Landventure egyik kalandjátékát is érdemes kipróbálnotok. Balatonfüreden kétféle küldetés közül választhattok, és a feladatok megoldásához mindössze egy mobiltelefonra és mobilinternetre van szükségetek. A játék részleteiről itt olvashattok bővebben.

Balatonfüred után érdemes egy kisebb kitérőt tenni Tihanyban is, mivel a panoráma a Pisky sétányról vagy a méltán híres Rege Cukrászdából nézve egészen egyedülálló látványt nyújt. Mivel az Apátságot és környékét jelenleg felújítják, a környéken több utca is le van zárva. Ez viszont jó lehetőség arra, hogy a már megszokott és ismertebb útvonalak helyett most új, járatlan utakat is bejárjatok. Érdemes körbesétálni a faluban, és lesétálni a főútra, vagy akár tovább, a Belső-tó irányába, hiszen szinte minden utcában és sarkon kincsekbe futhattok.

balaton

Ha több napig maradtok a környéken,

töltsetek egy kis időt a kevésbé ismertebb helyeken is! A kérdésre, hogy melyik Füred legmenőbb szabadtéri helyszíne, valószínűleg csak kevesen említenék a 71-es út mellett megbúvó Kiserdőt. Pedig az erdő, amit egyébként „Füred tüdejének” is neveznek, alig száz méterre van a parttól, és izgalmas programlehetőségeket rejt: a hatalmas fák takarásában rejtőzik többek között a Helka és Kelén játszótér, egy teniszpálya, egy erdei tornapálya, szabadtéri színpad és több sakkasztal is. Tökéletes helyszín kicsiknek és nagyoknak, az ősz színeiben pedig igazán pazar látványt nyújt!

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken tölthettek,

akkor mindenképpen látogassatok el a nemrégiben felújított Lóczy Barlang Látogatóközpontba. A barlang a vasútállomástól mindössze 5 percre van kocsival, és egész évben látogatható. Arra azonban figyeljetek, hogy novembertől csak hétvégenként lesznek nyitva.

Badacsony és környéke

Badacsonyról elsőre szinte mindenkinek a borvidék és a borozás ugrik be, de ha autóval érkeztek, vagy ha a fröccsből inkább az almafröccs áll hozzátok közelebb, akkor is érdemes elidőzni ebben a régióban.

balaton

Ha csak egy napra ugrottatok le, vagy csak átutazóban vagytok,

esetleg vonattal érkeztetek, mindenképpen vessetek egy pillantást a badacsonyi vasútállomás különleges kialakítására. Sétáljatok egyet a mólón, majd üljetek be egy sütire a La Téne Desszertműhelyben, utána pedig próbáljátok ki az eszpresszó-tonik kávékülönlegességet a Pláne Badacsonyban. De előtte mindenképpen ellenőrizzétek a nyitva tartásokat, mert sokan már csak hétvégente vannak nyitva az utószezonban!

Ha több napig maradtok a környéken,

akkor bőven lesz időtök feltérképezni a közelben található pincék kínálatát. Tudjátok mi az a BaBu és BaBi? Jól jegyezzétek meg, mert az előbbi a Badacsonyi Buszt takarja, ami október közepéig jár a pincészetek között, utóbbi pedig a Badacsonyi Bicikli, azaz a helyi közösségi bringás szolgáltatás. A buszokat és a bicikliket is a badacsonytomaji iskolánál keressétek!

Gyalog vagy akár bringával induljatok el a Római úton, ami a 71-es úttal párhuzamosan fut végig, és az egyik kedvenc helyem a környéken. A név nem véletlen: az út eredete ténylegesen a római korig nyúlik vissza. A túrázás közben belefuthattok olyan csodákba, mint a szőlőtőkék között megbúvó apró, de annál különlegesebb Szent Donát kápolna. Bazaltkövekből épült, csakúgy, mint a közelben található, híresebb társa a badacsonytomaji Szent Imre-templom.

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken töltötök,

akkor irány a Folly Arborétum Badacsonyörsön! A Folly család tulajdonában lévő arborétum nem véletlenül kapta a „Balaton édenkertje” elnevezést.  Meredek tanösvényeket járhattok végig az égig érő ciprusok, cédrusok és fenyők között. Kilátó, étterem, bor-és szörpkóstolók – csak pár dolog, amiért mindenképpen érdemes ellátogatni ide. Túracipő kötelező, badacsonyi életérzés és felejthetetlen panoráma garantált!

Keszthely és környéke

Keszthely a mai napig a „Balaton fővárosaként” él a köztudatban, bár ezt a a megnevezést már Balatonfüredre és Siófokra is gyakran használják. Egy biztos: Keszthely is számtalan érdekességgel vár, és mindenképpen megér egy rövidebb vagy akár hosszabb látogatást.

balaton

Ha csak egy napra ugrottatok le, vagy csak átutazóban vagytok,

elsőként a móló felé induljatok! A parton bástyaként áll az 1800-as évek végén épült, jelenleg üresen árválkodó, egykori Hullám és Balaton Szálló. Felülhettek az Óriáskerékre, ahonnan az egész Balaton belátható, a Szigetfürdő lenyűgöző épületét pedig a strandon át érhetitek el.

Ha több napig maradtok a környéken,

szánjatok elég időt a Festetics-kastélyra! Szándékosan hagytam ki az előző programok felsorolásából, mivel itt nem csak az épületen van a hangsúly! A kastélyt körülvevő kertben is annyi látnivaló vár, hogy érdemes egy teljes napot csak ennek a felfedezésére szánnotok!

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy akár egy hetet is a környéken töltötök,

akkor ne hagyjátok ki a hévízi Tófürdőt sem, ami mindössze 10 perc autóútra van Keszthelytől. A Tófürdő egész évben nyitva tart, és az egy napos belépő mellett, akár a 3-4 órás verziót is választhatjátok.

Remélem, hogy a fenti helyek egyike elnyerte a tetszéseteket és felkeresitek majd! Hamarosan pedig érkezik a folytatás: a déli part látványosságaival.

Fotók: Kormos H. Barbara

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32