fbpx

Szobanövények kevésbé odafigyelő növényszülőknek

Sóvárogva nézed barátaid lakásában a sok pompázó szobanövényt? Te is vágysz rá, hogy zöld színfoltjai legyenek otthonodnak, de mindig kinyírod az aktuális kedvenceidet? Hoztunk néhány növény fajt, amivel te is biztosan el fogsz bírni!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A növények már-már hasonló törődést igényelnek, mint a háziállatok. Persze ez azért egy kicsit túlzás, mégis, vannak olyan fajták, amik ‘hisztisebbek’ egy újszülött csecsemőnél. Mert csak speciális földben, meghatározott környezetben érzik jól magukat, amit nem feltétlenül tud mindenki biztosítani. De ne keseredj el, ha neked eddig nem sikerült egy növényt sem életben tartanod! Szerencsére akadnak olyan túlélők, akikkel nincsen túl sok feladat, vagy gond. 

Legénypálma

Ha egyetlen egy szobanövényt kéne mondanom, ami mindent kibír, az biztosan a Legénypálma lenne! Ezt a jövevényt ha egy hónapig nem locsolnád meg akkor se hagyna cserben! Az én példányomat egy sötét raktárból mentettem, ahol nem is tudom mennyi ideig tengődött, mindenesetre csodaszép, és egyre nagyobb azóta. Persze nem mondom, hogy nem látszott rajta, hogy rossz körülmények között volt, de nem sínylette meg igazán. Szóval ha biztosra akarsz menni, akkor egy ilyet mindenképpen szerezz be! És ha nem felejted el, akkor 1-2 hetente azért adj neki egy kis vizet, hisz mégiscsak egy élőlény!

Legénypálma
Nyíllevél

A nyíllevél is egy egészen szívós fajta, szintén nem fog kétségbeesni ha nem gondozod tökéletesen, viszont igazán szép akkor lesz, ha legalább egyszer egy héten meglocsolod, és minimálisan azért odafigyelsz rá. Az én repeortáromban ő az egyik legrégebbi egyed. Sokszor száradtak le levelei, de sosem halt meg, pedig közel 10-15 évet ugyanabban a kaspóban húzott le, és voltak idők, mikor kevésbé voltam jó gondozója. Soha semmi különösebb tápozást vagy ellátást nem kapott, most már nagyobb kaspója van és jobban odafigyelek rá, ezt meg is hálálja új levelekkel, de ha picit megfeledkeznék róla, azt hiszem akkor se lenne nagy baja, csak kevesebb levele maradna.

növény
Nyíllevél
Aloe vera

Sokan vitába szállnának velem, hogy ő ide került, és bevallom nekem se sikerült anno életben tartanom egy egyedet, de ez inkább a túlgondoskodás miatt fordult elő. Ugyanis őt nemhogy nem baj ha két hétig nem locsolod, hanem egyenesen nem is szabad. Ezért sokan valószínűleg azért nem tudnak bánni vele, mert túlöntözik, kirohasztják. Éppen ezért a feledékenyebb növényszülőknek tökéletes alapanyag. Ráadásul rengeteg szuper dologra használható húsos levele! Jótékony hatásairól már mi is írtunk ebben a cikkünkben.

Aloe vera
Kaktusz félék

Muszáj megemlíteni ezt a típust, hiszen mint az köztudott, a kaktuszok igazán jól bírják a gyűrődést. Hetekig is elvannak öntözés nélkül, különösebb odafigyelést nem igényelve. Ráadásul millió fajtájuk van, amik közül biztosan te is találsz kedvedre valót.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minimális odafigyelés nélkül hosszútávon egy növény sem fog életben maradni. Azt pedig főleg ne várjuk, hogy burjánzó zöldben élünk majd, ha megfeledkezünk róluk. Fejlődni, gyarapodni ugyanis tényleg csak akkor fognak ha legalább hetente, kéthetente egy picikét foglalkozunk velük, legalább csak meglocsoljuk őket egy kevés vízzel, és ha kinövik a kaspójukat, akkor tavasszal nagyobba ültetjük őket. Csodák ugyanis nincsenek, még ha szívósak is ezek az egyedek, sajnos nem halhatatlanok.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek