fbpx

Így készíts varázslatos házi kenyeret

Mennyi kenyeret eszünk naponta, hol vásároljuk és milyet? Csak fehér kenyérrel táplálkozunk, vagy inkább a változatosságra törekszünk? Próbálkozunk a magvas kenyerekkel és a rozskenyérrel? Tudjuk, hogy melyik kenyér az egészséges – esetleg mi magunk otthon sütjük azt?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett tartalmi együttműködés

Újra divatba jött az otthoni kenyérsütés. Míg nagyanyáink lánykorában teljesen természetes dolog volt, és a konyhai munkához hozzátartozott, hogy heti 2-3 kenyeret sütöttek a családnak, addig anyáink már csak a pékhez szalasztottak bennünket – naponta – kenyérért. Ma pedig kacsintgatunk afelé, hogy újra mi magunk állítsuk elő azokat az élelmiszereket, amelyeket megeszünk, vagy lehet, hogy már ki is próbáltunk valami jó otthoni kenyérreceptet. És hogy mi az oka ennek? A tudatosság. Cikkünk a tudatos táplálkozást járja körbe, főleg a házi kenyér egészségére koncentrálva.  

Miért nem sütjük otthon a kenyeret?  

Rengeteg kifogást hallani, hogy miért nem sütik már az emberek otthon a kenyeret. Az egyik legfőbb ok az szokott lenni, hogy az túl időigényes és fárasztó munka, és egy 8-10 órás munkanap után senkinek nincs már kedve az ebédkészítésen túl a konyhában sertepertélni. 

Ez azonban egy óriási tévhit.  

A kenyér egy jó kenyérsütővel nagyon gyorsan és kevés munkával elkészülhet. Ha rendelkezünk vele, akkor tulajdonképpen csak bele kell tennünk a hozzávalókat, beállítanunk mindent, és már indulhat is a dagasztás, majd a kenyérsütés. Ez egyáltalán nem fárasztó, és az eredmény sokkal egészségesebb, mint a pékárú. Ezek a kenyérsütők ma már nem annyira drágák, és valóban megéri egyet beszerezni a családnak, hiszen kis munkával tökéletes házi kenyeret süthetünk, nem beszélve arról, hogy az interneten már rengeteg, jobbnál-jobb és egészséges receptet találhatunk, a blogolók sok jó tanáccsal látnak el bennünket a kenyérkészítéssel kapcsolatban és természetesen így sokkal változatosabb lehet az étrendünk. Az a kifogás tehát, hogy rengeteg idő és sok, nehéz munka a kenyeret elkészíteni otthon, megdőlni látszik, ideje tehát valóban átgondolni, hogy miért nem készítjük otthon a kenyeret.  

Miért jobb az otthon sütött kenyér?  

Ha már a tudatosságot említettük, akkor térjünk is rá erre részletesebben. Lehet, hogy a péknél vásárolt kenyér friss és ízletes, de abba belegondoltunk már, hogy mitől olyan szép és egyforma mindegyik, és hogy valójában mit tartalmaz(hat) az a kenyér? Természetesen nem azt állítjuk, hogy a pékek bármiféle ehetetlen dolgot csempésznének a kenyerekbe, de egyszerűen vannak olyan ízfokozók és adalékanyagok, amelyek nem egészségesek, nincsenek jó hatással a szervezetre. Ezt jó volna egyrészt kikerülni, másrészt a kenyeret úgy elkészíteni, hogy az sokkal több tápanyagot és vitamint tartalmazzon. Ennek az egyik legjobb módja, ha mi magunk készítjük el, mert csak így tudhatjuk, hogy mi van benne.  

A tudatos étkezés egészséges 

Szervezetünk egészsége a megfelelő táplálkozásban rejlik – legalábbis ez az egyik része. Nagyon fontos, hogy mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe, és az milyen hatással van a szerveinkre, azok működésére, tehát az egész testünkre. A vitaminban gazdag ételektől jobban érezzük magunkat, energikusabbak vagyunk, jobban gondolkodunk. Míg a nehezen emészthető, káros anyagokkal teli élelmiszerektől fáradtnak, kimerültnek és rosszkedvűnek érezzük magunkat. Nem beszélve arról, hogy ez a bőrünkre is kihat, előnyös például azoknak is kipróbálni a házi kenyérsütést, akik valamilyen bőrproblémával, mondjuk pattanásos bőrrel küzdenek.  

Az otthoni kenyérsütés azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mit eszünk, illetve, hogy az, amit a hűtőbe vagy a polcra teszünk, mit tartalmaz. A kenyérsütés jó móka is egyben, és igazán fantasztikus élmény, amikor a kenyérsütőből kivesszük a frissen sült, meleg kenyeret, felvágjuk, és megkóstoljuk. Hihetetlen élmény, hogy mi magunk készítettük, fantasztikus arra rájönni, hogy nem függünk teljes mértékben a külvilágtól, vagyis a boltoktól, és attól, hogy mit árulnak. 

Ha Te is ilyen tudatosan gondolkodsz, vagy úgy érzed, hogy eljött a pillanat, hogy változtass az életeden az ételeken keresztül, akkor lepd meg magad vagy a szeretteidet egy kenyérsütővel.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör