fbpx

Down-szindrómával is lehet teljes az élet

Hazánkban a mai napig nehezen fogadja be a társadalom a Down-szindrómával élő embereket, pedig ők is képesek lennének integrálódni, ha esélyt adnánk nekik. De mi is aza Down-szindróma?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Down-szindróma a kromoszómák szintjén alakul ki, azok nem megfelelő osztódása miatt, illetve másik esetben a 21-es kromoszóma egy darabjának letörése révén. Külső jegyekben is meghatározza az ezzel született embert, illetve az idegrendszer működése szempontjából is gyakori a különböző mértékű fogyatékosság. 

Külső jegyek tekintetében a Downosok nagyjából a 15 éves gyerek átlagmagasságát érik el, annál nem nagyon nőnek tovább. Szemük jellegzetes mandula formájú, a szemzugban redővel. A fej kerekded formájú, a nyakszirt laposabb az átlagosnál, az izületek lazábbak, a kéztőcsontok, az ujjak rövidebbek, a hajuk vékonyszálű, ritkásabb. Egészségügyi szempontból hajlamosabbak lehetnek a szívbetegségekre.

De nem szabad emiatt elítélnünk őket. Hiszen ők is képesek teljes életet élni! Mindennapjaikra a vidámság, a jókedv a lelkesedés a jellemző. Ugyanúgy lehet társuk, barátaik, sőt, megfelelő fejlesztés mellett fizetett munkájuk is. 

Ahogyan Steinbach Éva, a Down Dada Sorstárs Segítő szolgálat vezetője mondja: Nem maga a Down-szindróma a probléma, hanem a társadalom hozzáállása!”  Szerintem nagyon igaza van, hiszen elfogadásról és integrációról még bőven lenne mit tanulnunk. És bár a média gyakran csak a negatív példákat mutataja be, szerencsére akadnak pozitívak is. Vagyis nem hullik szét minden család azért, mert Down-szindrómás gyermekük született, és nem kényszerül élete feladására minden anyuka, onnantól, hogy Down-os babája meglátja a napvilágot. 

Czene Évi, háromgyerekes anyuka a hellobaby.hu-n mesél saját tapasztalatairól kisfiával, a Down-szindrómás Boldizsárról, aki tele van szeretettel, és ezt igyekszik mindig ki is fejezni. Érdemes olvasni Balla Eszterről és Down-os kislányáról is, mert a színésznő annyira szépen beszél erről az egészről, hogy megtelik az ember szíve melegséggel, és talán egy kicist mind közelebb kerülünk általa a Down-szindrómás emberekhez. Az ő történetük ugyanis jól példázza, hogy bár akadnak nehézségek és akadályok, de nem lehetetlen boldog életet biztosítani egy olyan családnak, ahol az egyik gyermek Downos. 

Alapvetően egyébként a szindróma kialakulásának esélye a korral nő, más konkrét okot egyelőre nem talált rá a tudomány. Viszont tény, hogy 40 év felett babát váró nők esetében gyakoribb az előfordulása. Ma már kromoszóma vizsgálattal kimutatható a jelenség, ennélfogva hamar tájékozódhatunk a lehetőségekről. Segítségért pedig bármikor fordulhatunk a Down Dada Szolgálathoz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés