fbpx

A felelősség kérdését járják körül a Deák17 Galéria új kiállításai

Március hónapban a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria széleskörűen tekinti át a népszerű TRASH OR ART? kiállítás által feldolgozott témákat, mint például a minket körülvevő extrém hulladékmennyiség, a környezetvédelem és a fiatalokat egyre inkább érintő klímaszorongás.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Utóbbival alaposabban foglalkozik a március 4-én megrendezésre kerülő sokoldalú program, melyen a filmvetítés és konyhai melléktermék-kóstoló mellett szó esik arról is, hogy hogyan lehet a klímakatasztrófához kapcsolódó szorongásunkat cselekvésbe átfordítani és közösen tenni egy élhetőbb bolygóért.

A Galériában emellett újabb időszaki tárlat is nyílik, mely filozófiai kérdéseivel készteti elmélkedésre a látogatót. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett kiállítás, a nemzetközi VAN MŰVÉSZI VÉNÁD? verseny magyar döntőseinek alkotásait mutatja be, melyek idén a döntések jelentőségére és a választás szabadságára hívják fel a figyelmet.

Kiállítások

 TRASH OR ART? – a Jaschik művészeti iskola upcycling art projektje

2022. március 19-ig

Az Upcycling art kreatív újrafelhasználást jelent, melynek során a kidobásra ítélt hulladékanyagokat úgy használja fel az alkotó, hogy azzal művészi, esztétikai és tartalmi értéket közvetít. A kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait (installációkat, öltözékeket, designtárgyakat és a témához kapcsolódó fotókat) mutatja be.

A kiállításban két fő szempont valósul meg. Egyrészt olyan designtárgyakat láthatunk, amelyek egy-egy kidobásra ítélt anyagnak vagy készen kapott talált tárgynak megváltoztatják a funkcióját, és megoldást mutatnak további felhasználási lehetőségeire. Másrészt a kiállítás olyan, képzőművészeti alkotásként értelmezhető munkákat mutat be, amelyek a szemétként kiselejtezett anyagokból látványos, figurális vagy absztrakt műveket hoznak létre, és sok esetben nemcsak anyag-, hanem témaválasztásukban is a klímaproblémával kapcsolatos üzeneteket fogalmaznak meg.

A kiállításhoz kapcsolódóan iskolai osztályoknak múzeumpedagógiai foglalkozások is kérhetők.

További információ:
https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/trash-or-art/

VAN MŰVÉSZI VÉNÁD? – A Választás Szabadsága

2022. március 12. – április 09.

A nemzetközi Van művészi vénád? középiskolásoknak szóló nyílt művészeti verseny magyar döntőseinek munkái idén a döntések jelentőségével foglalkoznak. A választás szabadsága bármennyire is alapvetőnek tűnik, nem adatott meg mindenkinek és nem is olyan könnyű dolog. A választásaink ugyanis felelősséggel is járnak, hiszen nemcsak ránk, de környezetünkre is hatással vannak.

Megnyitó: 2022. március 11. 16.00
Megnyitja: SZŰCS Tibor igazgató, Kisképző (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium)
Együttműködő partner: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
További információ:
https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/van-muveszi-venad-2022/

Programok

KLÍMASZORONGÁS ÉS KLÍMACSELEKVÉS – filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés

2022. március 4. 16:00 – 19:30

Március 4-én, péntek délután a klímaváltozáshoz kapcsolódó érzéseinkről és közös felelősségünkről gondolkodhatunk el együtt. A programot a jelenleg látogatható TRASH OR ART? című kiállítás kísérőeseményeként szervezi meg a Deák17. 16 órától az Én vagyok Greta című film vetítésével kezdődik a program, a Verzió Film Alapítvány jóvoltából, ezt követi 17:30-tól egy kerekasztal-beszélgetés a klímaszorongásról. Résztvevők: DÉZMA Lilla pszichológus, HARASZTHY László ornitológus, MACSKÁSY Éva, a Fridays for Future aktivistája, KAPRINYÁK András fenntartható étkezéssel foglalkozó szakács és KATONA Bálint, fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakember, a Collaborative Webs tagjai. 18.30-tól pedig egy konyhai melléktermék-kóstolóval és kötetlen beszélgetéssel zárul az esemény. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció itt

Nyitvatartás: Kedd–Péntek: 10.00–18.00, Szombat: 09.00–13.00 / Vasárnap és hétfőn: zárva

A kiállítások és a programok díjmentesen látogathatók. Aktuális látogatási szabályok: https://www.deak17galeria.hu/ujranyit-a-galeria-ajtaja-majus-11-tol/

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32