fbpx

Az ihletettség állapota ajándék

Különleges élmény, amikor átszellemülhetek, és az ihletettség tiszta jelenlétéből, kapcsolódásából valami igaz, konstruktívan ható nyilvánulhat meg rajtam keresztül. Úgy érzem, az ihletettség állapotán áldás van, ez az élmény számomra spirituális.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezt az állapotot három módon is tapasztalom. Az írásaim kiindulópontja, alapja, gyökere egy ihletnyi érzés, gondolat. Általában az az írásaim lelke, s a többi már az elkötelezettség és elhivatottság tudatossága révén köré íródik, így születnek a #félpercesek: ihletett szabadságban. Tapasztalom szerint, ha nem engedem megnyilvánulni és/vagy nem tudom lejegyezni, mikor érkezik, elillan és elvész. Ha elő is tudom oknyomozni magamban, felidézni az ihletettség azon érzelmi állapotát, már csak árnyéka lesz önmagának, amiért kár. Az ihletett érzelmeknek és a gondolatoknak, történeteknek küldetésük van, vágyják a beteljesülést. Az írás bármely formája, napló, vers, komoly vagy szórakoztató irodalom vagy akár jelen cikk is mind építő hatással bírnak.

ihlet

A relaxációk és meditációk hatására, de más időben spontán, váratlanul is érkezhetnek képek, melyek nem vágyképek (ezt gyakran nehezen tudják elkülöníteni), hanem valami engem foglalkoztató helyzetre, hívás nélkül a legváratlanabb módon megjelenő képek. Konkrétak mint egy festmény, egy állókép, ugyanakkor a problémához közvetlenül értelmi, logikai módon kevéssé kapcsolódnak, de szimbolikusak jelentésükben, érzelmi értelemben nagyon is. Ez egy jelentősen ihletett, spirituális állapot. Mondhatnám, hogy elemi, zsigeri, sejt szinten megérint, érzem és értem. Okkal élnek a nyelvünkben az alábbi kifejezések: sejtelem, sejtem és sejtjeimben, zsigereimben érzem, képesség, képesnek lenni. 

Az ilyen képek mindig felfedték a problémát, de a feloldást, megoldást, a helyes irányt is, és erőt, bátorságot adtak, a megfelelő utat választani és járni, ezek igazi ritka ajándékok. A nehézség abban rejlik, hogy befogadó és elfogadó állapotban lehessek, s bármilyen furának, logikátlannak, vagy nonszensznek tűnik, felismerjem, megismerjem, majd hallgatva rájuk, MegIsMerjem cselekedni. Mert igazából sokkal mélyebb, bölcsebb, igazabb útmutatások, irányjelzők, s bármilyen énidegennek tűnnek, valójában eredendően önazonosak, otthonosak. 

A képek általában jobban megmaradnak bennem, még ha a pillanatot egy külső tényező, például egy telefonhívás meg is zavarja. A tudományos kutatások is igazolják, hogy a képek, imaginációk és a vizualizációk erősebb lenyomatot hagynak bennünk, ősibbek. Az ihletett szó könnyebben elszáll, ezért érdemes leírni, de a kép, s a hozzá társuló érzelmi minőség masszívabban megmarad, ezért ötvözzük előszeretettel a relaxációs, meditációs, imaginációs munkát művészetterápiás elemekkel.

ihlet

A kliensekkel való munkám során főleg egyéniben dolgozom, így együtt alkotunk egy teret a közös munkára. Ebben a térben teljes, őszinte és tiszta, nyitott, elfogadó, minőségi figyelemmel vagyok jelen. Ebből a lélekjelenlétből gyakran tapasztaljuk a klienseimmel, hogy egy ihletett flow állapotban spontán jönnek fel bennem olyan mondatok, s képek, melyeket nyelvi formájában, hasonlatokkal fejezek ki visszacsatolási, reflexív céllal, s ezek érkezésekor, megosztásakor ott valami megváltozik bennük. Az adott kliens érzi, sőt jelzi is, mélyen rezonál, megérintette. Ezt a fajta egyedi, mély, igaz azonosság élményt nem csak ott, hanem a következő ülésen, sőt visszatérően is megjeleníti, megemlíti, alkalmazza, így innen lehet tudni, hogy táptalajra talált a lelkében, és kifejlődik, dolgozik benne. 

Már nyolc éve gyakorlom a hivatásom, így van szerencsém több kliensemmel is rövidebb, hosszabb kihagyás után akár többször is más-más fókusz, élethelyzet mentén újra kezdeni a közös munkát. S az újbóli találkozások alkalmával visszajelzik, hogy mely mondat, mondatok, kép illetve képek maradtak meg bennük, ami akkor és ami a mai napig ad nekik. Itt jelezném, épp ezért mindenki maradjon nyugodt, ha egy hosszú segítő folyamatból kevés marad meg. Ennek ez az oka: a kevesebb minőségi többlet! De ehhez az életesszenciához hozzáférni kemény lelki munka. Saját önismereti munkáim során is ezt tapasztaltam. Ezekre mindketten ugyanúgy emlékszünk, mert különleges kapcsolódási élményben születtek, amik elhozták a felismerést, a fordulatot, a felold(oz)ást, a fejlődést és megmaradtak igazi útravalónak, útitársnak. 

Úgy tapasztalom, hogy ha vannak törést okozó mondatok, történések, kapcsolódások, képek, akkor vannak feloldozó, helyreállító, gyógyító mondatok, történések, kapcsolódások és képek is. Érdekes, hogy gyakran nem onnan érkeznek, ahonnan várnánk őket.

ihlet

Petra szakmai oldala itt elérhető.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32